Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vubec jsem necekal, ze me tenhle cernobily retro kulecnik bude tak bavit, ale tady klaplo naprosto vsechno a hlavne je v tom mnohem vic, nez je ten pool. Vyborna story podana poklidnym rozjimavym tempem, kdy mate moznost si vsechno dukladne vychutnat, at uz je to skvela retro jazz hudba, cernobila art-direction a cinematography (oboji oscarove), nebo charismaticka retro zena a s ni spojena celkove zajimava romanticka linka. Mam chut si zahrat kulecnik a jsem zvedavy jak si vedl Scorsese v pokracovani The Color Of Money. 9/10 ()

packa 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, snad někdy v době těsně po sametové revoluci, jsem díky tomuto snímku objevil kouzlo kulečníku. Dnes sice dávám jednoznačně přednost karambolu (má vrozená skromnost mi brání pochlubit se, že brutálně drtím všechny znojemské šachisty, nikdo mě ještě neporazil :-) , ale na tento superfilm dodnes nedám dopustit. Paul Newman nemá chybu! O čtvrt století později natočené volné pokračování se Martinu Scorsesemu zdaleka tak nepovedlo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Hustler som mal z predpubertálnych rokov zafixovaný ako poriadny veľký chlapácky film s veľkým frajerom na čele. Samozrejme je to trochu inak, film je o životnom stroskotancovi, či lepšie povedané, osamelej lodi na vode, ktorá náhodou stretla inú osamelú loď, lenže namiesto zakotvenia stále plávajú bezcieľne na rieke. The Hustler je depresívny a veľmi komorný film s pomalým tempom (mne ale pripadá oveľa viac cool, ako dnešný zbesilý strih) a skvelo napísanými a zahranými postavami. Svet biliardu je pochmúrny, plný pokrivených charakterov, ktoré sa pohybujú po zavšivených pajzloch. Z tohoto hľadiska nepovažujem Biliardového kráľa za športový film, pretože tie zobrazený šport glorifikujú. Možno je to predstaviteľ amerického realizmu, každopádne je to ale taký malý, televíziami zabudnutý klenot americkej drámy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba i čb kamera, a skvělý Geroge C. Scott, jehož pohledy vyhrávají víc než zápas, ale chatrný děj a vyloženě vytlučená storka s Eddieho milou mají za následek, že pozitivněji vnímám Barvu peněz. I když jedno se Newmanovi musí nechat, jeho hráč je skutečným gamblerem, o tom se Tomovi C. ani nesní. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Film vznikol na motívy románu "The Hustler" od Waltera Tevisa. (Sticks)
  • Všechny údery jsou ve filmu skutečně provedeny Paulem Newmanem a Jackie Gleasonem vyjma jednoho, který provedl Willie Mosconi. Newman také chodil na lekce kulečníku právě k Mosconimu. (Kulmon)
  • Paul Newman (Eddie Felson) súhlasil s natáčaním, aj keď si prečítal len polovicu scenára. Veril totiž, že to bude úspešný projekt. (shimik77)

Reklama

Reklama