Reklama

Reklama

Epizody(20)

Obsahy(1)

Moc komunismu byla postavená na neviditelné paralelní struktuře, jejíž existenci všichni tušili, ale pouhým okem ji nebylo možné spatřit. Státní bezpečnost. Skutečná moc komunismu byla ukrytá v tajné policii a měla zločinnou povahu. Dvacetidílná dokumentární série má ambici stát se novodobým spisem, o formování a metodách Státní bezpečnosti. Zkoumá její mechanismy, fungování a proměny v čase. Odhaluje pozadí některých tajných operací, pachatelů a příběhy jejich obětí. Na konkrétních příbězích sleduje dějiny StB od jejího vzniku po zánik. Zaměřuje se na doposud filmařsky ani historicky nezpracované příběhy z celého území někdejšího Československa a také na nová zjištění a souvislosti ve známých případech. Kromě komentářů historiků a výpovědí pamětníků či přímých účastníků přináší unikátní rozhovor s Alojzem Lorencem, prvním náměstkem federálního ministra vnitra ČSSR pověřeného řízením StB, který v prosinci 1989 zorganizoval skartaci velké části živých svazků a také výjimečné výpovědi Sira Richarda Dearlova, bývalého ředitele britské MI6. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele kenkaku k tomuto seriálu (21)

StB: Přísně tajné! (2022) 

Neskutečně nevyvážené jak kvalitou, tak provedením. Asi nejhorší byly ty umělecké dramatizace (hrané, loutkové, malované, jeden větší hnus než druhý). Nicméně série má i fenomenální informacemi (a silnými příběhy) nabité epizody. Prostě jako celek průměr. ()

Pád aneb Lorencova legenda (2022) (E01) 

Asi nejvíc mě překvapilo to sebevědomí Lorence si sednout před kameru a tvářit se, že zase o tak moc nešlo. Jinak mě tam asi nejvíc rozčilovalo ty “dramatizace” (rekonstrukce tehdejších událostí). Jinak bohužel nic převratného. ()

Akce Kámen (2022) (E02) 

Výrazně lepší - hlavně obsahově. Sice “dramatizacím” jsme se nevyhnuli, nicméně nezpůsobily tak rušivě. ()

Zneužitá justice (2022) (E03) 

Tak jako byl to hnus. Prakticky vše odpovídá myšlenkám fungující i v současnosti o několik tisíc km na východ… to ale neznamená, že šlo o zpracování které by mě uchvátilo (ale možná to bylo jen tématem samotným faktem, že pozdější KSČ uznala, že to byla levota a nic z toho). ()

Církev (ne)zlomená (2022) (E04) 

Zatím bezkonkurenčně nejotravnější epizoda nejen obsahem, zpracováním ale i provedením (ty dlouhé záběry na obličeje v super detailu - v rámci dramatizací historických záznamů - podkreslené intenzivní hudbou… vážně extrém). ()

StB na ledě (2022) (E05) 

Oproti minulé epizodě jako balzám. Obsahově i provedením zcela v pořádku (jen ten sport mě osobně fakt nezajímá :)). Za mě asi nejvíc překvapila číslovka kolik sportovců zdrhlo za kopečky... ()

Velký bratr tě vidí (2022) (E06) 

Za mě překvapivě zajímavé, obzvlášť část o technologiích. ()

Nástup rozvědky (2022) (E07) 

Snad první epizoda bez trapných hraných dramatizací. Začátek epizody prakticky v detailu popisuje film Toman. ()

StB na lince Vídeň - Bratislava (2022) (E08) 

Přesně tohle na seriálu nesnáším - trapnou uměleckou dramatizací jakou se začalo mi úplně znechutilo se dívat dál (a samozřejmě jakmile to šlo, hned se začalo hrát na umění - neunikly ani závěrečné titulky). Jediné co u mě epizodu drželo, byl příběh o Imrichovi Suckém. ()

Aktivní opatření (2022) (E09) 

Žádné dramatizace, zajímavá data, atraktivně poskládané… takto si představuji celý seriál. ()

1968 (2022) (E10) 

Opět bez artových trapáren a zajímavý obsah. Většina se věnovala novinářům a objektem. Obsahuje hodně dobových záběrů. Nižší hodnocení za (na můj vkus) zbytečně dlouhé výpovědi pamětníků. ()

Zneužitá psychiatrie (2022) (E11) 

Tak proprali Plzáka a při každé příležitosti tam plácli retardovanou animaci. Jako plus beru, že jsem si osvězil výraz “kverulant”. Jinak sotva průměr. ()

Nebezpečná hranice (2022) (E12) 

Prakticky od začátku fantastická epizoda. Jak obsahem, tak provedením. 4 neuvěřitelné příběhy. Ten únos letadla mě překvapil asi nejvíc. ()

Agent Kroča (2022) (E15) 

Epizoda o dvojitém agentovi Miroslavu Kročovi. Opět úchylka s dramatizací formou artových úprav fotografií a animace prokládané rozhovorem nebo dobovým záběrem. Vrchol hnusu co (opět) úplně kazil dojem z obsahu (který byl sám o sobě zajímavý). ()

Mír na zemi (2022) (E16) odpad!

Opět stačilo prvních pár sekund a už mi bylo jasné, že se zase někdo umělecky ukájel a epizoda mě štvala. Zase něco o církvi? Kostelní hudba a dramatické zpracování totálně zabilo obsah. Detaily na obžerství… kostelní hudba… detaily na spisy… paní si čte spíš… detail jak někdo kouři… pán si čte spis… ne, fakt tohle ne. ()

Hra o život Tomáše Petřivého (2022) (E17) 

Konečně epizoda o “disidentech” jak jsem si je představoval :). Mimikry hadr… (ale vážné, úchylná art-animace opět na scéně, obsahově zajímavé, nicméně mě ne nijak zvlášť blízké). ()

1989 (2022) (E19) 

Perfektní epizoda. Na to že jsem 17.11. zažil jsem se dozvěděl spoustu nového (př fáma nebo demonstrace v Bratislavě o den dříve). ()

Reklama

Reklama