Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá učitelka Theresa (Diane Keaton) vede dvojí život: přes den vyučuje sluchově postižené děti a noci tráví v pološerých barech shánějíc nejrůznější mužské. Tady se seznámí s pohledným Tonym (Richard Gere), jehož paličatost jí imponuje... Prvotřídně obsazená povahová studie. (Pohrobek)

Recenze (8)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Okouzlující Diane Keaton v jedné ze svých asi nejzajímavějších rolí. Z herců dále zaujme tehdy 28 letý Richard Gere v roli playboye Tonyho - pro lidi, kteří ho nejvíc znají z Pretty Woman, může být vtipné vidět ho zde zamlada. Film je zajímavou zprávou o podobě Ameriky 70. let - éry sexuálně uvolněných mravů a drog - a navzdory dlouhé stopáži mě bavil a zhlédl jsem ho s nemalým zájmem - soudě dle minimálního počtu zdejších hodnocení je u nás prakticky neznámý, což je podle mě škoda. UPDATE 23.5.2020 - Po pár letech jsem dostal chuť vidět to znovu a musím říct, že se mi to poněkud táhlo. Scénář se pravděpodobně snažil převzít co nejvíc z knižní předlohy a délka filmu kvůli tomu značně nabobtnala (jen tipuji). Diane Keaton je zde ovšem skutečně fantastická, a hodně se mi zde líbí i kamera a soundtrack. Mimochodem vrtalo mi hlavou, co znamená ten Mr. Goodbar v názvu, protože v celém filmu se nikdo takový neobjeví, a tak jsem vygůglil, že Mr. Goodbar je v knižní předloze název baru, v němž Theresa potká svou osudovou známost na jednu noc. A za zmínku stojí ještě 2 další zajímavosti: 1) Judith Rossner, autorka knižní předlohy, prý tuto filmovou adaptaci své knihy nenáviděla, a 2) kniha a film posloužily jako volná inspirace pro videoklip Madonny Bad Girl. ()

Reklama

Themyth 

všechny recenze uživatele

Výborný film opäť v modrých číslach ? To snáď nie je pravda. Ja viem, že každý jedinec má svoj osobitý pohľad na umenie, v tomto prípade filmové a vlastný rebríček hodnôt. Ale to je už asi 15ty prípad podhodnoteného kvalitného filmu, odkedy som cca. 2 roky na ČSFD. Poďme k samotnému filmu. Je to hlavne herecký koncert Diany Keaton. V roku 1977 si zahrala ešte Annie Hall kde tiež excelovala. Dve nie najľahšie role a takto bravúrne zvládnuté, klobúk dole. Mladá učiteľka, ktorá učí hluché deti žije po nociach hýrivý život a hľadá si trvalý vzťah. Výsledkom sú iba sexuálne a drogové experimenty. Trpký koniec je brutálny až šokujúci, ale nie prekvapivý. Povahová štúdia par excellence. Dávam jednoznačne 85 %. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Film natočený jako adaptace románu Judith Rossner, na základě skutečného příběhu Roseann Quinn, newyorské učitelky sluchově postižených dětí, zavražděné v lednu 1973. Do vedlejších rolí byla obsazena řada později známých, tehdy teprve začínajících herců (Richard Gere, Tom Berenger, LeVar Burton, William Atherton), nad všemi ale dominuje Diane Keaton. Rozhodně nejde o žádný propadák, příběh je ale překombinovaný, postrádá vnitřní strukturu a ve výsledku toho ve mně, kromě tísnivého pocitu, moc nezanechal. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Když se Teresa (Diane Keaton) a Tony (Richard Gere) poprvé potkaji v baru, čte ona „Kmotra“, stejně jako je tomu v původním románu. Tony poznamená, že filmové zpracování knihy viděl. Diane Keaton, která hraje Teresu, hrála v Kmotrovi (1972) postavu Kay. (jezurka42)
  • Film i jeho knižní předloha byly inspirovány událostmi kolem brutální vraždy 27leté newyorské učitelky Roseann Quinno z roku 1973. (jezurka42)

Reklama

Reklama