Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vynikající chirurg přišel o rodinu i paměť. Teď ale narazí na ženu, kterou kdysi dobře znal, a dostane tak šanci dát si život zase do pořádku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

futislav 

všechny recenze uživatele

Dát tomuhle filmu dvě hvězdy, to může jen duševní poleno. Ano, je to trochu kýčovité, někteří herci jsou nevýrazní, ale silný příběh, téměř dokonalé kulisy i kostýmy, výborná kamera, to vše film vyzdvihuje na poctivých pět hvězd. V záplavě braku, LGBT a násilí příjemné pohlazení po duši, to už se moc nevidí. Sice červená knihovna jako vyšitá, ale tím více lidská a starosvětsky milá. Světlá výjimka v době, kdy se lidské hodnoty už nenosí. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Wow. Poláci natočili jeden z nejlepších historických snímků posledního desetiletí – ty další nelepší jsou ostatně často také polské provenience. Slavná Mostowiczova předloha může být na své nové provedení hrdá, není bez zajímavosti, že i ona vznikla původně jako scénář. V novém snímku oceňuji hlavně autentické dobové ukotvení (architektonické, kostýmní, hudební, scénáristické i další), díky kterému působí příběh věrohodně. Různé moderní pokusy ukazují, že chceme-li kvalitní výsledek, jinak k historické látce přistupovat nelze. Herci jsou už tradičně v Polsku vynikající, až se divím, kde se ty skvělé a stále nové tváře berou. Významné jsou scénky z židovské hospody, ve které se schází celá ves. Původní románový příběh i z něho odvozený film je odrazem doby i čehosi všeobecně lidského, co jsme ještě nedávno považovali za nadčasové. Chraňme si to, i když už nám z toho mnoho nezbývá. Linky na původní filmy: https://www.csfd.cz/film/196791-zazracny-lekar/recenze/, https://www.csfd.cz/film/136865-mastickar/recenze/, https://www.csfd.cz/film/526989-profesor-wilczur/recenze/ ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Zruční Poláci dostali po letech potřebu odvyprávět jeden ze svých silných příběhů v novém, poutavém hávu a skrze nešetření emocemi jsem právě procítil napěchovaných 140 minut ryze lidského dramatu, které stojí na výborném obsazení a (klasicky u mě) výtečně zvolené hudbě. Po tureckém Dárku do cely č. 7 další mocné kafe v repertoáru červené streamovací knihovny! [viděno na Netflixu 18.10.2023] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mix červené knihovny, telenovely a čehosi z Hallmarku, který ale funguje přesně jak má, přináší přesně ty emoce které má přinést a divák mu to spolkne i s navijákem. Originál neznám, takže sem dopředu nevěděl co čekat, ale ve finále sem se nechal dojmout s velkou chutí. Navíc je to samozřejmě moc hezky natočené a dobře zahrané, jenže to už je u Poláků tak nějak samozřejmost...75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú verziu mám mimoriadne rád a preto nejde neporovnať. Táto je o chlp slabšia. Hlavná herečka nemá v sebe tú mimoriadnu nevinnosť, ako v roku osemdesiatych Anna Dymna, mastičkárova frajerka tu tiež je oveľa priemernejšia než Bożena Dykiel, no a o pánovi hraběm ani nehovorím, lebo tomu akosi vietor rozfúkal vlasy, zuby i oči od seba dosť odpojil, takže pôsobí skôr ako trestanec zo Singapuru. Inak tento ľudský príbeh nejde ohodnotiť zle a zobrazený bol veľmi dobre, pútavo a na kostýmy a kulisy sa nedá ani muknúť, dokonalý obraz života spred 100 rokov. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Tadeusz Dołęga-Mostowicz napsal své dílo „Znachor“ v roce 1937 původně jako filmový scénář. Když byl odmítnut, přepracoval ho na román. Finálně však spatřil světlo světa stejnojmenný film v roce 1937, v roce 1981 a v roce 2023. (Jirka_Šč)
  • Natáčalo sa v týchto lokalitách: Zgierz, Lublin (Múzeum lublinskej dediny), Nieborów (palác), Falenty (palác), Głowno, Nowosolna (časť Lodže), Świdnik, Krzczonów, Liw a Nadarzyn (Arsenal83)
  • Artur Barcis je jediný herec, ktorý hral aj vo verzii z roku 1981. Tentokrát hral komorníka Józefa, predtým mal úlohu Wasylka. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Reklama

Reklama