Reklama

Reklama

Salamandr

  • USA The Salamander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Odvážný důstojník kontrarozvědky na stopě příprav fašistického převratu... Salamandr je prvním a zároveň posledním filmem, na němž se jako režisér podílel Peter Zinner, známý filmový střihač. Napínavý politický thriller natočil Zinner podle stejnojmenného románu Morrise L. Westa. Hlavní postavou je odvážný plukovník kontrarozvědky Matucci, pověřený vyšetřováním záhadné smrti náčelníka generálního štábu, které ho zavádí do podhoubí neofašistického hnutí... Kromě dramatického příběhu plného napětí a vzrušení nabízí film i renomované herecké obsazení – vedle Franca Nera, který ztvárnil roli plukovníka Matucciho, si ve filmu zahráli i Anthony Quinn, Claudia Cardinalová, Martin Balsam, Eli Wallach a další. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Filmu chybí atmosféra spiknutí, paranoie (kdy nevíte, co je jen úzkost z nereálného a co strach z reálného). Chabá a téměř nepřítomná charakteristika postav. Dále je zde málo napětí, jestliže jde o politický thriller. Salamandr místy připomíná "silný příběh"- kterak jsem ukradl tátovi auto. Představitel generála Leporela (Eli Wallach) je nechtěně směšný a připomíná ošklivého "hrdinu" z Hodný, zlý a ošklivý. Kdyby to byl alespoň spaghetti thriller:-) Drsné asi jako Policejní akademie. Oportunistický obchodník Anthony Quinn je velké plus filmu a jako jediný působil věrohodně, jeho pěkná myšlenka- "probuď v sobě nenávist, je to nejlepší stimul na světě" se v zápětí rozplynula v trapném závěru. Nero byl tak vzdálený ve svém herectví, patrně to měl být romantický bojovník, něco jako hrdina z mayovek, ale tak nějak nebyl na svém místě. Franco Nero vším proplouvá více-méně bez problémů, nabízí se otázka, proč Leporela nezastřelil, když mu bylo dovoleno dostat se až k němu ? Jak má podle mě vypadat politický thriller ? Například jako v Atentátu v Paříži- kdy nevíte, co se stane, prodejnost mocenských elit, jejich záludnost, kdy se za krásnou tváří skrývá zločinec. Další skvělé politické thrillery- Pohled společnosti Parallax, Tři muži na zabití, "Z", seriál Chobotnice , 100 dní v Palermu, Mám strach, Operacion Ogro, Subbura, Vlčí smečka, Carlos, Sicilská spojka ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Postarší Franco Nero zabraňuje fašistickému převratu, na jeho straně bohužel stojí jen Quinn, protože scénář i naivní příběh nenabízí zrovna poutavou podívanou, skutečně nad nedomyšleností děje i jeho zbytečnými odbočkami zůstává občas rozum stát. Ale i tak se jedná o vděčné téma a přece jen je poutavé sledovat tuto politickou machinaci obklopenou spoustou v té době již vyhaslých hvězd stříbrného plátna. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice průměrný film s nadprůměrným obsazením. Až na ochotnického Franca Nera, který nepůsobil vůbec věrohodně. A navíc ten jeho mluvený projev. Nerova postava totiž děj Salamandra vlastně vypráví, a proto se dočkáme řady knižních monologů pronášených mimo obraz. Jenže ty monology Nero recituje stylem žáka páté třídy, který s nechutí předčítá svoji slohovou práci spolužákům. Pokud tedy můžu radit, přepněte na český dabing, neboť DVD skrývá ten původní československý, kdy Nera výtečně namluvil Luděk Munzar a Anthonyho Quinna perfektní Miroslav Macháček (mimochodem odpůrce dabingu).__P.S. Ani se raději nerozepisuji o směšné scéně mučení nebo mdlých scénách, které měly být akční.__P.P.S. Jerry Goldsmith pochopitelně skvělý. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Premárnená príležitosť. Z námetu a zaujímavých hercov sa dalo vyťažiť oveľa viac a myslím, že hlavná vina padá na režiséra, ktorý ani režisérom nebol a pre film je iba dobrou správou, že Salamander je jediné, čo ako režisér mal príležitosť spáchať a spáchal. Nepríjemne ma prekvapil Franco Nero, ktorý často pôsobil zmätočne a nevierohodne, čo som od herca jeho formátu neočakával. Necítim potrebu dať svojmu sklamaniu podobu dvoch hviezdičiek. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krimithriller z r.1981 je vlastně stále aktuální, když si všimneme, kdo zde vlastně v politice znovu vystrkuje růžky. Jsou to mladí nevzdělaní neonacisté, kteří se domnívají, že spasí svět. Film je obsazen bývalými světovými legendami, takže k jejich učinkování není připomínek. V 80.letech minulého století to byl prostě "kinotahák" pro diváky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film bol natočený napriek tomu, že v tom čase v roku 1980 prebiehal štrajk hercov. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v Ríme (Taliansko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama