Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Prima počin s neokoukanými a velmi uvěřitelně hrajícími herci. Scénář, který nedělá ani z nich, ani z diváků debi… hlupáky a předkládá příběh jako cibuli. Postupně se díky flashbackům odkrývá, co se osudnou noc před 5 lety stalo, i jaký vliv to má na současné chování protagonistů (především dívky) a zároveň, jak ozvěna staré události může nečekaně vykolejit poklidný život (především chlapce). Ani ve finále nakonec nevíme přesně, co se stalo a já bych nechtěla být soudkyní téhle záležitosti. Byl to zločin, nerozum, pomsta, snaha o zviditelnění se? Všechny tyto motivy mohly hrát větší či menší roli. Na seriálu oceňuji téma i jeho uchopení a dobře prokreslené či načrtnuté některé charaktery. Dialogy však někdy sklouzávají k nepřesvědčivému klišé a některé postavy jsou přece jen příliš karikaturní. Přesto: díky za tohle minitelevizní dílko, které by si fakt v médiích i na sítích zasloužilo větší prostor. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře udělaný. Jen spolu ty lidi jaksi málo mluvili… Ďábel se skrývá v detailech a na všem záleží. Proč nikoho nezajímaly jemný nuance průběhu oné osudové noci..? P.S.: Bylo by to ještě zajímavější, kdyby to v průběhu přípravných prací nad vydáním knihy zajiskřilo mezi Terezou a redaktorkou z nakladatelství. P.S.2: Ten podpis pod souhlasem s pohlavním stykem nevnímám jako špatnej vynález. Z toho aktu se vytratí člověčina, ale máme tohle zapotřebí..? ()

Reklama

AloeB 

všechny recenze uživatele

Snahy tematizovat sexuální násilí si vážím, ovšem tento nenápadný seriál, jehož název poměrně přesně popisuje, jak dlouho čas diváku utíká, bohužel u snahy zůstává. Fabule jako taková není špatná, námět vyrovnávání se s nechtěným stykem po letech by bylo velmi nosné, to by tu ale nesměl být kostrbatý scénář, u kterého mi krvácely uši a musel jsem to prokládat četbou trapáren, které jsem psal na střední, abych to přežil. Netuším, zda je to toporností herců či spisovatelským uměním scénáristky, ale jednotlivým postavám jsem nevěřil ani slovo - snad možná s výjimkou samotné Terezy, která by snad mohla mít přes to, co si prožila, určité mezery v komunikaci či v empatii (viz její vztah s přítelkyní). Ale šablonovitě napsané postavy jako redaktorka, Terezina matka či někteří kamarádi hlavních postav jsou prostě větší pain in the ass než závěr osmé epizody. A než se za tohle dostanu do pekla, tak si dovolím hodnotit dvěma hvězdami. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi závažné téma, ke kterému se musí přistupovat s náležitou opatrností a zároveň se o něm musí mluvit. Nelze před ním zavírat oči a dělat, že se tak neděje. Bohužel děje, i v rodinách. Otázka zní, co se dá považovat za znásilnění a kde je ta hraniční mez. Výborný studijní materiál. Brala bych pod každou epizodou vyjádření pedagoga, psychologa nebo psychiatra, který by rozebral, co se dělo a co jednotliví aktéři v daný moment prožívají. Dialogy byly moc kostrbaté a toporné, takhle snad nikdo nemluví. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Seriál, který sice záslužně otevírá žhavé téma (redefinice pojmu „znásilnění“ mě vzhledem k tomu, kdo teď sedí v Parlamentu, předem děsí), ale bohužel je na něm skoro celou dobu vidět, jak je to celé vykonstruované. Nesledujeme postavy a příběh, ale teze. To nakonec nedokáže zachránit ani sympatické mladé obsazení. I tak rozhodně stojí za vidění (a zamyšlení). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)
  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama