Reklama

Reklama

Spiknutí

  • Velká Británie The Wilby Conspiracy
Trailer

Obsahy(1)

Jižní Afrika, Kapské Město roku 1974. Krátce po propuštění z vězení, kde byl zadržen z politických důvodů, je intelektuál černé pleti Shark Twala policisty opět trýzněn. S pomocí přítele Keougha a advokátky Riny Van Nierkirkové se mu podaří uprchnout. Zatímco Thala je v bezpečí, poznává apolitický stavební inženýr Keough na vlastní kůži brutální stránku politiky apartheidu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

woody 

všechny recenze uživatele

Nicol Williamson si svého chladně brutálního Afrikánce vskutku vychutnával, ostatní hráli jen tak z "musu" (a opět jsem se přesvědčil, že Sideny Poitier používal celý život jeden herecký výraz a přehnanou gestikulaci zaťatou pěstičkou) ... Pokud přičtu mimořádně jalový scénář a nejpodivnější předehru k souloži v dějinách kinematografie (kam se hrabe burákové máslo z Posledního tanga), dává mi to v součtu silně naivní výpověď o apartheidu, která dnes působí notně omšele, nejen z toho důvodu, že ten režim vzal ďas ... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

-Mám na výběr? -Ano. Buď ti dnes uřežeme pouta, nebo zítra ruce. Tvůrci zvolili velice laciný způsob, jak nám sdělit, že apartheid nebyl dobrým nápadem. Dobří černoši jsou tvrdě utlačováni zlými bělochy z vlády. Zlý běloši jsou skutečně zlí, bezdůvodně mlátí a urážejí své spoluobčany černé barvy pleti i ty, kteří se jim snaží pomáhat. Sice mi nebylo zcela jasné, proč Michael Caine pomáhal arogantnímu Sidneymu Poitierovi, ale nač to řešit, jde stejně jenom o to, že jeden je černý, druhý bílý a postupně se stanou kámoši. Ach, kéž by svět byl tak černobílý. Je to hrozně nevěrohodné a příliš tomu nepomáhá ani pár drsnějších scén. Poměrně velká část filmu se odehrává během jízdy autem, kdy možno vidět nepříliš vydařenou zadní projekci a řidiče věnujícího pozornost všemu možnému, jen ne cestě před sebou (nemluvě o rádoby-točení volantem). Ačkoliv se natáčelo „někde v Africe“, rozpočet asi nebyl až tolik vysoký, což usuzuji dle roztomilé improvizace při scéně vybourání auta: Nejdříve vidíme klimbajícího se Cainea, pak strhnutí volantu na stranu, auto následně vyjede mimo záběr, ozve se nějaký rachot a kamera sebou trochu otřese. Milé. Pokud Spiknutí není ještě horším filmem, než jakým jej činí režie a naivita scénáře, pak především zásluhou obou hlavních hereckých představitelů, jejichž vzájemné popichování je občas i docela vtipné (–Takže jsi komunista? – Protože jsem četl Marxe a Lenina? Taky jsem četl Mein Kampf, Magna Chartu a Medvídka Pú). 55% ()

T2 

všechny recenze uživatele

začne to ako solídna dráma, Johanesburg, útlak černochov, drsná potička s mužami zákona, útek... nuž neskôr sa to zmení na béčkové dobrodružstvo, ktoré chce byť samé prekvapenie, herci sa v takomto druhu filmu môžu snažiť koľko chcú, keď réžia ich zbytočné utápa v patetickosti, škoda /40%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jakožto snímek brojící proti apartheidu je to pravda poněkud naivní. Ovšem ona to není nic více než kulisa (jakkoli okatě naroubovaná kam se dá) pro hitchcockovský thriller držící se všech pravidel i klišé žánru; máme tu tedy muže z davu, který nemá o ničem ani páru a kterého mají všichni jako pěšáka na své šachovnici zájmů. A v této rovině to již přeci jen funguje o poznání lépe především díky tomu, že to umí být napínavé (bohužel spíše v první polovině), dynamika "nevěřím ti, ale potřebuji tě" dua Caine/Poitier nepostrádá grády a hlavní záporák má náležité charisma i respekt, aniž by se uchyloval k prvoplánově "zlounským" krokům. Ve výsledku solidní, ale právem časem zapomenutá žánrovka, ve které namísto obvyklé motivace nevinna/pomsta/peníze jde o ideály. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kapské Město 1974. Černý intelektuál Shack Twala (Sidney Portier) po dlouhém věznění jen těsně uniká s pomocí právničky Riny Van Niekirk (Prunella Gee) novému odsouzení. Ještě před soudní budovou je však v přítomnosti Riny a jejího přítele Jima Keougha (Michael Caine) kvůli chybějícímu dokladu znovu zadržen. Keough zozhořčeně zakročí a osvobodí Twalu. Trio prchá... Ralph Nelson jako přesvědčený režisér sociálně kritických akčních filmů s antirasisitickým podtextem - viz. Polní lilie či Souboj v El Diablo. I tato adaptace románu Petera Driscollse je ostře proti apartheidu, pročež nebyl film točen v JAR, nýbrž v "bezpečnější" Keni. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá, ale naivná zápletka. Hlavní hrdinovia a ich dostávajú až príliš veľa miesta, dialógy po čase prídu nezáživné. Na druhej strane zas musím vyzdvihnúť zábavné hlášky, ktoré v kontraste s dosť vážnym dejom prídu ako príjemné odľahčenie. Úvod a záver má film skvelo rozohraný, škoda, že tá výplň nebola zaujímavejšia a celistvejšia. 70%. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dnes večer je mi těžko hodnotit, herecký trojlístek Michael Caine - Prunella Gee - Sidney Poitier výborný, k tomu má tento film několik velice povedených scén a silných momentů (zajímavě natočených i vtipných).. S politováním však musím konstatovat, že má i pár dokonale hluchých míst a uchopení tématu či lépe řečeno ztvárnění příběhu mi na první dobrou příliš nesedlo.. Takže dávám za tři, s pomyšlením na čtyři.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zas klasicky priklad toho, ze silna tema - apartheid v JAR /Juhoafricka Republika/ - este neznamena silny film. Sidney Poitier uz v 70. rokoch nemal co ponuknut, Michael Caine bol zbytocny a dokonale ma nudil. Potom mi boli ukradnute aj take veci ako Cape Town, intelektual ciernej pleti, akysi stavebny inzinier spoznal pravu tvar apartheidu ....... len nudna zivacka s Poitierom a Caine- om, nic viac : 30 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ide skôr o taký nadľahčený triler so slabšou atmosférou a okorenený o drsno-komické hlášky. Hlavne Caine sa snaží o komický nadhľad, v trileri mi to však nepríde príliš vhodné. Rovnako záporaci (tajní v apartheidom systéme) tasia viac hlášky, než zbrane. Inak nemôžno filmu vyčítať originalitu, tiež zaujímavý road-movie začiatok a fungujúcu zápletku, vďaka ktorej film vôbec nenudí. Chýba mu síce drsnosť a atmosféra, nahrádza ju však inými kvalitami. Inak, ide o Hauerovu prvotinu v anglosaskej kinematografii. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by tvůrci mysleli film vážně a pokud ano, tak to pardón. Boj proti apartheidu je něco trochu jinýho. Nicméně sympatické duo Poitier a Caine docela ujde, ale nemají moc z čeho brát. Poitier občas neskutečně přehrává a Cainovi člověk moc nevěří civilní postavu. Na druhou stranu, to mezi nimi pěkně jiskří. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Sidney Poitier jako černoch uprostřed nejtužšího apartheidu v JAR a Michael Caine jako bílý obchodník prchají před všemocnou státní bezpečností v čele s rasistickým majorem Hornem (výborný Nicol "Merlin" Willimason) k hranicím. Výborný námět a zasazení, které by svádělo k temnému, tísnivému dramatu. A díky státní moci to místy opravdu tíživé je. Nicméně režisér to odlehčil, takže Caine a Poitier to táhnou a stírají se jak v buddy movie, kromě útěku jsou tu i schované diamanty, jeden podraz a nějaké ty techtle mechtle :) Ač se to podle hodnocení nezdá, dohromady to funguje a vznikl svižný, zábavný, napínavý thriler se skvělými herci (ve vedl. roli i ještě mladý Hauer), režisér ví kdy odlehčit a kdy přitvrdit a finále s letadly a vrtulníkem se závěrečnou nekompromisní tečkou je parádní. Velice příjemné překvapení. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Come to the wonderfull south Africa.: Búrové musejí být šílení. Cestománie, Růžový Panter, Honba za diamantem a Biko se potkávají v pojetí, v jehož rámci je apartheid docela sranda; tedy ne jako ve vlhkých snech osob postávajících u volebního stánku SPD. Wilby Conspiracy je biják, z něhož bych byl ve dvanácti letech na větvi. Pokus o zkřížení zábavy s edukací koření momenty, které by v prudérní současnosti nejspíš neprošly, třeba když Poitierova postava, ztrápená vězeňským celibátem, oklátí celkem bez ptaní postavu indické dentistky; osvěžující. Caine, mladičký Rutger Hauer, velmi pohledná Prunella Gee, afrikánský Cowley Nicol Williamson a Poitier, another helpless Kaffir, táhnou tuhle uvědomělou akční komedii scenériemi, v nichž schází jen Xi Xao, od prvního do posledního dobrodružného gagu bez větších škobrtnutí. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Snímek se dotýká citlivého téma rasové nesnášenlivosti. Do rolí obsadil velmi dobré profesionály, kteří svou práci milují a umí předvést výborné výkony. Silný námět, slabší scénář a podprůměrná realizace. Herci tedy neměli prostor k tomu aby svou profesionalitu mohli předvést v celé své kráse. Vlastní příběh je často velmi naivní. Paušalisuje chování lidí různé rasy. Černé obyvatelstvo ve snímku je pouze terorizováno a to vždy jen příslušníky bílé rasy. Mnohé scény pozbývají patřičné vážnosti a celé vyprávění v mnoha místech skřípe. Atmosféra veskrze žádná a hudba podprůměrná. Realizace často amatérská a bez nějakých významných inovačních prvků. Snímek tedy svou kvalitou bloudí neustále někde mezi průměrným a podprůměrným tempem vyprávění a nedokáže z těchto mezi vystoupit. Nezaujmul mě ani na počátku, ani v polovině a dojem nedokázal zvednout ani svým závěrem. Velká škoda. Hlavně kvůli hercům Potira a Caina. ()

Reklama

Reklama