Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno nie tak ucelené, ako tie úplne najslávnejšie Zemanovky, ale pri jeho filmoch išlo, skôr ako o jeho rozprávačské schopnosti, viac o imagináciu, vyjadrenú výpravou, ktorá pôsobí vďaka šikovnému použitiu trikov ako niečo nadpozemské a oveľa drahšie ako v skutočnosti. Pre detské publikum svojej doby tento film musel byť absolútne adorovaným kúskom a mňa trochu mrzí, že nie je napríklad vianočnou klasikou. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

V podstatě blbinka, ale skvostně udělaná. Miluji Verneovky a práci režiséra Zemana. Z této kombinace nemohl vzniknout jiný, než skvělý film. Docela mne mrzí, že se dnes tohoto tématu nikdo nechopil. Při technických možnostech dneška, by mohlo jít o luxusní vizuální podívanou. Jen by nesměli zasahovat do příběhu, to by klasicky nedopadlo. Za mne 100%. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Zemanovek s výbornou režií a ztvárněním dvou prolínajicích se světů. Výborný dobrodružný příběh, který se rozjíždí už od začátku a nepustí do závěrečných titulků podkresluje chytlavá hudba, která ještě přidává na efektivnosti a větší atmosféře. Zeman je prostě nezapomenutelný národní umělec a spousta režisérů mu určitě musí závidět tu jeho neuvěřitelnou tvořivost. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Zemanovy dobrodružné filmy jsem milovala už jako dítě a vždycky se na ně ráda podívám. On ten jeho styl je tak trochu "za málo peněz hodně muziky" nebo "z nouze ctnost" a jako dítěti mi připadal jako podfuk na divákovi: bylo mi to prostě málo efektní. O to víc si ty půvabné pruhované dokreslovačky vychutnám dnes. A Ukradená vzducholoď má navíc nádhernou průvodní melodii. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak v první řadě musím zmínit barevnost, ta byla naprosto fantaskní a skvělá... a ty kulisy? Dokonalé. Asi se musím podívat na více Zemanových filmů a ne se na něj vykašlat, protože Cesta do pravěku pro mě nebyla zrovna bůhvíjak vzrušující. Jinak kapku mi to připomínalo Limonádového Joe tou technikou zpracování, ale jak jsem se pak dočetla, tak kulisy byly ilustracemi z původního francouzského knižního vydání Verna. Doprovodná hudba? Parádní. Ten začátek s "dějinami kárání" se mi nehorázně líbil, stejně jako navazování na něj "To není podívaná pro děti.... to není bezpečné pro děti...." Vlastně je tam furt někdo káral.... chudáky malé. "Neděkuj cizinče. Pomáhám všem, které pronásleduje Scotland Yard. Jsem kapitán Korkorán. - Já jsem Artagnan." ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama