Christian TafdrupKamera:
Erik Molberg HansenHudba:
Sune KølsterHrají:
Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huêt, Karina Smulders, Marius Damslev, Hichem Yacoubi, Lea Baastrup Rønne, Jesper Dupont, Sieger SlootObsahy(1)
Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)
Videa (2)
Výtečná první hodina... První dojem ještě nemusí znamenat, že všechno bude sluncem zalité. Itálie, dovolená, dvě rodiny vždy s jedním malým dítětem. Padnou si do oka, ač je jedna rodina dánská a druhá z Nizozemí. Radovánky skončí, nicméně rodina z Holandska pozve druhou famílii k sobě na několik dní na návštěvu. Mají jet? Není to unáhlené? Záhy ovšem na holandském venkově započnou pochybovat o správnosti rozhodnutí a naopak holandský pár s nemluvným synkem začne překračovat nejrůznější hranice. Přijde jedna, pak další napjatá situace. Signálů je víc, pak už je asi na divákovi, zda skousne, co všechno je manželský pár u hostitelů „ochotný“ ve vlastní bázlivosti akceptovat. Herci jsou přesní (výteční jsou zejména pánové), atmosféra ještě dlouho zůstane v paměti. Závěrečná půlhodinka (kterou tak nějak očekáváme) naneštěstí nevysvětlí, proč „to dělají“, dánské duo je navíc až přespříliš pasivní, přesto je finále nepříjemné a úderné. Možná je to jakýsi plivanec směrem k těm, kteří platí za stádo odevzdaných kývačů či snadno ovladatelných ovcí. ()
Čekal jsem to mnohem lepší po těch pozitivních recenzí. Co teda v mých očí selhalo? To, že kladné postavy můžou situace řešit lépe. To, že scénář je bezvýznamný a celé to moc nedává smysl. To, jak to nakonec bude s hostitelama, bylo evidentní poměrně brzo a nebyl tam žádný překvapivý moment. Ano atmosféru to má nepříjemnou, ale mě to Tak nezajímalo ve druhé polovině, že i ten drsný, hnusný konec ve mě nic nevyvolal. Žádnou emoci. Lautr nic. Přesto, ale musím uznat, že to není špatný a divák, co má rád tyhle slow drama psychologické horory to bude bavit. Jen jsem to popravdě čekal lepší. 5/10 ()
Jeden z hororov, pri ktorom je po celú dobu jasné, že tí dvaja Holanďania normálni nie sú, taktiež je jasné, že sa to celé bude len stupňovať a vyhrocovať, a že to asi nedopadne dobre. Presnejšie som tak nejako vycítil, ako presne by to mohlo skončiť, iba som dúfal, že to tak naozaj neskončí. Musím uznať, režisér ma nasral, a to nemám rád :-) Pretože po celý zvyšok večera som mal depku. Veľmi krutý film, veľmi uveriteľne nakrútený, až som rozmýšľal, či by sa niečo také naozaj mohlo stať. V najbližšej dobe si na upokojenie radšej pustím Ľudskú stonožku 2 a podobné srandy, kde strieka krv a lietajú vnútornosti, lebo tam sa človek aspoň zasmeje a nemá tak blbé pocity. A to som precitlivený v živote nebol. ()
Dánská rodinka jede na návštěvu k holandské rodince, kterou poznali na prázdninách a zpočátku pohodová návštěva se začne postupně stávat ne úplně příjemnou a nakonec vygraduje k docela překvapivému odhalení a "zvratu". Neznám moc dánských hororů/thrillerů, ale tenhle se povedl a jde o nejméně příjemný film za poslední dobu. Hereditary to sice není, ale postupně houstnoucí atmosféra a divné dusno solidně zalézá pod nehty. Ano, je to vlastně celé takové jednoduché, půlka věcí se tam vůbec stát nemusela kdyby se někdo zachoval jinak a nic zázračného se pod tím vším neskrývá, ale ne každý film musí obsahovat hlubší myšlenku a trojitý přesah.Takhle je to slušná žánrovka, na kterou možná rychle zapomenu, ale během sledování sem se "bavil" víc než slušně...70% ()
"Jehňátko jazýček plazí, snad tím výlet nepokazí. Ovce tupé, až mě mrazí, blbí bohužel i vrazi." Ach jo. Příběh s pětihvězdičkovým potenciálem, bohužel zabitý tupým scénářem a naprosto nevěrohodným jednáním postav. Ale asi je dobře, že se Christian Tafdrup dal na psaní scénářů a režírování, protože jako profesionální psychopat by se neuživil. Oběti by imrvére svobodně odjížděly pryč nebo svévolně couraly po baráku, nacházely sbírku předmětů po předchozích obětech a v bazénu zakopávaly o plavající mrtvoly, zatímco Tafdrup by bez obav chrněl v podkroví, protože v Holandsku mají policajty jen na leštění lopatek větrných mlýnů, kvůli podpoře turistického ruchu [sic!]. Co mě ale nasralo nejvíc byl páreček dánských "rodičů". Taťka Idiot Dánský, řečený Poslední, všech odevzdaných ovcí král. Maminka zvaná "škodajazykalomímrukama", která pak jen ukázněně seděla vedle stvůry a aby se neřeklo, tak v slzách lomila rukama, místo aby se, vedena pudem mateřským, na ni vrhla a pokusila se ji uškrtit nebo vyškrábat oči. Takhle blbý, nereálný a nasírací film jsem už dlouho neviděl. Kameny nekameny. ()