Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (478)

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

"He's the one motherfucker that you do not wanna mess with." _____________ Na Punishera vo fínskom prevedení som sa naozaj tešil a nadupaný trailer ma nalákal na akčnú blbinu plnú krvavých (ale zároveň aj pomerne originálnych) momentov. Asi najväčšia škoda je to, že všetky tieto najlepšie scény boli zobrazené práve v ukážke a tým pádom už samotný film neprišiel s ničím, čo by ma úplne ohromilo (v tomto prípade to bola asi moja chyba 😅). Avšak našiel by som ešte jeden problém – príbeh je rozdelený na niekoľko kapitol, z ktorých tie úvodné sú asi najnapínavejšie, pretože tam si ešte divák myslí, že hlavnému hrdinovi sa môže dokonca aj niečo stať, ale postupom času zistíme, že v skutočnosti je neporaziteľný a tým pádom všetko napätie vyprchalo. Na druhú stranu, scény bez atmosféry zostali aspoň zábavné – mordovanie náckov som si užíval (hlavne to treba brať s nadhľadom...) a v konečnom dôsledku som Sisu bral už iba ako vydarenú paródiu. K tomu pridajme ešte pôsobivé zábery fínskej divočiny, doplnené trefným soundtrackom a vznikne z toho jednorázovka za 7 krompáčov z 10, škoda toho nevyužitého potenciálu... Výsledok dopadol celkom dobre, ale mohlo to byť oveľa lepšie... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Na dobrú noc treba dobrú rozprávku. Táto je o fínskom Kostějovi Nesmrteľnom ( istá podoba by tu možno aj bola ), ktorý si síce vydobil meno práve na Rusoch, ale ináč nič spoločné s nimi nemá, až na nepríjemný rodinný zážitok, ktorý vyústil v jeho zmenu na (ne)smrteľný vojnový stroj. Takto sa mi to v nekomplikovaných volovinách páči. Plno krvi, gore a akcie, neberie sa to vážne a má to presne odcvakanú minutáž. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vynásobte si všetky vtipné zábery v traileri dvomi a to je v podstate celá zábava, ktorú od Sisu dostanete. Fínsky John Wick mal potenciál hýriť množstvom šialene humorných, bojových scén, no pravdou je, že ich neobsahuje zase toľko. Príbehovo je navyše extrémne priamočiary, plný klišé a záporáci sa správajú ako banda neschopných detí. Hlavný hrdina tak častokrát prežije skôr kvôli ich hlúposti a úplnej náhode, než pre skúsenosti veterána. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vlastne jsem od toho cekal asi vic. Na naprostej zaklad osekanej pribeh ve stylu nasrali jste me, tak vas vsechny zabiju, kdy se tady fakt nic jinyho nez nahaneni hlavniho borce s nackama nedeje a vsechny dialogy by se vesly na pul stranky, by mi nevadil, jenze ono se to i pri kraticky stopazi vcelku tahne. Laponsko sice vypada nadherne, Tommila je bezchybnej, ale chtelo by to proste trosku dravejsi rezii, sviznejsi hudbu a aspon nejaky napeti. Takhle je to jen sled ultra brutalnich a krvavejch scenek, kdy se zabijej nackove na sto zpusobu. Navic obcas uz je to fakt desne prehnany. Na druhou stranu je tu i par fakt skvelejch a stylovejch scen a je videt inspirace Tarantinem. Na jedno skouknuti v pohode, ale nejakej kult se z toho asi nestane. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Situace je daná. Máme finskou krajinu, finský zlato, který vykope neskutečný finský hovado na který jsem po celou dobu nevěřícně zíral a skupinu bloumajících nácků s tankem, autama, finskejma děvkama, když je pro dramatizaci děje potřeba, přiběhne na scénu ještě finský pes. O hovadu se během filmu dovíme jen to, že se mu říká Kostěj nesrmetelný a že sám zabil 300 rusáků, škoda, že mezi nima nebyl Putin. Sám kostěj se rovněž uráčí promluvit a to když cítí potřebu nám sdělit, že zlato je těžší než peníze. Takže to podstatný víme a můžeme se oddávat krásnému kočkovaní mezi kostějem a náckama. Během tohoto kočkování je odděleno spoustu hlav i končetin od těla, ale dočkáme se scén i z jiných oblastí jako třeba potápění nebo chirurgie. Tohle je zkrátka žánrovka, která nemá v našich kinech obdoby, zajímavá, nápaditá, zábavně drsná, žádná velkolepost, ovše perfeketně napsaná a hlavně natočená žánrovka, která v sobě nemá součesnej filmovej mor "hlavně abych nezašel moc daleko" tenhle film si prostě jde jak chce a působí při tom hrozně sympaticky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Jalmari Helander se původně chystal režírovat komediální sci-fi film „Jerry and Ms Universe“ v Kanadě. Když byl odložen kvůli pandemii covid-19, rychle napsal Sisu (2022), a to na podzim roku 2021. (Johnny.ARN)
  • Podľa režiséra slúžili ako veľké inšpirácie pre film americký akčný film Rambo z roku 1982 a skutočný fínsky vojenský ostreľovač Simo Häyhä. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama