Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Slušně zrežírované a sehrané dobrodružné drama o těch, kteří chtějí vládnout, těch co chtějí být ovládáni a těch, kteří s tím nedokáží nic udělat. Člověk skoro sám zakouší hnusný pocit bezmoci, který v něm film vyvolává a lituje, že se nedočká spravedlivého rozuzlení, i když konec, tak jak je nám předložen, je velmi působivý a všechnu tu odplouvající animálnost zdivočelého davu na jedné straně a přicházející vlny bezmezné úlevy na straně druhé téměř přesně cítí. Ano, věřím, že přesně takto by se to mohlo opravdu odehrát a věřím, že nejeden dospělý by žasl, jak kruté děti dokáží být - ve srovnání s čímkoliv. Některé sekvence filmu mi svým spojením obrazu a brutálního (a výborného) hudebního doprovodu naháněly husí kůži. ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Kdybych tak nezbožňovala knihu, možná bych byla nadšená... takhle jen 4 hvězdičky za zbytečné odchylky od dokonalé (a dokonale zfilmovatelné) předlohy... a hlavně za ten vrtulník - notak - VRTULNÍK??? Proč ne prostě starý dobrý člun? A proč není Ralph blonďák? Dobře, asi moc lpím na detailech, ale stejně... ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Drsný a dospělý svět, kde vládne právo silnějšího v podání chlapců - žáků vojenské školy, kteří se o sebe musí postarat sami poté, co uvíznou s lodí na pustém ostrově. Mrazivá alegorie, kdy na modelu dětí a jimi zvolených vůdců nám dospělým dává vyloženě lekci žití ve společnosti a toho, co přináší zneužití moci pokud padne "vedení společnosti" do nesprávných rukou... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Detskí herci boli príliš mladí na to, aby boli Robinsonmi, a dupľom príliš mladí na to, aby sa udialo to, čo vo filme. Ale správali sa presne tak, ako sa správajú dospelí, ale nie na pustom ostrove, ale v skutočnom akože civilizovanom svete. Príšera je zakliata v každom ľudskom spoločenstve, hlavne v tom väčšom a rozvinutejšom. Ide len o to, ako sa prejaví, a ako sa ju darí zvládať. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu som nečítal a nevidel som tiež predchádzajúcu verziu. To vysvetľuje a odôvodňuje tri hviezdičky. Inak by boli určite iba dve. Myšlienka je zrejmá, vykladači diela mali široké pole pôsobnosti. Problém vidím v tom, že keď sa myšlienky z knihy nešikovne pretransformujú do filmu, výsledok je nevierohodný, myšlienku predlohy potláčajúci. Otázkou, ktorú neviem zodpovedať je aj to, či zmeny oproti predlohe skvalitnili film. Napriek mnohým nezodpovedaným otázkam však nemám veľkú chuť zahĺbiť sa do Goldingovho diela. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Balthazar Getty spadl pár týdnů před začátkem natáčení ze stromu a zlomil si ruku. Režisér se rozhodl zakomponovat jeho zranění do filmu, a Gettyho postava se tak po první polovinu filmu objevuje na plátně s rukou v sádře. (ČSFD)
  • Tento film je předlohou pro TV-show Survivor vysílanou v USA od roku 2000. (x_silver)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama