Zbyněk BrynychScénář:
Ivan GarišKamera:
Jan NěmečekHudba:
Ladislav ŠtaidlHrají:
Josef Vinklář, Jiří Bruder, Tomáš Töpfer, Rudolf Jelínek, Robert Vrchota, Václav Švorc, Ilja Prachař, Ivanka Devátá, Regina Rázlová, Jiří Hálek (více)VOD (1)
Historie jedné loupeže v českém kriminálním filmu o ukradeném milionu a cestě, která vedla k dopadení lupičů. Lupiči ukradli z družstevní dodávky milion korun! Zlodějská banda se však nepohodne a tak není jisté, kde peníze skončí... (oficiální text distributora)
Mojí radost z tak skvěle obsazeného filmu postupně vystřídalo vyloženě zděšení, nad tím, jak se dá potencionální skvěla kriminálka zmrvit propagandistickou mašinérií. Švorc - obrovský komunista, kterému to stříká z huby je prostě krajně nesympatický a protivný člověk na kterého se nedá koukat. Další obrovskou chybou, nad kterou jsem pouze kroutil hlavou je naprosto shazující způsob, jakým policisté přijdou na stopu zločincům. I kdyby to bylo podle skutečnosti, tak divák prostě nechce vidět, jak je to snadné. Vzhledem k obsazení jsem čekal mnohem víc. Je to obrovská škoda a naprosto promrhaný talent a potenciál, ale aspoň dává na srozuměnou, že ani spousta dobrých herců kvalitu neudělá. ()
Průměrná gangsterka se zajímavým příběhem. Policejní vyšetřování zde hraje až druhé housle. Prioritní je loupež penez a neshody mezi pachateli. Josef Švorc v roli majora Bárty je dost nevýrazný a s ním i spousta jiných herců. Ovšem Josef Vinklář je gangster k pohledání a všechny s naprostým přehledem minimálně o tři hlavy přehrává. ()
Nudná socialistická detektivka se slušným začátkem a naprosto pitomým koncem. Hlavní kriminalista ztvárněný Václavem Švorcem se při zapeklitých detekivních rébusech tváří vždy zadumaně, mhouří tu jedno oko, tu druhé což ve výsledku vypadá, že je opakovaně postihován mrtvičkou. Ruda Jelínek je zde mimořádně vidět v roli uhlazeného záporáka a znalce známek k tomu. Z filmu jsem cítil zřejmou snahu natočit něco akčního, ale je to takové upatlené socialistické nedodělané cosi. Noční slibně vypadající honička nakonec vyšumí do ztracena, stodváca padá do noční propasti už hořící a navíc jsou dole v záběru vidět světla štábu :-). Eh... Sladké je prý dobré na nervy, tak prosím dvě rakvišky se šlehačkou! * * ()
Zdánlivě dokonale provedený zločin měl ve skutečnosti hodně slabé místo- zloději si vypůjčili náklaďák určený k loupeži v zaměstnání jednoho z nich. Policajti tohle slabé místo odhalili a pak už si jen dávali dohromady, jak se to vlastně celé odehrálo a kdo všechno se na tom podílel. Ten koncept je funkční- policajti posilují, lupiči slábnou a panikaří, dělají další a další minely, přesto mě to moc nebavilo- je to suchý jako ten komunistickej brácha Jiřiny Švorcový v hlavní roli. Nemá to žádnou atmošku, žádný kouzlo. ()
20% — Kriminální film prakticky bez jakéhokoliv překvapení. Všechno se okamžitě dozvídáme a i to, kdo vlastně přijde před půlnocí, může být překvapením jen pro hodně nezkušeného diváka. Film nenabízí nic, kvůli čemu by ho bylo nutné shlédnout podruhé. Dalo by se říci — film typický pro režiséra Zbyňka Brynycha té doby. ()
- Filmaři točili v dobových reáliích typických pro "galérku", například v baru Marica. V záběrech se proto někdy objevily i skutečné postavy, například "hraběnka", legendární postava z Malé Strany, o které se tvrdilo, že je skutečně bývalou hraběnkou. Pro mnohavrstevný makeup byla nepřehlédnutelnou. (sator)
- Filmovanie prebiehalo v Prahe 8 a Bezděkove. (dyfur)
- Když poslouchá Roman Kratochvíl (Josef Vinklář) v bytě u Kateřiny (Ivanka Devátá) pátrací relaci o své osobě, je uvedena adresa Praha 1, Krátká 2. Ulice toho jména byla pouze v desátém pražském obvodě, na Praze 1 jsou pouze ulice Dlouhá a Široká. (Robbi)