Reklama

Reklama

Žít

Trailer 1

Obsahy(1)

Pan Williams (Bill Nighy) je upjatý anglický gentleman, který v roce 1952 zastává stereotypní úřednickou práci v poválečné londýnské okresní radě. Svým mlčenlivým chováním dává pan Williams svým zaměstnancům najevo, že udržení stávajícího stavu spisů je důležitější než pokrok. Jednoho dne se pan Williams dozví od svého lékaře hrozivou diagnózu a brzy se začnou uvolňovat pevně sevřené otěže jeho velmi jednoduchého života. Zjišťujeme, že je vdovec, odcizený svému jedinému synovi, s několika málo přáteli a omezenými zájmy. Williams si uvědomuje, že nestojí tváří v tvář smrti, ale že ji prožívá. A tak, neohrabaným způsobem člověka, který se v těchto věcech nevyzná, začne odkládat práci kvůli novým zážitkům. (mac000)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (38)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

remake Kurosawova snímku Žít (1952) přináší příběh zkostnatělého úředníka, pro nějž je práce na úřadě tím jediným co mu v životě zbylo. To se nicméně změní ve chvíli kdy se dozví že mu zbývá posledních pár měsíců života a on si uvědomí co mu celou dobu unikalo a co je opravdu důležité. Kurosawův snímek neznám, tudíž sem vůbec nevěděl co od tohoto snímku čekat a byl sem tak ve finále hodně překvapen jak moc mi to sedlo nejen co se týká příběhu, ale i obsazením a celkovou stylizací, kdy celý film vypadá jako kdyby opravdu vznikl v padesátých letech. Když ka konci sedí Bill Nighy na houpačce a zpívá, byl to pro mě jeden z nejdojemnějších momentů co jsem ve filmu v posledních letech viděl. Living se snad ani nedá brát jako remake, ale spíš jako pocta a poklona původnímu filmu a mistru Kurosawovi...80% ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Velice špatný film, otřesná fraška. Jedna hvězda za skvělou kameru a druhá za zajímavou nosnou myšlenku+krásnou irskou píseň. Bohužel myšlenka je realizována v podobě odporného patosu s neskutečně trapným scénářem. Nehledě na logické díry v něm. Film se snaží vypadat vznešeně, poukázat na to, jak prožít smysluplně závěr života, ale dělá to zcela trapně, iracionálně, zabaleně do nereálného prostředí, vztahů, vazeb a konverzací. Nečekejte pěkný a upřímný příběh. Bonus: Vedlejší role mladé herečky není zcela povedená, její věčný třepot hlavy, jak při parkinsonovi, spíše vypadá, že pár měsíců života zbývá ji, a ne hlavní postavě. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí jsem dlouho přemýšlela jestli dát tři nebo čtyři hvězdy. Nakonec jsem se přiklonila k tomu lepšímu hodnocení. Původní film jsem neviděla, takže nemohu srovnávat. Já si tady každopádně užívala tu atmosféru 50. let Anglie. Ale taky tu božskou kameru. Ty promyšlené záběry postav, ulic, naprostá filmová lahůdka a kamera je za mě na tomhle rozhodně nejlepší. Bill Nighy skvělý jako vždy, ale měla jsem pocit, že mu spotlight dost brala Aimee Lou Wood. Konečně jsem jí viděla v jiné poloze než komediální a byla skvělá. ()

Meteorista 

všechny recenze uživatele

V poslední době najít film takovýhodle klidu a takovýdle milý povahy, to je kumšt. Sem moc rád, že si Britové vybrali zrovna Kurosawův film jako předlohu, kterou navíc velmi umně zadaptovali. Bill Nighy je výtečnej a překvapili i ostatní herci, kteří taky předvádí velmi profesionální výkon. Jsem moc rád, že je film tak mile podán, opravdu jsem. Takovýdle filmy nutí ty, který na to přistoupěj, k zamyšlení. A to by měl bejt taky účel filmu, hned za zábavou. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ishiguro veľmi umne adaptoval pôvodný scenár. Kurosawov citlivý príbeh rezonoval v 50.rokoch, medzi jeho samurajskými eposmi, ako citlivá sonda do duše umierajúceho človeka. V podaní skvelého Takaši Šimuru ten film rezonoval a podľa môjho názoru aj rezonuje svojou morálnou čistotou a dôležitosťou výpovede, že aj malý skutok dokáže zmeniť niektoré veci k lepšiemu. Jeho anglický remake je o 70 rokov neskôr rovnako aktuálny, ako pôvodný film. Môže za to perfektný casting, ktorý umožňuje Billovi NIghymu túto mesmerizujúcu morálnu čistotu zopakovať. Krása a význam toho filmu sú očividné. Bez citového vydierania, len s túžbou vypovedať pekný a úprimný príbeh. Niekomu to nemusí stačiť, niekto tam bude potrebovať niečo trefnejšie, údernejšie, silnejšie. Hoci pre mňa ten film doslova prekypuje silnými detailmi, ktoré na konci vytvárajú pôsobivý celok. Neviem. Takýchto filmov nie je veľa. Bola by škoda keby zapadli prachom, hoci aj v dnešnej dobe majú toho veľa čo ponúknuť. Ani neviete, ako veľmi by som prial Billovi toho Oscara. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Farebné zábery z 50-tych rokov minulého storočia boli pre tento film digitálne vyčistené, aby sa získali autentické zábery z Londýna. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Chathame (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)
  • Bill Nighy priznal, že napriek mnohým príležitostiam nevidel tento film. V skutočnosti nevidel väčšinu svojich filmov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama