Reklama

Reklama

Jsou rozdílní jako čtyři živly, ale spojil je boj proti stejnému nepříteli... Pistolník Emmett rozhodně není žádný zelenáč, strávil delší čas ve vězení a právě se chystá do Kalifornie. Přitom se chce zastavit v městečku Silverado, kde hodlá navštívit své blízké příbuzné. Na cestě je přepaden neznámými muži, za dramatických okolností se seznámí s dalšími psanci, málomluvným Padenem a černochem Malem a na poslední chvíli zachrání svého bratra Jakea před smrtí na šibenici. Když všichni prchají z městečka Turley, vůbec netuší, že se brzy znovu spolu setkají právě v Silveradu. Tomu a celému okolí všemocnou rukou vládnou šerif Cobb a bohatý starousedlík McKendrick… Film natočil režisér Lawrence Kasdan (Náhodný turista, Wyatt Earp, Francouzský polibek), který jím vzdal hold klasickému žánru westernu. Velkou šanci přitom dal hlavním hereckým představitelům, osamělého pistolníka Padena hraje Kevin Kline, Emmetta Scott Glenn, mladého Jakea ztělesnil Kevin Costner a zarputilého Afroameričana Mala vytvořil Danny Glover. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Lopic 

všechny recenze uživatele

Film jsem si sehnal hlavně kvůli Kevinu Costnerovi, kterého mám hodně rád. Chtěl sem vidět jeho začátky nebo spíše film, který mu pomohl prorazit. A byl sem dost nadšený. Westerny mám obecně hodně rád, ale Silverado nemůžu řadit po bok westernových klasik, protože to prostě a jednoduše není klasický western. Spíše si půjčuje jen půjčuje westernové prostředí a snaží se vzdát poctu právě westernovým klasikám. A já myslím, že se mu to povedlo. Škoda, že byl film propadák, hold 80.léta už westernům moc nepřála. Obsazení bylo vynikající a zejména se mi líbili Kevin Kline a právě Kevin Costner, jehož postava, tak trochu magora Jaka, neměla chybu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Silverado je zdĺhavý, nudný western, ktorý podľa narýchlo zbúchaného scenára so známymi hercami a v štandardných prírodných kulisách nakrútil režisér, ktorému toto remeslo príliš nesadlo. Okrem toho, nakrúcať western v roku 1985, si vyžadovalo správať sa inovatívne a nie kopírovať westernové klišé spred desiatok rokov. To je iba mrhanie prostriedkami a nezáleží na tom, či ich mali tvorcovia k dispozícii dostatok. Tri hviezdičky ponechávam, lebo moje sklamanie sa obmedzilo na ľútosť nad premrhaním akej-takej šance, ktorá tu na začiatku bola. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby USA $32,192,570Tržby Celosvetovo $32,950,000║ V prvom rade treba pochváliť herecké obsadenie filmu, to je ako fakt deluxe výber a hlavne pekne všetci hrajú/ fungujú pre film, ďalej pútavý dej bez akéhokoľvek zaváhania, či slabšej chvíľky, prestrelky, akcia, dramatické roviny, hudba, kamera tiež robia veľké plus. Takže pre mňa príjemná westernová maškrta. /100%/ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ je toto naj 80tkový western, tak boli westerny v 80tkách na tom dosť biedne. Štýlom je to niekde na úrovni seriálu Doktorka Quinnová. Síce tam umierajú nevinní ľudia, ale napriek tomu to ani na chvíľu nepôsobí nejak drsne alebo kruto. Vlastne je to dosť pohodový film a od začiatku viete, že tí dobrí stopro vyhrajú. Seriálovo pôsobí aj štruktúra. Sú tu štyri hlavné postavy, ktorých línie sa strašne dlho odvíjajú samostatne a divák celý čas čaká, kedy sa konečne všetci tí dobrí ľudia uráčia spojiť a postavia sa zlu. A dajú si teda poriadne načas. Dovtedy si záporák nezáporák (Brian Dennehy) ide za svojím a snaží sa popri tom vyhnúť konfrontácii s hlavným hrdinom pre ktorého má nepochopiteľnú slabosť. Kevin Kline ma neskutočne sral. Celý čas sa tvári jak kakabus, drží sa mimo a vôbec som nechápal o čo mu ide, prečo sa drží bokom a prečo zrazu sa na konci zapojí do boja. Tento typ postavy, ktorá má jeden výraz by uhral možno Eastwood, ale komediant Kline tam pôsobí, že je omylom. Z kladnej štvorky ma najviac bavil Danny Glover. Dvojka Scott Glenn a Kevin Costner boli ok, ale čakal som od nich viac. Najvtipnejšia je postava krásky Rosanna Arquette o ktorú najprv majú všetci záujem, ale akonáhle zistia, že ona hľadá chlapa, ktorý by s ňou tvrdo makal na farme, tak všetci zdupkajú. Aspoňže technická stránka stojí za to a prestrelky sú vydarené. Sú to klasicky pojaté akčné scény v ktorých takticky pobehujú medzi budovami. Chcelo by to buď povyhadzovať z toho kopu zbytočných línií alebo z toho spraviť seriál. Takto je to niečo medzi. Príliš pomalé a dlhé na film a príliš skratkovité na seriál. Takže celkovo to je mierny nadpriemer. 6/10. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ukázkové plýtvání potenciálem. Producenti očividně měli dostatek prostředků na všechny ty aspekty, které umí film dozdobit, aby vypadal úžasně. Úchvatná výprava, slušné stavby, propracovaíné kostýmy, spousta krásných koní, zajímavý casting to vše je líbivým obalem, který bohužel nezamaskuje úplně špatný scénář a podprůměrnou režii. Tak především dějová linie se ztrácí v moři nadbytečných postav, které rozmělňují příběh tím, že je každé z nich věnováno zbytečně moc prostoru. Je zde přebytek záporáků, až člověk neví, který je ten hlavní a kdo za co může a podobné je to i u klaďasů. Buď měl režiér přidat hodinu děje, nebo scénárista vyškrntout tak 5 až 10 postav. No a režijně naotčit závěrečné souboje takhle nezáživně, po tom co světu westernu odkázal Sergio Leone, to chce skoro talent. A nakonec si neodpustím ještě jednu poznámku. Obecně jsem odpůrcem dabingu, protože umí zdebilizovat jinak kvalitní film, ale tohle co předvedli dabéři zde, to by snad mělo být nějak trestně postižitelné. Jacísi herci, jejichž hlas by byl ideální k uspávání dětí, čtou krkolomný překlad bez jakéhokoliv náznaku účasti tím ještě víc degdradují to co může filmu pomoct a to herecké výkony. To je normální hnus, podle mě se tímto filmové dílo mrší ještě víc než pirátství,, protože to je regulérní prznění. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Hlavný hudobný motív bol použitý ako temp-track v hrubom zostrihu filmu Jurský park (1993), v scéne príletu helikoptéry na ostrov. (Tvrdolín Veliký)
  • Režisér Lawrence Kasdan obsadil do menších rolí i svou ženu a dvě děti. (D3VIL)

Reklama

Reklama