Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (120)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Social Network pro tiktokerskou generaci. Craig Gillespie řemeslně precizně vypráví neuvěřitelný byznysový příběh o tom, jak malí investoři dokázali díky internetové masáži přečůrat mocné byznysmeny z Wall Street. Dělá to naštěstí chytlavým a chytrým způsobem na bázi jednoduchého příběhu „chudí vs. bohatí“, díky němuž celou kauzu pochopí i finanční negramoti a dokáže diváka správně zaujmout. Gillespie pak umí opět skvěle poukázat na absurdnost a bizarnost celého příběhu a jednotlivých postav a hezky si hraje také s prvkem sociálních sítích a moderními trendy, i když na můj vkus bylo těch memeček a tiktokových videích možná až moc. V neposlední řadě se pak režisér mohl spolehnout na našlapaný casting, v němž nenajdete slabý článek. Na druhou stranu mě ovšem Gillespieho nedokázala vlastně ani na chvíli patřičně strhnout a jeho snaha natočit ukecané drama jako od Sorkina zůstala kdesi na půli cesty. Peníze těch tupců totiž doplácí na přehršel postav, z nichž některé by se daly v klidu vyškrtnout, a také fakt, že dialogy zkrátka nemají tzv. „flow“, nejsou patřičně úderné a nedokáží se dostat charakterům dostatečně pod kůži. Snímek má pak zejména v první polovině kvůli krkolomnému představování všemožných aktérů problémy s tempem a ani v závěru bohužel nedostaneme patřičně silnou katarzi, v jakou jsem doufal. Gillespie tak sice natočil docela příjemnou dialogovku a dokázal vděčné téma po divácké stránce solidně využít, po jeho minulých zářezech jsem ale čekal podstatně více. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na toto som sa strašne tešil jak kvôli zaujímavej téme tak kvôli môjmu obľúbencovi Danovi. No a po skončení filmu som mal pocit: to bolo všetko? Proste taká nudná preťahovačka na burze medzi veľkými molochmi a zoskupením malých obyčajných investorov. Chýba tomu drajv Social Networku alebo Wall Streetu. Nie je tu žiadny arcizloduch typu Gordona Gekka a ani na kladnej strane nie sú žiadne zaujímavé charaktery. Ten akože náhodný výber príbehov zopár obyčajných investorov sa príliš nevydaril. Niekto z nich na tom získal a iný nie a mne boli všetci ukradnutý. Ani Dano sa tentoraz príliš nepredviedol a tak ako celok tento film nie je oveľa prínosnejší ako článok na wikipédii. Sklamanie. 5/10. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další pravdivý strhující a napínavý příběh dle skutečných událostí, který chytne za koule a nepustí. Klidně bych ho zařadil jako bratříčka letošních Air a Tetris, Jde o boj Davida s Goliášem, kde skupina amatérských investorů vsadí na firmu Gamestop, že nezkrachuje a rozcupují tím Wall Street, otřásnou světem a zapíšou se do historie a to díky jednomu muži, který to celé rozjel. Sympatický Paul Dano podává skvělý herecký výkon a na druhé straně potěší i Seth Rogen, který hraje arogantního pracháče. I pro člověka, který není obeznámen s burzou a akciemi je film podán řekněme jednodušeji, aby se i neznalý divák mohl orientovat. O humor se zde stará Pete Davidson a celkový tón filmu je hodně feel good. Jakmile začne jít do tuhého, tak začne příjemná stresující gradace, kdy to opravdu začne být i napínavé a fungují emoce, takhle to šlape až do finiše, kde dojde i na můj oblíbený soudní proces. Dumb Money servíruje svůj příběh s ohromným stylem a zábavou, že si jej může užít prakticky kdokoliv. 8/10. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený biografický film, který se zaměřuje na jednu z nejbizarnějších událostí, které zasáhly svět peněz před pár lety v době covidové. Parta lidí se domluvila, že skoupí akcie GameStopu, čímž navýšili jejich cenu a ukázali zdvižený prostředníček velkým hráčům z Wall Street. Člověk, který se v tomto světě ani trochu neorientuje se bude určitě ztrácet, ale většinu jinak zvládli na jedničku. Když už jsem zmiňoval Covid, je až neuvěřitelné, jak nám připadá, že to bylo vlastně dávno, i když nebylo... a celou situaci s rouškami, očkováním atd. zvládli tvůrci taktéž zobrazit naprosto organicky, že nebylo třeba ani nic vysvětlovat, jelikož jsme si tím všichni prošli. Film měl pochopitelně občas hlušší místa, ale tím trpí většina těchto biografických filmů, jelikož některé věci nutné ukázat je, čímž se to trošku táhne. Poselství "chudí vs. bohatí" bylo víceméně jasné, i když je zrovna celý tenhle svět financí malinko jiný. "Cameo" Erika Meldika z ViralBrothers příjemně překvapilo, zahraniční influencery jsem pak víceméně nepoznal... ale aspoň tam máme českou stopu. Hodnocení: 75 % ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se, za mě se ale jedná spíš o mizerně investovaný Čas těch tupců, kteří ho obětují sledování tohoto snímku. Pro mě se totiž jedná o ukázkový film s přízviskem Nezáživný. Je tedy pravda, že jsem se ze začátku dost obával, že vzhledem k ne úplné orientaci ve světě financí, burzy a investování všeobecně, se v tom budu nepěkně topit, což se naštěstí ale až tak nevyplnilo, jelikož tvůrci celou tu událost podali minimálně tak, aby se alespoň v ústřední myšlence a principu vyznal každý, což určitě lze připočíst k dobru, na druhou stranu celý ten příběh ovšem není zpracovaný ani trochu způsobem, aby dokázal v jakémkoliv ohledu zaujmout. Neoslovila mě zápletka, která se odehrává sice v doslova zběsilém tempu, nicméně krom hromady faktů již nic dalšího nenabízí, nefungují zde ani trochu dramatické a ani emoční momenty, stejně tak jako nějaké vyhrocení, respektive pointa v závěru filmu, která šla též úplně mimo mě, dále mě nebavily ani jednotlivé totálně nesympatické postavy, které mi vesměs přišly nezajímavé a nevýrazné, a to i díky sice hvězdnému, ale ne příliš trefně vybranému castingu, chybělo mi tu ale i napětí, atmosféra, či nějaký celkově poutavější styl, no prostě já si nemůžu pomoct, ale ten film mě skutečně vůbec nezaujal a neoslovil snad v žádném ohledu, takže za mě se tak jedná opravdu jen o chladnou rekonstrukci možná pro někoho úchvatné události ze světa financí, pro běžného konzumenta jde ovšem jen o sled nepoutavých informací, slov a gest. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Když se objevují autentické záběry reakcí některých youtuberů, tak se na moment objeví í český youtuber Erik Meldík z ViralBrothers. (Posheidon)
  • Natáčalo sa v New Jersey (Morris - katolícka univerzita Saint Elizabeth, Essex, Hudson) od októbra do novembra 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama