Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Ukradená vzducholoď je značně poupravená filmová adaptace knihy DVA ROKY PRÁZDNIN od Julese Vernea. Zrežíroval ji Karel Zeman, který tou dobou již měl natočený jiné dílo od Vernea, a to VYNÁLEZ ZKÁZY. Ty filmy jsou podobné, především trikově. Ovšem zde je to udělané mnohem více pro děti. Nejsou zde ilustrace knih z Verneových knih, nýbrž to vypadá, že Zeman převedl staré pohlednice na filmové plátno a dal jim život. Vůbec celý film je udělaný hodně staře, jakoby by byl natáčen v době, o které vypráví. Tedy kolem roku 1891. A právě kvůli tomuto grafickému vyobrazení a trikům je Ukradená vzducholoď pro dnešního diváka především experimentálním filmem. Ten příběh se mi ani tak nelíbil, za to kvůli těm trikům jsem vydržel se dívat až do konce. [6120. hodnocení, 173. komentář, 84%, 377. nejlepší film] ()

anais 

všechny recenze uživatele

Výtvarně, technicky, hudebně...opět geniální. Ale bohužel trochu selhává scénář, který příběh zbytečně dělí na dva celkem rozdílné světy, přičemž pořádně nevynikne ani jeden - chlapecké dobrodružství na tajuplném ostrově je prokládáno technicistním světem dospělých, kteří se honí za patentem nehořlavého plynu. Ani jedna větev pak nemá potřebnou dramatickou kontinuitu. Ke chlapcům nepřilneme tak, jako v Cestě do pravěku, a příběh dospělých je spíš dozvukem velkých témat Vynálezu zkázy a Barona prášila. Film však selhává ve srovnání se svými předchůdci, ale sám o sobě je opět naprosto neuvěřitelnou podívanou. která nemá ve světové kinematografii obdoby. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bylo fajn sledovat své ratolesti, ač nevyhnutelně zasažené superhrdinskými "eposy", kterak se dokážou naladit i na čarovnou imaginaci páně Zemana a ponořit do neobyčejného dobrodružství pěti obyčejných kluků. Slyšel jsem jejich smích při lotrovinách Agenta 13 a viděl jejich zděšení při pádu jednoho z chlapců do propasti a úlevu, kterou pocítily, když ji bez úhony přečkal. Místo neporazitelných maskovanců tu stojí proti legračnímu zlu jen klukovská parta malých lotrů a je vám naprosto jasné, kdo zvítězí. Prostá hravost, s jakou Zeman vypráví svůj příběh, vyšperkovaný verneovskou poetikou, nezná mezí a já jsem rád, že jsem pro jednou svým potomkům vnutil kousek svého dětství. A ono to na ně, světe div se, fungovalo a už jen za to plný počet. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Podle někoho je to jen film, který děti vystraší, než aby se jim to líbilo... Ale mě se to líbí strašně moc! :). Dávali to každé Vánoce a já jsem se celý rok těšila jen na to, jak zase budou dávat Vzducholoď. Příběh mě fascinoval, chtěla jsem prožít také něco takového (ovšem naštěstí jsem neměla prostředky ke zhotovení obrovské vzducholodě!). Po tomto úžasném zažítku jsem se rozhodla zhlédnout Barona Prášila a ani ten mě nezklamal. Někomu možná vadí ty barevné obrázky a zvláštní humor, ale tohle umění je naprosto jedinečné! Doporučuji! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je režisér, kterého uznávám za jeho neuvěřitelnou filmařskou kreativitu a snad jsem od něj neviděl film, ve kterém by mě neuchvátil svojí hravostí a originálním pojetím. Za to ho opravdu cením, za to fakt klobouk dolů a přijde mi to úchvatné nejen na svou dobu. Jenže náměty, které Zeman zpracovává, mě málokdy oslovují a tak jsem u některých jeho filmů sice fascinován vizuálem, ale ještě to automaticky neznamená, že se bavím. A bohužel se mi to stalo i tady. Nedařilo se mi do toho dostat a celý ten příběh mi přišel poněkud rozmělněný, až moc se soustředící jen na formu a místy mi přišlo, že Zeman pořádně nevěděl, jestli točí spíš o dobrodružství těch kluků nebo o těch, co se snaží ukradenou vzduchloď vypátrat a chytit. Mělo to pro mě pár zajímavých scén, včetně třeba té úvodní nebo celé části na ostrově, ale celkově si mě to moc nezískalo co se příběhu týče a tak své hodnocení nevidím na víc, než tři hvězdy. Rád bych dal vyšší hodnocení, určitě mi to i sedlo víc, než Baron Prášil (který tu podle žebříčků má ještě vyšší hodnocení), ale dostatečně mě to neoslovilo. Zemanova tvorba mě holt dokáže jen málokdy nadchnout po všech stránkách, i když tu jednu specifickou má opravdu úžasnou. Silné 3* ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Ulici, na ktorej sídli redakcia časopisu Světozor, na dolnom konci dominuje veľká bránová veža s orlojom. Táto veža stojí v rumunskom meste Sighișoara, rodisku Vlada Țepeșa - Drakuly. Vo filme sa objaví minimálne 2-krát. (Jarek678)
  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama