Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná parodie na operety 30. let dvacátého století natočená Zdeňkem Podskalským podle předlohy Eduarda Fikera a scénáře Jindřicha Švehly.

Epizody:
1) Lolinka chce hrát
2) Fantom zasahuje
3) Fantom dělá zmatky
4) Fantom v nebezpečí
5) Konec Fantoma (hippyman)

Recenze (29)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Podskalský byl vlastně jediný u nás a skvělý v žánru muzikálových komedií/krimikomedií, ale tohle jako celek, bohužel, nezvládl. První díl celkem příjemně naladí na další pokračování, druhý díl se ještě drží zubynehty, avšak od třetího dílu to jde celé do brambor - nezábavná slátanina s povětšinou imbecilními hláškami a vůbec stupidním humorem. Ani tehdejší herecká elita nemohla zachránit tuhle povrchní frašku, doraženou zjevem i projevem Juraje Herze. Od Podskalského se ráda (po-)dívám na jiné, mnohem kvalitnější věci. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že by Č(S)T tuhle celkem zdařilou parodii na operetu někdy opakovala. Pravda, je to trochu pokleslé a určené vkusu "prostého lidu", ale režisér Podskalský se ani nikdy netajil, že nemá ambice točit náročnější věci. To jsme se vždycky doma nedočkavě posadili před televizi a úplně nejvíc jsme se smáli Waldemaře Krapsaté a tomu jejímu smíchu.... ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

´Fantom operety´ je výborná komedie, postavená na operetách a filmech začátku 20. století. Hned ta jména postav - Ludvík Láce (Lubomír Lipský), jeho žena Lola (Jiřina Bohdalová), sousedka vdova Bártová (Stella Zázvorková), Valdemara Krapsatá (Iva Janžurová) - přispívají k vykreslení postav. Všech pět částí má stejný průběh, tak jako operetní kusy. Začne se tanečkem, pak čtyři zpěváci zazpívají krátkou píseň na tu samou melodii, pokaždé však na jiné téma - piráti, armáda, život salónů, pražské podsvětí, Prodaná nevěsta. Vypravěč (Otakar Brousek) shrne, co jsme viděli v předcházejících částech. Zjistíme, co je nového u Ludvíka a Loly, a pak už do divadla, kde se chystají na novou operetu. Nový ředitel (Josef Bláha) a jeho zástupce (Lubomír Kostelka) jsou spíše podnikatelé a jde jim především o peníze. Další postavy z divadla, jako výprava (Luděk Kopřiva), režisér (Josef Hlinomaz), architekt (Vladimír Menšík), dirigent (František Filipovský) a choreograf (Jiří Lír), jsou spíše afektované, ale jde jim o umění. Zpěváci (Eduard Kohout, Alena Karešová, Václav Štekl a Milan Chladil) jsou dosti pragmatičtí, profesionálové a jde jim o to mít respekt a být vidět. Nacvičování na jevišti i práce za jevištěm jsou samé hlášky - ´To je vytí šakalů v Istambulu!´ Smích Valdemary Krapsaté proslavil Ivu Janžirovou. Úplná smršť blbin se však dostaví, když se umělci dostanou k textu, který jim Fantom přepsal - ´Sláva tobě, sláva, volá každá kráva.´ ´Na tom našem dvorku stojí husa v horku.´ Když je zmatek už příliš velký, povolá zástupce ředitele detektiva (Juraj Herz), aby tomu přišel na kloub. Samozřejme se na konec velkým odlehčeným skokem dostaneme k závěru. ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Naivita deja je v tomto prípade zámerom a formou, ako parodovať naivné zápletky v operetnom žánri. Tvorcom sa to podarilo dokonale - nechýba zápletka, zločin, kladné i záporné postavy, láska, intrigy - to všetko v citlivom spracovaní, kde satira a irónia sú vo vyváženej rovine a kde paródia neskĺza na úroveň výsmechu. O kvalitách hereckých výkonov je asi zbytočné sa rozpisovať - Bohdalová, Janžurová (asi dve najvýraznejšie postavy, ktoré excelujú v konverzácii aj v "pohybových" kreáciách), skvelá je Stella Zázvorková a rozhodne pobaví aj Hlinomaz, Menšík, Lipský, Bláha... Nenáročná, ale pritom vkusná zábava. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nuda tehdy i dnes. 1) Tak to máme pěkný námět, občas s náběhem ke vtipnosti a trochou nostalgie po hercích...celkem maximálně 2*. Více to prostě nehodí. 2) Zaujaly mě taneční výstupy kulhavých hyen 39leté Jiřiny Bohdalové a zejména 29leté Ivy Janžurové. 3) Zatímco Fikerova knížka z roku 1945 je příjemným rozptýlením a opravdu, jak píše kolega Oskar, snese srovnání se Saturninem, tak televizní muzikál mě navzdory hereckému obsazení hrozně nudil. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Lolinka (Jiřina Bohdalová) říká, že se celé divadlo pojede podívat na novou hru do Švédska. Divadelní posel Kváča (Václav Trégl) dodává – Vejle. To je ovšem město v Dánsku. (Robbi)

Reklama

Reklama