Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed války v budoucnosti mezi lidskou rasou a silami umělé inteligence je Joshua (Washington), zocelený bývalý agent speciálních jednotek, který truchlí nad zmizením své ženy (Chan), naverbován, aby vypátral a zabil Stvořitele, nepolapitelného architekta pokročilé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku... a lidstvo samotné.  Joshua a jeho tým elitních agentů se vydávají přes nepřátelské linie do temného centra území okupovaného AI... jen aby zjistili, že zbraň, která má zničit svět, je AI v podobě malého dítěte. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (429)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Stvořitel je jedním z těch filmů, v němž formální stránka vítězí nad tou obsahovou: Z vizuální hlediska totiž film nabízí líbivé scenérie a především vizuál "simulantů", zatímco z hlediska příběhu jde o kompilaci dřívějších sci-fi kousků bez nějaké větší snahy poskytnout nový pohled na problematiku AI. V tomto "kompilačním" ohledu jsem při sledování myslel především na tvorbu Jamese Camerona - viz Terminátor, Avatar či Alita: Bojový anděl. Vedle témat AI a lidé vs. "stroje" měla jistý potenciál i rovina "otec-dítě" (Joshua-Alphie), který se však utopil v průměrném pojetí a plačtivém vyústění. Z hereckého obsazení mě nejvíce oslovila mladičká Madeleine Yuna Voyles, zbytek osazenstva byl spíše nevýrazný. Přesto se ale Stvořitel jistojistě oplatí vidět v kině, byť nenabízí moc materiálu k hlubšímu zamyšlení i po projekci. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poslední velký film roku 2023 je po vynikajících trailerech tady a kdo měl kvůli přítomnosti Garetha Edwardse obavy ... ten měl bohužel pravdu. Stvořitel mi často připomněl začátky Neilla Blomkampa, který dokázal vytvořit za relativně málo peněz, krásné a fungující světy, které měly svou vnitřní logiku. Stvořitel skutečně vypadá famózně a rozhodně více připomene Camerona než libovolnou aktuální komiksovku. Roboti působí jako skutečné fungující stroje, stejně tak veškeré dopravní prostředky a hlavně je vše zasazeno do skutečného světa a přestože se většinou pohybujeme na polích nebo vesničkách, působí to výrazně lépe než hangár s modrým pozadím. V tomto ohledu je zde vše na svém místě ale velice brzy divák pochopí, že událost roku se před ním neodehrává. Úplně bych neodsuzoval ohraný příběh cesty dospělého a dítěte, nebezpečným světem, jelikož i na tomto jednoduchém tématu se dá vytvořit unikátní film (zdravíme Potomky lidí) ale zde je toho špatně více. Edwards nedokáže pracovat s herci a tím pádem vznikají naprosto nezajímaví hrdinové, ke kterým si divák nedokáže vytvořit vztah a už vůbec neuvěří vztahům jejich. Když pak dochází k dojemným momentům, které by měly donutit diváky uronit slzy, dostaví se spíše ironický smích a že se na emoce tlačí více než je zdrávo, ukáže natahovaný konec s naprosto zbytečnou tečkou (ti co viděli, určitě ví). Bohužel tyto chyby jsou natolik zásadní, že rozbíjí jinak oku lahodící podívanou, která nešetří velkolepými momenty, které ale nemají dostatečnou váhu, vzhledem k výše uvedeným problémům s postavami. Vznikla tak rozporuplná podívaná, která s velkými rozpaky dokáže ukojit hlad po blockbusterech a možná je i mírnou satisfakcí za odsun druhé Duny, ale nedostali jsme to, co bylo slibováno a přitom by to nebylo tak těžké dotáhnout. Profackovat líné scénáristy i Edwardse, který se tentokrát nemůže vymlouvat na zásahy ze strany studia jako v dobách Rogue One (které Edwardsovi rezervy měly také výrazné). P.S. Hans Zimmer absolutně nevýrazný. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Moje obavy boli neopodstatnené. Edwards je režisér, ktorý dokáže príjemne prekvapiť. Film, ktorý sa bohapusto nespolieha na CGI, ale naopak využíva skutočné lokácie, čo pôsobí, hlavne v tejto prapodivnej filmovej dobe, neuveriteľne sviežo. Ako závan starých čias. Ale najväčším plusom filmu je, že John David Washington tam nepôsobí toporne ani kostrbato. Edwards naplno využíva jeho obmedzený herecký potenciál, a hoci jeho úsmev a slzy občas zaškrípu, hlavne keď sa treba emočne naplno prejaviť, jeho motiváciám rozumieme. A tak to ide celým filmom. Čo by som mohol vytknúť je určitá absencia plynulejších prechodov - hlavne keď postavy putujú z bodu A do bodu B ( čo sa tam deje niekoľko krát). Vždy to pôsobí dojmom, že tam chýba pár sekúnd alebo dokonca celá jedna pasáž. A tieto skoky a preskoky a úskoky, narúšajú tempo a zabraňujú určitým vzťahom komplexnejšie sa vyvinúť. Čo hlavne cítiť medzi Joshuom a jeho kamošom a tiež medzi Joshuom a Alphie ( kde chýba vrúcnejšia scéna). Emócie ale fungujú. Vizuál je parádny a myšlienkový presah citeľný. Aj napriek tomu, že sa stále vraciame k Asimovi a jeho zákonom robotiky. Najslabší Edwards, ale zároveň jeden z tých lepších filmov roku 2023. Po dlhom čase pre mňa jeden z tých ojedinelých prípadov, kedy klady značne prevýšili zápory. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ovplyvnený skôr vlažnými hodnoteniami som išiel našťastie do kina bez vyšších očakávaní, skrátka si film možno aj previnilo užiť, ak bude najhoršie. Takýto moment ani napriek zopár rozpačitých scénam nenastal, Stvoriteľ dokonca na môj vkus aj veľmi slušne graduje a jeho záverečná časť môže aj za konečné vyššie hodnotenie. Napriek množstvu predobrazov ponúka aj určitú mieru vlastnej originality, napríklad zasadenie do "iného" orientálneho prostredia (vážne nejde o Neo-Tokyo či Neo-Soul) alebo oproti štandardu obrátenú úlohu umelej inteligencie a ľudskej civilizácie. Poteší aj zamyslenie sa nad jednou z najväčších chýb modernej civilizácie, totiž neschopnosťou preskúmať problém viac do hĺbky a odpovedať na "všetko" okamžite hrubou silou. Ak by Američania a ich spojenci poriadne vyšetrili onen útok, globálna situácia by bola diametrálne odlišná. 70% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Taková ta klasická situace. Sedím v kině na projekci a říkám si: „Ty bláho, to je zase jednou pecka. Silnej příběh, super akce, herci na jedničku a jede to jako dráha. Čekal jsem, že za 80 mega dostanu v podstatě konverzačku, kde bude jedna akce na začátku a jedna na konci. Ale místo toho mi tu běží sci-fi nářez, v němž hrdinové pořád utíkají a pořád jim někdo šlape na paty. Vypadá to jako film za 250 mega, pravidelně tu vyskakují fajn nápady a finále je sice až moc rychlé, ale alespoň to není klasická natahovačka, kde bych z fleku vystřihnul 20 minut.“ Nemůžu se tudíž dočkat, až vylezu ze sálu a všichni si zase jednou budeme notovat, jaká originální sci-fi pecka to vznikla a že by takových mělo být pět do roka. No a pak se rozsvítí a kolegové z MovieZone mi říkají, že… nope! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Svetová premiéra sa mala konať v TCL Chinese Theatre v Los Angeles 18. septembra 2023 s filmovými rekvizitami a kostýmami vystavenými vo vestibule. Prítomný bol aj režisér Edwards, avšak nie obsadenie filmu kvôli trvajúcemu štrajku. Edwards hercom v prejave vyjadril podporu. Z udalosti sa stala nakoniec len skorá tlačová a priemyselná projekcia filmu a film mal svoju premiéru v Texase na Fantastic Feste 26. septembra 2023. (Arsenal83)
  • Montážny strih filmu mal 5 hodín, pričom počas celého procesu strihu nebola do filmu pridaná žiadna hudba, aby sa efektívne ustálilo tempo a štruktúra príbehu. Edwards nazval túto skúsenosť "...super zaujímavou. Časť zo mňa si myslí, že by som to urobil znova, pretože hoci to vytvára veľký tlak na zvukový dizajn, na druhej strane sa neskrývate za hudbu, aby ste zachránili prerozprávanie príbehu." (Arsenal83)

Související novinky

Gareth Edwards a nový Jurský svět?

Gareth Edwards a nový Jurský svět?

21.02.2024

Kolem dinosauří série začíná opět být čím dál víc rušno. Není tomu ani tolik dnů od chvíle, co jste se zde mohli dočíst, že ohledně natočení nového dílu Jurského světa z pera scenáristy prvních dvou… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Čína ovládla globální příjmy kin

Čína ovládla globální příjmy kin

02.10.2023

Už dávno nikoho nepřekvapí, že čínský filmový trh je obrovský. Stále se nicméně neděje často, aby filmy z druhé nejlidnatější země na světě, které zároveň takřka nikdo za jejími hranicemi neviděl,… (více)

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Reklama

Reklama