Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (167)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Walt Disney opět nezklamal a dokázal celému světu své pohádkové umění. Malá mořská víla je nádherně animačně zpracovaná pohádka s příjemně romantickým dějem pro malé diváky. Především ta stylizace podmořského světa a kouzelná Ariel dělají z Malé mořské víly jeden z vrcholných novodobých snímků Walta Disenyho. [7748. hodnocení, 145. komentář, 79%] ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Ariela dodnes zostáva mojim úplne najobľúbenejším animovaným filmom z dielne Walta Disneyho. Rozprávka je nádherne animovaná a všetky postavičky sú naozaj prepracované, od nezbednej odvážnej Ariel cez jej kamarátov - ustráchaného Šupinku, zásadového Sebastiana a utáranú čajku; až po zákernú morskú čarodejnicu túžiacu získať triton a spolu s ním nadvládu nad všetkými siedmymi moriami. Oscara za hudbu a pieseň "Under the Sea" získal Alan Menken plným právom a treba povedať, že jej tóny možno započuť v takmer každom ďalšom soundtracku, ktorý Menken skomponoval (hlavne v Kráske a zvierati a v Aladinovi). To, že sa záver od predlohy vynikajúceho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena značne odlišuje, nepovažujem za škodu, nakoľko sa mi ako menšej vždy videl príliš smutný. Táto morská víla naproti tomu oplýva výnimočným kúzlom, pôvabom a zábavou a je to práve ona, ktorá dokázala naštartovať zlatú éru disneyoviek v 90. rokoch, po značnom úpadku, ktoré štúdium zažívalo dlhé roky predtým. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsou v tom chvíle, kdy bych i plný počet dal, ale celkový dojem z toho na víc než lepší 3* nemám. Nemůžu si pomoct, ale i na mě to bylo až moc dětské, většina písniček až na jednu mě taky nijak nezaujala a ačkoli tu původní "pohádku" znám, stejně to na mě bylo až moc romantické, takové zaměřené spíš na holky. Na tom samozřejmě není nic špatně, ale mě jde o to, jak moc to osloví mě, že... Jinak nejlepší postavou tu byl bezkonkurenčně Sebastian, protože nebýt jeho, tak je to podle mě dost mdlé. Takhle jsem si to díky němu aspoň do jisté míry užil. Lepší 3* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vizuálne The Little Mermaid je niekoľko líg za klasickými Disneyovkami ako Snehulienka, či Sleeping Beauty a nevyužíva skoro žiaden potenciál podmorského sveta. Pozadia sú nudné a fádne a pôsobia skôr ako prvý nástrel na storyboarde. I podmorské sídlo Ursully, hoc ako nápad je skvelé, je akési šedivé a nevýrazné. Naopak samotné postavy sú parádne a výrazne, či už ide o Ariel, Ursulu, alebo ryby a ostatné podmorské bytosti. Čo je ale najväčšou výhodou The Little Mermaid je parádny príbeh, ktorý je na jednej strane pomerne priamočiary, nie je to ale žiadna selanka ako Snehulienka alebo The Sleeping Beauty, na druhej stane nie je to ani prekombinované ako Frozen. Úplne dokonalo vystavaný príbeh. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Wow, netušil jsem, že se na Malou mořskou vílu kouknu dřív, než budu svým dětem ukazovat, co frčelo za našeho mládí. Nostalgie u příbuzných však byla silnější, tak se vytáhla véháeska a šlo se na věc. Dlužno poznamenat, že minimálně dnes nostalgická hodnota Malé mořské víly tu skutečnou poměrně převyšuje. I tak byl výlet za Sebastianem a Šupinkou moc fajn... 80% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • V DVD komentári k filmu je spomenuté, že žralok, ktorý na začiatku filmu prenasleduje Ariel a rybku Floundera sa volá Glut. (LuiCJ)
  • Pôvodne mal Uršulu zabiť princ Eric trojzubcom. Táto verzia bola použitá v hre "Kingdom of hearts II". (matthew.17)
  • Režiséři trvali na tom, že každá z milionů bublin musí být nakreslena ručně. (AngelLucy)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama