Reklama

Reklama

Bitva o Atlantik měla stovky bezejmenných hrdinů... „Toto je příběh bitvy o Atlantik. Příběh o oceánu, lodích a hrstce mužů. Ti muži jsou hrdinové. A lodě jsou hrdinkami. Jediný nepřítel je moře. Kruté moře, které člověk učinil ještě krutějším…“ Tak začíná své vyprávění kapitán Ericson, který byl v roce 1939 povolán od obchodního loďstva, aby velel jedné z lodí, doprovázejících konvoje. Byla to korveta Compass Rose. Její posádku tvořili z velké části lidé, kteří byli v civilu vším možným, jenom ne námořníky a mezi důstojníky byl Ericson jediným profesionálem. Málokdo z těch, kdo se naloďovali na její palubu, by si ještě před rokem dokázal představit, že se z něj někdy stane mořský vlk a téměř nikdo netušil, co to obnáší. Na řádný výcvik ale nebyl čas. Po třítýdenním cvičení, které mělo z nováčků udělat zdatnou bojovou jednotku, vyplula Compass Rose do války... Film natočený podle knihy Nicholase Monsarrata vypráví o odvaze prostých lidí, které válka vytrhla z normálního života a postavila je před obtížné úkoly. Toto napínavé drama, které zaujme realistickým zobrazením bojů i lidských osudů bylo nominováno na Oscara a cenu BAFTA. Kapitána Ericsona hraje Jack Hawkins (1910–1973), známý z řady filmových rolí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kniha, která je podle mě jedním ze stěžejních kamenů žánru válečného románu, se dočkala na rok 1953 překvapivě dobré adaptace, která sice předloze zůstane něco dlužna, ale dokázala zachovat její atmosféru a autentičnost. Nevelkohubé, nepatetické, reálné drama o životě v neustálém ohrožení. Kdo zná film Ponorka, tady uvidí něco podobného, jen z opačné strany. P. S. Ale stejně doporučuju knihu. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Semidokumentární snímek věrně líčící každodenní realitu bojů na moři během druhé světové války. Velmi dobře napsáno i natočeno, okamžiky napětí a emotivnějších scén na moři jsou vyváženy odpočinkem v přístavech, jenž přináší lodní posádce radost i zklamání. Kapitána, který je zlomen krutými rozhodnutími, které musí činit, i ztrátami kamarádů, skvěle zahrál Jack Hawkins - možná jeho největší role. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cruel sea je krásny antimilitaristický film. Hlavy v Ealingu tvrdili, že patrí medzi tie, pri ktorých mali pocit, že sú skutočne podarené a mali pravdu. Ťažko sa mi niečo vyčíta, pravda ale je, že subjektívny čas filmu bol zhruba dvojnásobný a zámer tvorcov to nebol. Čím to je, skutočne ťažko povedať, keďže mám dojem, že je všetko na svojom mieste a všetko vo filme má svoj zmysel. Aj tá "nadstavba" (nechcem spoilerovať), prebiehajúca po emocionálnom finále filmu. Dá mu totiž ešte niečo navyše. To už som mal ale pocit, že pozerám "štvrtú" hodinu filmu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zdařilá adaptace jedné z nejlepších knih odehrávajících se na mořích během druhé světové. Síla předlohy je v podání bitvy o Atlantik skrze puntičkářskou procedurální "doku-fikci", která bezmála až reportážně popisuje rutinu doprovodných skupin chránící tolik potřebné konvoje s proviantem a především "životodárnou" naftou. Válečný majstštyk, který se obejde bez akce i děje (jde spíše o sled momentů napříč celou válkou). Vystačí si totiž s charakterovou drobnokresbou a autorem po celou válku na vlastní kůži "odžitým" popisem rutiny, vývoje války, zachycených fascinujících detailů, popisem života na moři i souši. Nic z toho v adaptaci nezůstalo. Rutina, detaily a procedurálnost jsou ty tam, na válečné pasáže nebyl rozpočet (a když tak vypadají ve studiových kulisách nechtíc směšně) a tak je výsledkem výtečně zahraná i obsazená bezmála až divadelní inscenace o osudech nižších šarží, technického personálu, důstojníků, bezejmenných hrdinů, rodin i civilistů. To se sice předlohy drží věrně, ale zatím co tam jde o jeden z mnoha stavebních kamenů, tak zde nic krom toho není. Zdaleka největší slabinou je však trestuhodné upozadění samotné kocábky Compass Rose, která by veškeré to protloukání se nečasem, paranoii ze zkázonosných německých ponorek, nemožnosti jakékoli smysluplné akce, měla tlemit dohromady a ne párkát za stopáž proplout před kamerou "a tím to končí".  Není problém, že si to našlo svou cestu, jak zadaptovat předlohu, problém je, že jí to vzalo to, co z ní dělá majstrštyk i klasiku a devalvovalo to na "pouhou" zdařilou konverzačku "z můstku i podpalubí" bez pnutí a vypovídajícího přesahu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nicholase Monsarrata. (Hans.)
  • Alec McCowen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama