Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 1

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (129)

Flopik 

všechny recenze uživatele

Zručne natočené, s výborným vizuálom a potešujúcou akciou. Bohužiaľ chýbalo mi tam niečo viac, nebolo to zlé, keby to bolo natočené o pár rokov dozadu. Dnes ste to už proste videli niekde inde. Herecky skvelé, som rád, že sa tu zbytočne netlačilo na pílu o právach čiernych a o ženách ktoré sú najlepšie. Miestami tomu dochádzal dych a koniec mohol prísť troška skorej. Medzi 3 a 4*. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tento film to bude mít u diváku dost složité. Já jsem rozhodl oprostit se od jakýchkoliv předsudků a přistupoval jsem k filmu otevřeně. A on se mi odvděčil dobrou podivnou, která mě nijak zvláště neurážela. Samozřejmě nebudu tady obhajovat některé konkrétní chyby, které film má (logické chyby, nepřehledné hromadné souboje, nebo lehce přepálená délka). Válečnice je dobře natočený film, kterému se daří velmi stylově odvyprávět svůj příběh. Pokud si chcete film užít, tak je potřeba přistoupit na jistá pravidla, jenž film má. Režisérka Gina Prince-Bythewood odvedla řemeslně přesnou práci a její film vypadá a z ní dobře. Vizuální stránka je působivá, kostýmy jsou hezké, a celková stylizace se mi líbila. Prince-Bythewood měla k ruce šikovné choreografy, střihače, scénáristku a snaživé herce. Viola Davis táhne film na svých bedrech a při slabších momentech je to ona, kdo film podrží. Navíc je to výborná herečka a vše odehraje s přehledem. Lashana Lynch je hodně fajn a v této roli mi sedla. Osobně jsem nepoznala Johna Boyega, ale o to více jsem si užil jeho výkon. Thuso Mbedu jsem do tohoto neznal, ale zde mi ukázala, že je dostatečně talentované a pokud dostane další role v Hollywoodu, tak se nebudu zlobit. Válečnice je povedený a zajímavý, a pokud chcete zkusit něco jiného, tak mu dejte šanci. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem něco nečekal, pak to, že z Válečnice vyleze učebnicová americká pohádka v africkém kabátku. Tam, kde by divák čekal, že se tvůrci více utrhnou z řetězu se kupí jen zástup klasických klišé, které tady na rozdíl od druhého Top Gunu vůbec nefungují. A moc tomu nepomáhá ani přehnaně „pozitivní" a „vzletná" hudba, která mě iritovala snad v každé druhé scéně. P.S.: Potitulková scéna to zabila úplně. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výpravný příběh v atraktivním prostředí se skvělými hereckými výkony. Všichni bez výjimky hrají perfektně. Nenudil jsem se ani chviličku a věřil jsem jim i všechny emocionální scény. Akce je super a holky tam dělaj smrtící komba jak z Assassin's Creed. Už jen díky tomu to snad nikdo proboha nemůže brát vážně a ubírat hodnocení kvůli historické nepřesnosti, o které stejnak ví hovno. Je to prostě dobrej dobrodružnej film. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Když při prvním víkendu je v kině na nový film jen 5 lidí v sále, tak to nevěstí nic dobrého. Na Woman King jsem se celkem těšil, ale z kina jsem odcházel znuděný a zklamaný. Na rottenech jsou z filmu kritici unešení, normální diváci už tak moc ne. Jedni si stěžují na woke propagandu, druzí na nepřesnou a převrácenou historii- tohle mě osobně nezajímá a šel jsem si užít film, který však bohužel nedokáže moc strhnout. Rozhodně potěší netradiční prostředí Africké kultury, kde se podíváme do 19. století, kde ženy bránily Dahomejské království v Africe. Zlá doba, kde ženy měly jen dvě možnosti. Provdat se, pracovat a být něčí služkou, nebo zůstat pannou a bojovat za svou zem. Oscarová Viola Davis je skvělá a překvapí i mladá Thuso Mbedu a John Boyega v roli krále taktéž fajn. Vizuálně film působí průměrně, rozpočet byl nejspíš štědrý a děj není natolik strhující, aby se divák do něj mohl ponořit. Je tu pár zajímavých informací i dialogů, ale při té stopáži jsem ke konci byl z toho už celkem otráven. Akce je tu hodně málo, vlastně jen na začátku a na konci. Finále je rozhodně světlým momentem, hromadná bitva se povedla, byŤ pg-13 rating ji to lehce kazil, být to pořádné eRko a lítaly by tam hlavy i končetiny, tak bych možná začal být spokojen. Ještě bych vypichl scénu s tréningem mladých rekrutů, kde se pro napětí nešlo daleko a došlo i na jeden docela slušný a nečekaný zvrat, ale i tak jsem se většinu stopáže nudil a ty 2 hodiny mi přišly jak 3. Kino nedoporučuji, jen pro velké obdivovatele historie. 5/10. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)
  • Účast Dahomeje na mezinárodním obchodu s otroky (především tom transatlantickém) skončila až v roce 1852, a to díky silnému (a někdy i vojenskému) nátlaku Britů, kteří celkem úspěšně usilovali o potlačení transatlantického obchodu s otroky (jak z ideologických, tak pragmatických důvodů – otroctví se s probíhající průmyslovou revolucí jednoduše přestávalo ekonomicky vyplácet). (vojtaruzek)
  • Ekonomika Dahomejského království byla založena zejména na vývozu otroků. První doložená smlouva o vývozu otroků je z roku 1472 (s Portugalci) a poslední loď s otroky odjela roku 1885 do Brazílie. Váleční zajatci nebyli pouze prodávání do otroctví, ale byli i zabíjeni při pravidelných každoročních slavnostech v hlavním městě Abomey. Lidské oběti se pohybovaly v řádech stovek až tisícovek. V roce 1727 bylo usmrceno 4 000 lidí. (p.a.douch)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama