Reklama

Reklama

Žít

Trailer 1

Obsahy(1)

Pan Williams (Bill Nighy) je upjatý anglický gentleman, který v roce 1952 zastává stereotypní úřednickou práci v poválečné londýnské okresní radě. Svým mlčenlivým chováním dává pan Williams svým zaměstnancům najevo, že udržení stávajícího stavu spisů je důležitější než pokrok. Jednoho dne se pan Williams dozví od svého lékaře hrozivou diagnózu a brzy se začnou uvolňovat pevně sevřené otěže jeho velmi jednoduchého života. Zjišťujeme, že je vdovec, odcizený svému jedinému synovi, s několika málo přáteli a omezenými zájmy. Williams si uvědomuje, že nestojí tváří v tvář smrti, ale že ji prožívá. A tak, neohrabaným způsobem člověka, který se v těchto věcech nevyzná, začne odkládat práci kvůli novým zážitkům. (mac000)

(více)

Recenze (38)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ishiguro veľmi umne adaptoval pôvodný scenár. Kurosawov citlivý príbeh rezonoval v 50.rokoch, medzi jeho samurajskými eposmi, ako citlivá sonda do duše umierajúceho človeka. V podaní skvelého Takaši Šimuru ten film rezonoval a podľa môjho názoru aj rezonuje svojou morálnou čistotou a dôležitosťou výpovede, že aj malý skutok dokáže zmeniť niektoré veci k lepšiemu. Jeho anglický remake je o 70 rokov neskôr rovnako aktuálny, ako pôvodný film. Môže za to perfektný casting, ktorý umožňuje Billovi NIghymu túto mesmerizujúcu morálnu čistotu zopakovať. Krása a význam toho filmu sú očividné. Bez citového vydierania, len s túžbou vypovedať pekný a úprimný príbeh. Niekomu to nemusí stačiť, niekto tam bude potrebovať niečo trefnejšie, údernejšie, silnejšie. Hoci pre mňa ten film doslova prekypuje silnými detailmi, ktoré na konci vytvárajú pôsobivý celok. Neviem. Takýchto filmov nie je veľa. Bola by škoda keby zapadli prachom, hoci aj v dnešnej dobe majú toho veľa čo ponúknuť. Ani neviete, ako veľmi by som prial Billovi toho Oscara. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Herecky a řemeslně bezchybné, scenáristicky nápadité, sympaticky střídmá stopáž, ale jen velmi málo překvapení. Většina filmu je značně předvídatelná. Škoda, že Bill Nighy nedostává více šancí ve vážných rolích. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jemnocitné Living v podstatě končí tam, kde oslavné Než si pro nás přijde začíná. Pojednává o vnitřním vykoupení i potřebě inspirovat netečné prostředí, které má na duševní regeneraci víc času než umírající protagonista. Kazuo Ishiguro následuje kostru Kurosawova originálu, ale stejně jako v Soumraku dne doluje emoce převážně z nevyřčeného a strojený svět úředníků používá nejen jako alegorii k dogmatizovanému britskému snobství a bezduchosti, ale i jako zrcadlo celé otupělé společnosti řízené překomplikovanými schvalovacími procesy. Bill Nighy perfektně ztvárňuje stín dříve energického muže, který se zrcadlí v mladém usměvavém kolegovi a jenž chce v posledních měsících života najít smysluplné nazírání vlastní existence. Není to přitom o jeho vývoji (o protagonistovi se vlastně nic moc nedozvíme), nýbrž o dopadu jeho počínání a změny na okolí. V závěru možná oproti průběhu až moc upovídané a doslovné, ale jinak moc emotivní a krásně natočené drama, které perfektně balancuje mezi tragičností a životním optimismem. Nighy si zaslouží Oscara, takhle procítěný výkon od jakéhokoli herce nepamatuji. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Britské Žít je ukázkou toho, jak dělat remake. Zanechávání zdrojové myšlenky, drobná obměna a osobní přístup, zároveň film, který originálnímu filmu Akiry Kurosawy nedělá ostudu. Bill Nighy předvádí dost možná svůj životní výkon, Hermanus splňuje pověst filmaře s vizuálním citem a servíruje funkční sondu, která v součtu zvládá předat myšlenky o tom, co to vlastně znamená žít.... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď už mám chcípnuť, ešte si zadrogujem, zasúložím. Typicky konzumná predstava, ako si užívať život. Niektorí to robia aj bez toho, aby vedeli, že zomrú. Tento film sa našťastie, aj vďaka veľmi starej predlohe, ktorá čerpá dokonca až z Tolstého, nemohol pohnúť týmto smerom. Je to dielo viac menej artové, Nighyho výkon naozaj pozoruhodný. Taký náladový film v štýle lepšie neskoro ako nikdy pri hľadaní šťastia a zmyslu vo svojom živote a práci. S myšlienkou, že aj s vedomím smrti môže byť človek šťastnejší než bol kedykoľvek predtým. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Anglická verze japonské klasiky, která je v tomto podání výrazně snesitelnější. Herecky bezchybné, jinak celkem obyčejný film. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

remake Kurosawova snímku Žít (1952) přináší příběh zkostnatělého úředníka, pro nějž je práce na úřadě tím jediným co mu v životě zbylo. To se nicméně změní ve chvíli kdy se dozví že mu zbývá posledních pár měsíců života a on si uvědomí co mu celou dobu unikalo a co je opravdu důležité. Kurosawův snímek neznám, tudíž sem vůbec nevěděl co od tohoto snímku čekat a byl sem tak ve finále hodně překvapen jak moc mi to sedlo nejen co se týká příběhu, ale i obsazením a celkovou stylizací, kdy celý film vypadá jako kdyby opravdu vznikl v padesátých letech. Když ka konci sedí Bill Nighy na houpačce a zpívá, byl to pro mě jeden z nejdojemnějších momentů co jsem ve filmu v posledních letech viděl. Living se snad ani nedá brát jako remake, ale spíš jako pocta a poklona původnímu filmu a mistru Kurosawovi...80% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Krásny film. Od začiatku až do konca. Bill Nighy ma veľmi milo prekvapil, poznala som ho len z Love Actually, ale wow Mr. Williams už asi navždy zostane jeho životnou a nezabudnuteľnou filmovou rolou, pretože toto bolo teda niečo. Klobúk dole. Living by si okrem už nominovaných kategórií na Oscara zaslúžil nomináciu aj za hudbu a výpravu. Celkovo sa mi veľmi páčila atmosféra Londýna 50tych rokov a aj kostýmy. Celý film je urobený v retro štýle počnúc úvodnými titulkami až po záverečné. Zaujímavá je aj kamera, práca so svetlom a farbami. Living je jednoducho radosť sledovať🧡. Vrelo odporúčam. Asi si niekedy pozriem aj japonský originál Ikiru. Najkrajšie scénky: Sunday Ice-Cream & Mr. Zombie. Na hojdačke v jeden zasnežený večer šťastne si pospevujúc The Rowan Tree. 85%. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí jsem dlouho přemýšlela jestli dát tři nebo čtyři hvězdy. Nakonec jsem se přiklonila k tomu lepšímu hodnocení. Původní film jsem neviděla, takže nemohu srovnávat. Já si tady každopádně užívala tu atmosféru 50. let Anglie. Ale taky tu božskou kameru. Ty promyšlené záběry postav, ulic, naprostá filmová lahůdka a kamera je za mě na tomhle rozhodně nejlepší. Bill Nighy skvělý jako vždy, ale měla jsem pocit, že mu spotlight dost brala Aimee Lou Wood. Konečně jsem jí viděla v jiné poloze než komediální a byla skvělá. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Komorný a vo svojej podstate smutný film o hľadaní dávno strateného šťastia na sklonku života. Podaný v anglickom, suchom, pomalom šate, kde nie je žiadna dráma, žiaden krik, len múdre vety prednesené dokonalou angličtinou postavami v rôznom veku. Bill je fajn herec, ale pri svojom veku tu už ani nehral, skôr len bol. Dokonalý gentleman, ktorý z role nevybočil až do konca. A to čo platilo vtedy, platí v štátnej správe doteraz. Niečo chcete? Vytvorte tlak a nenechajte sa odbiť. Nakoľko to nezaznamenalo úspech ani na domácej pôde, nemyslím, že to zobere sošku. Solídne 3 z 5 ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Keby som mala o tomto filme niečo povedať hneď po jeho skončení, nemohla by som kvôli stiahnutému hrdlu. Zaujali ma už úvodné titulky a hudba. Pomaly plynúci dej, atmosféra 50-tych rokov a fascinujúci Bill Nighy. Vôbec som od tohto filmu, nečakala taký krásny zážitok. Pána Williamsa si budem dlho pamätať. ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Velice špatný film, otřesná fraška. Jedna hvězda za skvělou kameru a druhá za zajímavou nosnou myšlenku+krásnou irskou píseň. Bohužel myšlenka je realizována v podobě odporného patosu s neskutečně trapným scénářem. Nehledě na logické díry v něm. Film se snaží vypadat vznešeně, poukázat na to, jak prožít smysluplně závěr života, ale dělá to zcela trapně, iracionálně, zabaleně do nereálného prostředí, vztahů, vazeb a konverzací. Nečekejte pěkný a upřímný příběh. Bonus: Vedlejší role mladé herečky není zcela povedená, její věčný třepot hlavy, jak při parkinsonovi, spíše vypadá, že pár měsíců života zbývá ji, a ne hlavní postavě. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Bill Nighty je můj oblíbenec. Jsem ráda , že dostává takové příležitosti, kde svým niterným, jemným způsobem  postavě vtiskne lidskost, uvěřitelnost. Jeho zpěv mě stále příjemně překvapuje. Filmu pomohl i dokonalý look padesátek. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Londýna 50. let a všechna ta škrobená zdvořilost to mě bavilo. Stejně jako herci, zejména Bill a mladá dívka, která u něj pracovala. Závěrečná pointa snímku na mě ale byla příliš kýčovitě banální, byť pravdivá. Konec už jsem trochu odzíval. ()

Meteorista 

všechny recenze uživatele

V poslední době najít film takovýhodle klidu a takovýdle milý povahy, to je kumšt. Sem moc rád, že si Britové vybrali zrovna Kurosawův film jako předlohu, kterou navíc velmi umně zadaptovali. Bill Nighy je výtečnej a překvapili i ostatní herci, kteří taky předvádí velmi profesionální výkon. Jsem moc rád, že je film tak mile podán, opravdu jsem. Takovýdle filmy nutí ty, který na to přistoupěj, k zamyšlení. A to by měl bejt taky účel filmu, hned za zábavou. ()

Reklama

Reklama