Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (190)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Padej, českej šmejde !!" ;) I křovák se mohl potrhat smíchy, hlavu si ukroutit, to až tak moc je tahle Lundgrenova - Ten je tu mimochodem opravdu výtečný !! - rambovská variace převážně zábavná.. Hodně slušné béčko, jemuž však příliš nesluší režijní břídil Joseph Zito, jinak jde ovšem o legendární záležitost.. V jakém jiném americkém bijáku se mluví o zkurvených Čechoslovácích ?? ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Štandartné osemdesiatkové béčko kde sa z Dolpha Lundgrena ako príslušníka Specnazu stane hrdinný ochránca afrického ľudu proti zlotrilým sovietským agresorom. Nudná a značne naivná záležitosť s nezáživnou akciou. Najväčší kopanec pre diváka však nastane na záver pri tradične akčnom zúčtovaní kde logika dostala dovolenku a z filmu sa stane dobrá paródia. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

ARE YOU OUT OF YOUR MIND? NO, JUST OUT OF BULLETS! Ostuda, že jsem tento film viděl až dnes, jelikož jsem jako dítě v 90. letech na VHS kazetách sjížděl filmy jako Braddock nebo Rambo. Tenhle masterpiece mě uchvátil stejně silně, jako by mě uchvátil tenkrát. Dolph je stroj na zabíjení. Komu dá loktem do hlavy, tak tomu praskne lebka. Obrněná auta vybuchují jedno za druhým, helikoptéra CCCP rozsévá smrt v podobě modrého deště a Dolph nakonec získá ultimátní zbraň, která trhá končetiny. Jediné co trochu drhne, je střed filmu v buši. I tak naprostá spokojenost. YOU LIED TO ME GENERAL! ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Ten závěr je prostě bombička, skvěle natočená a podkreslená dobrou hudbou, avšak všechno co tomu předchází je takové napůl tam a napůl tam. Pro milovníky akčních filmů málo akční, pro vážnější publikum příliš akční. Prostřední část je taková snaha o vážné nakouknutí do mysli člověka, který se postupně mění z nemyslícího zabijáckého stroje na uvědomělou lidskou bytost, která se nebojí využít své schopnosti pro pro něj nově nalezené dobro. Ani jedno bohužel není vypipláno a dovedeno k dokonalosti. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Lundgrenovu bohatou hereckou filmografii mám najetou téměř celou, a tak si myslím, že mohu objektivně zhodnotit, že právě Rudý škorpion je jeho nejlepším filmovým počinem vůbec. Samozřejmě tedy spolu s vedlejší rolí Ivana Draga v Rockym 4, kde na sebe strhnul veškerou pozornost a kde odstartoval svou kariéru, ovšem pro mě se teprve až Rudým škorpionem katapultoval mezi ty opravdové devadesátkové akční hvězdy, které sice postupně vesměs zase vyhasli, ovšem i tak za sebou nechali skutečně parádní kousky, mezi které lze právě Škorpiona neoddiskutovatelně zařadit. Příběh má tedy prostinký a předvídatelný až hanba, což ovšem nemá cenu řešit, pokud je to zpracováno s takovýma koulema, jako se to podařilo zde. Celý to má fakt parádní spád, akce střída akci, a navíc její zpracování bylo na tu dobu perfektní, přehledný, dynamický a poměrně nekompromisní, střílení, výbuchy, souboje, vše se tu pěkně prostřídalo a to ve vážně vysoké kvalitě. Filmu pak hodně pomohlo i prostředí Africké pouště, které navodilo velice působivou atmosféru, a zároveň lze ocenit i výrazný styl a vizuál, který mě též vážně zaujal a bavil. Překvapivě zde ale fungují i velice silné emoce a já si Lundgrenuv přerod ze zlého rusáka na neohroženého ochránce afrického lidu skutečně citově prožil. Hlavní předností Škorpiona je ale každopádně stejně právě dokonalý Dolph Lundgren, který sice za celý film pronese asi tak deset vět, ale ty jeho nekompromisní pohledy tu jsou doslova boží a já tak zvolávám, „je to bůh“!!! Ten film je zkrátka jeho, já ho v té roli zbožňuji, stejně tak jako vlastně celý ten film, nemám co dodat, já Rudého škorpiona upřímně považuji za naprosto nedoceněný akční klenot, který všem doporučuji! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Po tom čo Dolph Lundgren (Nikolai Rachenko) vystrelí na tank z granátometu, tank končí s natrhnutou hlavňou, o pár záberov je hlaveň znovu nepoškodená. (johnsnow)
  • Z histórie: V rokoch 1964-65 sa viedla v Zaire utajovaná vojna medzi Kubou a Spojenými štátmi, Kubánska intervencia rozhodujúco pomohla Guineovi Bissauovi v boji za nezávislosť. A Kubánske vojská mali v Afrike bojovať až do rozpadu rasistického režimu apartheidu v J.A.R, na rozkaz Fidela Castra. (andykovac)
  • Dvojhlavňový kulomet, který na začátku filmu zkouší plukovník Zayas (Carmen Argenziano) a na konci ho používá Nikolai Rachenko (Dolph Lundgren), je upravený belgický FN FAL. Ve filmu má připomínat ruskou experimentální útočnou pušku Avtomat AO-63. (Saur.us)

Reklama

Reklama