Reklama

Reklama

Předlohou dnešní Pohádky pro pamětníky byla jedna velmi oblíbená od Boženy Němcové s názvem Sůl nad zlato. Tentokrát uvidíte televizní zpracování z roku 1987, v němž pošetilý král (J. Sovák) vyžene svou nejmoudřejší dceru jen proto, že si jej cenila jako sůl. Na to, jak je sůl užitečná a jak moc ho má Maruška (I. Svobodová) ráda, pak musel pan král přijít sám… (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tu stopáž myslím celkem příjemná pohádka. Jiří Sovák jako povedený král, Ilona Svobodová jako sympatická Maruška a Libuše Havelková - no prostě jako babička. A Jiřina Bohdalová je jedna z nejlepších pohádkových vypravěček naší historie. Její hlas je do pohádky jak dělaný, proto taky namluvila tolik Večerníčků. Jinak je to sice kulisová pohádka, ale o tom je celý seriál. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Inu, co čekat od pohádky s rozpočtem 3.000 korun... 30 minut chudých prostřihů mnohem slavnější filmové předlohy Bořivoje Zemana. Bonusový obsah: Audiokazeta C-30 s několikavteřinovým audiozáznamem ze slavnostního ceremoniálu jmenování Ludvíka Svobody do prezidentského úřadu a hudební skladba z alba Ilony Svobodové - LSD ve sprše. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z této série pohádek mi utkvěla v paměti nejvíce celkem chytlavá úvodní píseň. Toto je zkrácená verze klasické pohádky, odehraná v několika hercích a dvou studiových scénách. I tak má své kouzlo, hlavně díky Jiřímu Sovákovi a vypravěčce, paní Bohdalové. Jen bych herečky v rolích princezen asi nenazýval nejkrásnějšími princeznami na světě :-) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud chce nekdo zfilmovat notoricky znamou pohadku, mel by zaujmout bud ztvarnenim ci hereckymi vykony. V teto pohadce ale maximalne stoji za zminku Bohdalova v roli vypravecky, a to je malo... ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krátkometrážní tradiční pohádka s příjemným hereckým obsazením a hodně zkráceným dějem. Ono na tom snad ani nešlo nic pokazit. Zcela klasická příjemná kulisová pohádka osmdesátých let. Uváděno v rámci pořadu pro děti Strom pohádek. Hudba: Ladislav Štaidl ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická česká pohádka ve zcela tradičním (byť kulisovém - studiovém) zpracování, skvěle vyprávěná Jiřinou Bohdalovou. Zpracování s vypravěčkou umožňuje kratší stopáž, která je vhodná i pro nejmenší děti, pro které jsou určeny i dva díly knihy "Strom pohádek z celého světa". Překvapením v příběhu pro mě byli jen "skřítci z Bílé hory", o kterých se v pohádce Boženy Němcové nemluví. Úžasný král Jiřího Sováka a babička Libuše Havelkové. Zajímavé komentáře: otík, Danulinda. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Pro osmdesátkové děti asi dostačující, já ale preferuji pohádky s pořádnou výpravou. Krásnou úvodní písničku celé série si však pamatuji i po letech. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvěle dodržená předloha pohádky Sůl nad zlato, tentokrát v jednodušší kulisové podobě oproti dnes již klasice Byl jednou jeden král. Je zajímavé pozorovat rozdíl mezi králem v podání Jirky Sováka a pana Wericha. Oba jsou super. ()

Reklama

Reklama