Reklama

Reklama

Bitva o Atlantik měla stovky bezejmenných hrdinů... „Toto je příběh bitvy o Atlantik. Příběh o oceánu, lodích a hrstce mužů. Ti muži jsou hrdinové. A lodě jsou hrdinkami. Jediný nepřítel je moře. Kruté moře, které člověk učinil ještě krutějším…“ Tak začíná své vyprávění kapitán Ericson, který byl v roce 1939 povolán od obchodního loďstva, aby velel jedné z lodí, doprovázejících konvoje. Byla to korveta Compass Rose. Její posádku tvořili z velké části lidé, kteří byli v civilu vším možným, jenom ne námořníky a mezi důstojníky byl Ericson jediným profesionálem. Málokdo z těch, kdo se naloďovali na její palubu, by si ještě před rokem dokázal představit, že se z něj někdy stane mořský vlk a téměř nikdo netušil, co to obnáší. Na řádný výcvik ale nebyl čas. Po třítýdenním cvičení, které mělo z nováčků udělat zdatnou bojovou jednotku, vyplula Compass Rose do války... Film natočený podle knihy Nicholase Monsarrata vypráví o odvaze prostých lidí, které válka vytrhla z normálního života a postavila je před obtížné úkoly. Toto napínavé drama, které zaujme realistickým zobrazením bojů i lidských osudů bylo nominováno na Oscara a cenu BAFTA. Kapitána Ericsona hraje Jack Hawkins (1910–1973), známý z řady filmových rolí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

ripo

všechny recenze uživatele

Mohlo by se zdát, že „Kruté moře" je historií lodi v letech války; je to však historie lidí, které náhodou spojila válečná služba v námořnickém kolektivu. Historie nevystupňovaná zvláštními vnějšími efekty námořních bitev. Velký dojem, který „Kruté moře" u diváka zanechává, netkví zdaleka v optické efektivností, je skryt mnohem hlouběji: v pohledu, kterým vidí posádka lodi Compass Rose a Saltash Castle (a především jejich velitel, z jehož úst se vlastně celou historii ve formě vzpomínek dovídáme) válku. A tento pohled je pohledem prostých lidí, kteří válku nevedou jen na plánech generálních štábů a admiralit, ale kteří ji dělají, kteří ji prožívají. Ti lidé nemyslí v těžkých chvílích na velké věci, ani o nich nemluví — jsou často až malicherní se svými starostmi a drobnými i velkými radostmi, které jakoby ani neměly místa v tom velkém zápolení států, uprostřed něhož se odehrávají. A v tom je vlastně smysl filmu: pro to přece žijeme, pro ty drobné a velké radosti, i pro ty starosti — ne proto, abychom museli zahynout. Scénář filmu byl dobře a nekonvenčně napsán a režiséři při jeho realisaci prokázali značné mistrovství, patrně zvlášť z nejdramatičtějších scén. Dá se jim vytknout, že některá místa vyzvedli až k naturalisující kresbě detailů, vcelku však je jeho dílo vyvážené, střídmé, až přísné — a zrovna tou střídmostí, až přísností vyprávění zaujímá. Filmový přehled 37/1955 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kniha, která je podle mě jedním ze stěžejních kamenů žánru válečného románu, se dočkala na rok 1953 překvapivě dobré adaptace, která sice předloze zůstane něco dlužna, ale dokázala zachovat její atmosféru a autentičnost. Nevelkohubé, nepatetické, reálné drama o životě v neustálém ohrožení. Kdo zná film Ponorka, tady uvidí něco podobného, jen z opačné strany. P. S. Ale stejně doporučuju knihu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavé a místy tak trochu o ničem, nicméně vyprávění kapitána Ericsona bylo famózní. Příběh bitvy o Atlantik, příběh korvety Compass Rose, příběh o oceánu, lodích (a každodenním životu na nich), ponorkách a hrstce kolikrát úplně bezejmenných mužů. Film působí autentickým dojmem a autentické záběry jsou zde pro efekt také použity. Pro milovníky válečných filmů, celkem povinnost. Film byl natočen podle románu (bestselleru), spisovatele N. Monsaratta. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní dobový válečný film. Po leteckým prostředí jsem si tentokrát doplnil i něco z toho námořního. Pravda občas je ten film trochu zdlouhavý a poměrně dost nedivácký, ale po stránce zpracování historických událostí na mě působil velmi realisticky. Samozřejmě, že po stránce triků to dost zastaralo a velká část snímku je poměrně komorní. To píšu jenom pro toho kdo by se těšil na nějaké velkolepé epické námořní bitvy od začátku do konce, ale zase je tu heroismus a uvěřitelné hrdinství ať už ze stran důstojníků nebo i řadových válečných pěšáků. Pro mě bezproblémová lehce nadprůměrná záležitost a další doplněný film z pro mě poněkud neprobádaného kolbiště.60% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé, zajímavé a ve finále strhující válečné drama o námořních bitvách 2. světové války.. Pro mě osobně španělská vesnice, pole neorané, vím o tom velký nic.. Tedy jsem se nechala nalodit na Compass Rose a pánové Jack Hawkins, Donald Sinden, Denholm Elliott mě podmanivým způsobem pohoupali.. Pravdou je, že válka je hrozné šílenství, moře umí být kruté, přesto se jedná o film, který stojí za to vidět.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nicholase Monsarrata. (Hans.)
  • Alec McCowen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama