Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Christian Bale si Stanislavského metodu vyložil po svém a dohnal ji až na "kost", divím se, že se mohl tělem, které si pro film vytvořil, vůbec pohybovat a během natáčení nezkolaboval. A i z důvodu bizarní postavy Trevora Reznika, bych film nesrovnávala s filmy tady uvedenými, myslím, že si každý divák projde svými intuicemi sám i bez manuálu. Mě víc než spekulace o konci ovládla ponurá atmosféra, díky níž film zároveň doporučuji, zároveň ale vím, že si ho honem znovu nepustím. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Paranoia není nikterak příjemná, zvláště pokud ji režisér předloží tak, že si ani ten sebebystřejší divák nedokáže pořádně vyložit sled jednotlivých událostí a podobně jako hlavní hrdina tápe v hluboké tmě nejistoty a na závěrečné rozuzlení čeká jako na milosrdné vysvobození z bran pekelných, které pro něj představují jak neznámí příchozí, tak i ti relativně nejbližší, kteří procházejí ostrým odcizovacím procesem. Brad Anderson si velmi lehce pohrává s předloženým scénářem a na první pohled velmi nejistá partie je jenom blafujícím tahem, za kterým se skrývá jiný, velmi přímý tah na branku, v podobě závěru, který je režisérovým jediným, ale o to bolestivějším zakopnutím. Vše, co mu předchází je velmi zdařilou filmařinou, ať už se jedná o velmi temné kamerové filtry, minimalistický, ale velmi vtíravý hudební doprovod, či herecké obsazení. Jako velmi dvojsečná se mi zdá vychrtlá postava Christiana Balea. Jistě, hluboké smeknutí před tím, kolik tomu musel obětovat, ale zároveň je to dosti rušivý element při sledování zbytku jeho hereckého partu, který rozhodně patří k dalším skvělým Baleovým rolím, byť opět notně temným. Tak či onak je nakonec Mechanik velmi působivou sondou do „obyčejného“ lidského života, u kterého tvůrci opomněli, že doba zdrcujících point už má nějaký ten pátek zpátky odzvoněno. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Kosar .. Mechanika by, jako film, bylo snadné odstřelit. Nemá žádnou velkou, natož pamětihodnou pointu a ani předešlé vykonstruované putování k ní nezavání originalitou. Jenže snímek naštěstí nesleduje ony omšelé psychické strasti ze strany nějakého úspěšného boháče a tak podobně. Za to jsem velmi rád. Celou tíhu okolností skládá příběh na bedra obyčejného dělníka, který nežije na výsluní společnosti. Prožívá si svůj každodenní úděl a mezitím, pod tlakem okolností, se mu postupně rozpadá jeho reálný svět. Už jen ta skutečnost - rok pořádně nespát - dá šedé kůře hezky zabrat... Mechanik vyniká skvělou, notně temnou atmosférou a ústřední hereckou kreací, kterou mistrně zvládl k nepoznání hubený Christian Bale. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rok nespat musí být masakr. Těžko se pak divit Reznikovi, že měl halucinace a podivné pocity, že se něco kolem něj děje. Jsou ty postavy kolem něj skutečné? Je pravda co mu říkají? Nebo je to jen výplod těžce unaveného mozku? Mechanik je filmem o potlačené vzpomínce a výčitkách svědomí. To způsobilo insomnii a stav, který Bale podal s naprostou grácií. jeho vychtrlá postava s vystupujícícmi žebry, zkrvavený obličej s hlubokými kruhy pod očima, tu smutnou znavenou tvář asin uvidím ještě před očima nějaký čas... Skvělá věc, kterou doporučuji vidět! 4 rybí hlavy . * * * * ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mechanik má takřka vše, co by měl obsahovat kvalitní thriller; tzn. slušnou porcí napětí, mrazivou a mysteriózní atmosféru, která je ještě velmi dobře podbarvená nemálo výbornou hudbou, tajemný příběh a také výborného hlavního představitele ( v tomto případě excelentního herce jménem Christian Bale). Problém je v jenom jediném, a to ve zde často kritizovaném konci, resp. závěrečném rozřešení. Netvrdím, že patří mezi zrovna originální a je fakt, že pointa se dá (částečně, nikoli však úplně) odhadnout opravdu po 2 minutách filmu, ale když konec srovnám se zbytkem příběhu, nepůsobí tolik jako pěst na oko a vyznívá sice suše, ale alespoň ne tolik nelogicky jako mnoho jiných thrillerů. Takže dávám solidní 4* a ve stoje tleskám hlavnímu představiteli. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Christian Bale zhubl z původních 180 liber (cca. 80 kg) na 120 (cca. 55 kg), což je uvedeno jako rekord. Přesně se jednalo o ztrátu 63 liber (28.6 kg). (Satan)
  • Vo filme v metre visí plagát k snímke Rottweiler (2004), takisto produkovanej Juliom Fernándezom. (misterz)
  • Scott Kosar dopsal scénář ještě v době, kdy studoval na filmové škole. (Satan)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama