Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Napriek dopoludňajšiemu času som Zemanovho Baróna Prášila vnímal ako uspávajúcu nudu občas popretkávanú vtipnými momentmi a výtvarnými nápadmi. Nepopieram, že Miloš Kopecký bol skvelým predstaviteľom hlavnej úlohy a aj ďalšie postavy boli obsadené hereckou špičkou, ale výsledný dojem to neovplyvnilo. V každom prípade považujem za čestnejšie napísať, že sa mi film nepáčil, než sa tešiť, že nevybočujem z radu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Filmová fantasie, nepřekonatelná a nepřekonávající svým originálním výtvarným pojetím ani současné moderní technologie. Osobnost režiséra Karla Zemana se zdá být v tomto ohledu nepostradatelnou, v mnohém dokonce hodnou světové proslulosti. Stejné pocty se potom dostává mimořádným uměleckým kreacím předních zástupců soudobé filmové i divadelní družiny, semknutých v ucelený sbor v čele s nedostižným Milošem Kopeckým, mladinkou Janou Brejchovou, Jelínkem, Högerem i Werichem v roli sice malé, ale výrazné. Výjimečnost nastalého okamžiku je důkazem filmové nesmrtelnosti pro všechny zúčastněné. ()

Reklama

Noviik 

všechny recenze uživatele

Fantazie Mistra Zemana je neskutečná, jeho rýpavost do všeho a všech geniální a herecký projev Miloše Kopeckého úžasný. Hudba Zdeňka Lišky je klasicky skvělá. Chtěl bych být v roce 1962 v kině a sledovat Barona Prášila na vlastní oči. "A ještě se říká, že letěl rychle jako dělová koule!" "Proč ne, když spěchal!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať ešte niečo nové a originálne k neuveriteľnej imaginácii Karla Zemana. K Barónovi doplním, že zhruba každých 30 sekúnd sa dočkáme jedného luxusného vizuálneho alebo slovného gagu. K plnému hodnoteniu mi chýba lepšie zvládnutá dramaturgia, príbeh patrične negraduje. Mal som pocit, že to najlepšie sme videli v prvých dvoch tretinách. Tentokrát nebudem vlastenec a priznám, že Gilliamova verzia je o chlp (asi 5%) lepšia, pretože je svižnejšia. Po projekcii v kine poslednú hviezdu (btw. videné v kine Hviezda), vlastne mesiac, pridávam. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skutecne genialne absurdni fantasmagorie v podani Karla Zemana. Skvele triky, vytvarne zpracovani a choreografie postav. Vyborne herecke obsazeni, Kopeckemu sita role na miru. Proc tedy nedavam pet hvezdicek? Osobne mam trochu problem s postavou Barona Prasila. Film vsak povedeny a velmi originalni. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Snímek byl inspirován knihou „Baron Prášil“ od Gottfrieda Augusta Bürgera. (Ded@M@tes)
  • Vystřižená scéna: Po hádce s generálem Elemele Baron (Miloš Kopecký) v duchu přemítá: „Nebezpečný fantasta, to se kdysi dávno říkalo o mě. Teď jsem pochopil princeznu Biancu. Miluje Toníka nejen pro jeho mládí, ale také pro to všechno, čím se honosím já. Vlastně je ten Měsíčňan chlapík. Celou dobu jsem mu asi křivdil...“ (tomalakis)
  • V scéne, keď sa Barón Prášil (Miloš Kopecký) prechádza na koni po morskom dne, si môžeme všimnúť tvora, ktorý nápadne pripomína živočícha z triedy ľalioviek (lat. Crinoidea). (Circumscriptor)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama