Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak nad technickou a vizuální stránkou filmu upřímně jásám (rytiny, animace a triky s pořádnou dávkou fantazie-zkrátka okamžitě rozpoznatelný Zeman). Po dějové stránce snímek také neselhává, ale poněkud doplácí na to, že se až příliš snaží. Bláznova kronika je totiž překombinovaná, a přestože se pořád něco děje, divák je směrem ke konci už unavený neustálými zvraty a u leckoho nejspíš dojde k tomu, že se i při těch cca jen 80 minutách začne na závěr nudit. Jinak určitá dávka humoru snímku také nechybí a stará se o něj hlavně Karel Effa. Za mě to budou slabší 4*, v jistém ohledu výjimečný film, kterému by však na závěr prospěla větší přímočarost. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana každopádně uchvátí vizuálně a ani tento není výjimka. Napadlo mě, zda se u příběhu nenechal Zeman inspirovat filmem Fanfán Tulipán. Bohužel vizuální stránka je na tomto snímku to nejlepší, ale zároveň i jediné zajímavé. Ano, Petr Kostka řádí jako výše zmínění francouz, ale to jen první půlku a v té druhé občasně. Jinak ovšem příběh dostává trhliny, když se v zámku nic podstatného neděje a film sklouzává do nezáživné nudy. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zemanovská poetika vs. válečné kořistnictví v koláži o bohatství a lásce. "Doba je nejistá a umění trpí", ale válka erbů královské kuny a císařského kohouta skýtá vavříny. "Pluk padnul do posledního muže a dějiny jsou o něco bohatší." Korouhvičky se točí a výjimečné dějinné situace ospravedlňují změny v majetkových vztazích - "zamlouvám si stehno", "kořist není lup, kořist je právoplatně nabyté zboží, jehož ochranu na sebe bere císař." Jde o funkce - tvář nemá trvání. Kouzelně neobyčejná Vášáryová + Kostka, Holub, Řanda, Menšík, Kovářík. Proti Prášilovi slabší rozpracování postav, znatelná absence Brdečky a Kainara, kus k 5* chybí i v režijní lehkosti (leckde až povážlivě) a u hudby. Celkově 3-4* ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledných Zemanových filmov, ktoré som doteraz ešte nevidel a nehodnotil a myslím, že je aj jeden z jeho slabších. Výtvarná a triková stránka je ako vždy výborná, len dejovo tento film o absurdnosti vojny zaostáva a miestami pôsobí dosť nezáživne. Plusové body dávam za "šaška" v podaní Milky Vášáryovej, za pár podarených vtipov a samozrejme za triky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Malost člověka, převlékání kabátů (i doslovné), těžký úděl "obyčejných" lidí, kteří vždycky odskáčou to, co natropí ti nad nimi. To je jen několik témat Bláznovy kroniky, filmu, v němž Karel Zeman sice nijak zvlášť nepopustil uzdu svojí pověstné fantazii (ne, ve Třicetileté válce vážně nebyli dinosauři ani ponorky), ale o to víc se soustředil na všechno ostatní. Triky tu jsou a nad jejich 45let starou nápaditostí nezbývá než žasnout. Animace se střídá s kulisami, miniaturami a vším, co od Zemana známe a za co ho máme rádi. Povedená je i hudba a herci jsou skvělí. Petr Kostka vážně připomíná Philipova Fanfána Tulipána, Karel Effa si svého záporáka taky pěkně vystřihnul. K tomu všemu krásné ženské, František Smolík coby vypravěč a Vladimír Menšík v menší, ale bez nadsázky pamětihodné roličce dvorního malíře... Pátou hvězdu nedávám jen kvůli trochu pomalejšímu tempu, do něhož Kronika spadne ve třetí čtvrtině.__ P.S. Společnost Filmexport se s vydáním tohoto snímku na 2DVD pochlapila. Povedlo se a doufám, že další Zemanovky budou následovat. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Emília Vášáryová (Lenka) bola v roku 1965 s filmom na festivale v kanadskom Quebecku. Ako sama spomína, vtedy veľa nechýbalo, aby tam ostala. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama