Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

peiton 

všechny recenze uživatele

Kedže sa tu jedná o tému,ktorá bola a aj bude v mnohých filmových žánroch ,,častým hosťom" téma klasického manželského trojuholníka.Téma hádam max.opotrebovaná,nič neponúkajúca,naviac všetkými smermi poobracaná.A práve preto divák v tomto tu celom hľadá nejaký bonus navyše,niečo sofistikovanejšie,mazanejšie,kedy si poviete nadšené ,,woooow??!!" Bohužiaľ žiadne nadšenie sa nekonalo,skôr naopak.Dej sa drží striktne podľa šablony,žiadne plusy alebo bonusy neponúka a bez problémov vpláva do samotného klišé záveru. Michael Douglas už ako štandardne v dobre padnúcom obleku s vysokopostaveným kufríkom právnika vedie žabo-myšiu vojnu so svojou milenkou.Nič umelé a nič neoriginálnejšie si hádam vari ani neviem predstaviť.Film do ,,šuflíka" s názvom Z núdze cnosť. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je hlavně o Glenn Close, která je značně rozporuplnou postavou. Je sice vzhledově skutečně odpudivá a vzhledem k tomu, jak má Douglas v tomto filmu fešnou ženu, pozbývá poněkud smysl tenhle úlet. Zároveň je ale Glenn Close v roli vyloženě démonická a v druhé půli filmu jde z té její hrozné hlavy opravdu strach.....Samotné finále je dost divoké, ale vzhledem k napětí, které mu předchází, ho beru.....Sice si nemyslím, že je to film na 6 oscarových nominací, ale ani na zdejší hodnocení, červený háv by mu sednul ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, s kterými si tenhle film prostě chcete projít, ale ať je Douglas sebelepší, Glenn Close má v tomhle filmu prostě navrch. Kdyby vám film na začátku sem tam nenutil, že půjde o něco temnějšího, dovedla by vás svým následným chováním překvapit. Ale ona to zvládne i tak Chladná a přitom emotivní, šílená a přitom přemýšlivá. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa po vlažnejšom začiatku asi v polovici preklápa do trilerovejšej podoby, ktorá má naozaj chytala. Tempo a gradujúci záver rovnako. Pochváliť tiež musím kvalitu spracovania, ktorá pôsobí áčkovo. Síce dobre nechápem, prečo si hlavný hrdina vyberá na spestrenie svojho života tak málo atraktívnu ženu, keď má doma krásnu feminu (Anne Archer), no ale to je vedľajšie. Konflikt ale išlo riešiť aj jednoduchšie - mal jej dať pár do zubov a hneď by ju prešla chuť po jeho osobe. Veď ktorá by chcela násilníka? No ale keďže bol mäkký a ona šialená, mala nad ním navrch. Každopádne spokojnosť. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Film už trochu zestárl, ale milovníkům retra to vadit nebude. Fungují v něm zábavné prvky jako Michael Douglas (v dobrých letech, kdy byl pravidelně obsazován do rolí klátičů) a mladá Glenn Closeová, která hraje už od prvního objevení ve filmu hladově zírající sexuální predátorku. Protože to točil Adrian Lyne, nesmí chybět ujetá sexuální scéna na kuchyňské lince a adrenalinová jízda výtahem. Končí to trochu zvláštní a tvůrci si ho trochu usnadnili tím, že Closeová jde ve svém tažení do všeho naplno, takže policie ani nemá moc co řešit, ale to k radosti z bizáru 80. let stačí. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Hoci snímka získala šesť nominácií na Oscara, nepremenila žiadnu. (ash99)
  • Kolik je vlastně Gallagerově dcerce let? Matka v jednom záběru tvrdí, že pět, otec zase v jiném, že šest. (StevenW.)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama