foto

LeVar Burton

  • nar. 16.2.1957 (60 let)
    Landstuhl, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodným jménem Levardis Robert Martyn Burton Jr. Narodil se v roce 1957 v americké vojenské nemocnici v německém městě Landstuhl. Jeho otec byl vojákem z povolání. Burton ve třinácti letech navštěvoval seminář pro budoucí kněze. Později se ale rozhodl pro herectví a vystudoval kalifornskou divadelní univerzitu. Před kamerou se poprvé objevil ještě během studií, ztvárnil mladého otroka Kuntu Kinteho v seriálu KOŘENY (1979). Za ztvárnění postavy byl oceněn.

V roce 1987 ho zvolili pro roli slepého poručíka Geordiho LaForge v seriálu STAR TREK:Nová Generace. Tato postava se stala jeho nejslavnější. V seriálu hrál Burton celkem sedm let a Geordiho ztvárnil i na filmovém plátně ve čtyřech filmech. Některé epizody seriálu i režíroval. Režisérské řemeslo se mu zalíbilo, před kameru se mnohokrát postavil také při natáčení dalších trekovských seriálů. V roce 2003 byl držitelem osobního rekordu: nejvíce natočených epizod různých Star Trek seriálů jeho hercem.

Po posledním ze série filmů, STAR TREK: Nemesis (2002), Burton doufá, že se posádka ještě na filmovém plátně sejde. Na natáčení seriálu vzpomíná velice rád, jak říká, bylo to krásných sedm let a získal také přátele na celý život. S fenoménem Star Trek je jeho život už navždy velmi úzce spjat. V jednom rozhovoru zavzpomínal, že už jako malý kluk rád sledoval epizody klasického Star Treku.

Svou budoucí ženu Stephanii poznal v průběhu natáčení pokračování seriálu Kořeny koncem osmdesátých letech. V roce 1992 se vzali. Mají spolu dvě děti, syna a dceru. LeVar Burton je autorem jednoho sci-fi románu, který však nesouvisí se Star Trekem. Hojně sponzoruje nadace, které podporují celosvětovou dětskou gramotnost. V roce 1990 získal svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

Filmy

2015 Practice Makes Perfect
2012 Rise of the Zombies (TV film)
2010 Jensen Project, The (TV film)
2009 Superman/Batman: Veřejní nepřátelé
Únos za bílého dne (TV film)
2008 Splyň se mnou
2002 Star Trek X: Nemesis
2001 Ali
2000 Podzimní premiéra
1999 Our Friend, Martin
1998 Star Trek IX: Vzpoura
Star Trek the Experience: The Klingon Encounter
1996 Star Trek VIII: První kontakt
Yesterday's Target (TV film)
1994 Poslední setkání (TV film)
Star Trek VII: Generace
1993 Ohnivá bouře: 72 hodin v Oaklandu (TV film)
Poetry Hall of Fame, The (TV film)
1988 Roots: The Gift (TV film)
1987 Special Friendship, A (TV film)
1986 Liberty (TV film)
Supernaturals, The
1985 And the Children Shall Lead (TV film)
Tajemná noc duchů (TV film)
1984 Booker (TV film)
Příběh Jesseho Owense (TV film)
1983 Emergency Room (TV film)
1981 Grambling's White Tiger (TV film)
The Acorn People (TV film)
1980 Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (TV film)
Lovec
1979 Dummy (TV film)
1978 Battered (TV film)
One in a Million: The Ron LeFlore Story (TV film)
1977 Billy: Portrait of a Street Kid (TV film)
Hledání pana Goodbara
1976 Almos' a Man (TV film)

TV seriály

2016 Kořeny (TV seriál)
Part 1 (E01)
2015 Prozíravost (TV seriál)
Romeo (S03E14)
Brainstorm (S03E11)
2014 Prozíravost (TV seriál)
Dirty (S03E10)
Silence (S03E09)
Prologue (S03E08)
další epizody (13)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Reflexe na základě šampaňského (S08E10)
2013 Prozíravost (TV seriál)
Bojovník (S02E10)
Zranění (S02E09)
Azyl (S02E08)
další epizody (6)
2012 Prozíravost (TV seriál)
Světlo (S01E10)
Kilimandžáro (S01E08)
Roztoužený (S01E06)
další epizody (6)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Párové dilema (S06E07)
2011 Transformers - Roboti záchranáři (TV seriál)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Archimedův princip (S04E17)
2009 Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Ne všichni psi přijdou do nebe (S07E11)
2005 Griffinovi (TV seriál)
Rádoby génius (S04E06)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
1998 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Proti času (S05E06)
1994 Christy (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
Preventivní úder (S07E24)
Zrození (S07E23)
další epizody (14)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Paralely (S07E11)
Odkaz (S07E10)
Síla přírody (S07E09)
další epizody (24)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Změna velení 2/2 (S06E11)
Změna velení 1/2 (S06E10)
Kvalita života (S06E09)
další epizody (28)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Otázka času (S05E09)
Sjednocení 2/2 (S05E08)
Sjednocení 1/2 (S05E07)
další epizody (24)
1990 Captain Planet (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Ztráta (S04E10)
Poslední úkol (S04E09)
Futurum Imperfektum (S04E08)
další epizody (26)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Faktor pomsty (S03E09)
Cena (S03E08)
Nepřítel (S03E07)
další epizody (25)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nezkrotný Okona (S02E04)
Jak prosté, drahý Date (S02E03)
Kde vládne ticho (S02E02)
další epizody (19)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Oáza (S01E10)
Hra na schovávanou (S01E09)
Bitva (S01E08)
další epizody (10)
1977 Kořeny (TV seriál)

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál)
2014 Last of the Showmen
Lennon or McCartney
2013 Relativity: The Family Saga of Star Trek - The Next Generation
Requiem - A Remembrance of Star Trek: The Next Generation
Resistance Is Futile: Assimilating Star Trek -The Next Generation
Star Trek: From One Generation to the Next
Star Trek: The Next Generation - Regeneration: Engaging the Borg
2012 Making It So: Continuing Star Trek - The Next Generation
Reunification: 25 Years After Star Trek - The Next Generation
Stardate Revisited: The Origin of Star Trek - The Next Generation
2006 People's President, The (TV film)
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
Steve McQueen: The Essence of Cool (TV film)
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
N-Word, The
2002 Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
1997 Trekkies
1994 Star Trek: Nová generace - Konec cesty
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1987 Farm Aid '87 (koncert)

TV pořady

2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2003 The 30th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2002 The 29th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2001 Weakest Link (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
1993 The 20th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1983 Reading Rainbow (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
The Alan Thicke Show (TV pořad)
1979 All-Star Salute to Pearl Bailey (TV pořad)
1978 Battle of the Network Stars V (TV pořad)
The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2008 Splyň se mnou
2003 Stella
1999 Domov vašich snů (TV film)
1998 Příběh Tigera Woodse (TV film)

TV seriály

2017 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Viral (S04E05)
Pandora's Box, Part II (S03E14)
2014 Prozíravost (TV seriál)
Dirty (S03E10)
Silence (S03E09)
2005 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Přízraky (S04E20)
2004 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Augmenti (S04E06)
Zapomenuté (S03E20)
2003 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Symbiont (S03E10)
Zánik (S03E03)
První let (S02E24)
další epizody (4)
JAG (TV seriál)
Tepová frekvence (S09E10)
2001 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Dítě štěstěny (S01E09)
Terra Nova (S01E05)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Nový domov (S07E22)
Q junior (S07E18)
2000 Soul Food (TV seriál)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Nightingale (S07E08)
Žij rychle a blaze (S06E21)
1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Císařovo nové maskování (S07E12)
1998 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Proti času (S05E06)
1997 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Havran (S04E06)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Vzkříšení (S06E08)
Překročit hranice (S06E04)
Vojáci říše (S05E21)
1996 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Démon (S02E17)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Ozvěny minulosti (S05E08)
Až do smrti (S04E22)
Unáhlené rozhodnutí (S04E17)
další epizody (4)
1995 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Ex Post Facto (S01E07)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Meč Kahlessův (S04E08)
Nerozvážnost (S04E04)
1994 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Pegasus (S07E12)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Druhá šance (S06E24)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace