Reklama

Reklama

Pohádka pohádek

  • Sovětský svaz Skazka skazok (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1979, 29 min

Obsahy(1)

Zatiaľ najrozsiahlejší realizovaný projekt stál Norštejna tri roky tvrdej práce. Vzniklo jedno z najnápaditejších a najoriginálnejších diel svetovej animovanej kinematografie. Film sa neozvyčajne odpútanou formou zamýšľa nad osudom človeka, hrôzami vojny a obyčajným ľudských šťastím. Jadrom snímky je známa ruská uspávanka, ktorej hrdinom je malý šedý vĺčik a pieseň Unavení slnkom, ktorá bola veľmi populárna v tridsiatych rokoch minulého storočia. Rozprávku rozprávok na Festivale olympijských umení v Los Angeles 1984 vyhlásili za najlepší animovaný film všetkých čias. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Niečo tak pocitovo širokospektrálne (od krásy až po smútok) a zároveň obsahovom viacvýznamové som už dlho nevidel. Počas sledovania som úplne zabudok na príbeh, za to atmosféra ma pohltila naplno. Je to podľa mňa hlavne o pocitoch a až následne o rozmýšľaní. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zprv trpké, ale milé zas .... napoprvé se mi to nelíbilo, ale něco v tom mě přeci jen chytlo. Něco mě chytlo natolik, že jsem se podívala podruhé, pak potřetí, pak .... je to pohádka pohádek. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Animované filmy mě nikdy extrémně nevzrušovaly, ale ty Norštejnovy se tolik blíží mé vlastní dětské imaginaci, že mě to až děsí. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a prekombinované zároveň.... Neskutočne pôsobivá rozprávka, ktorá asi nie je moc vhodná pre detského diváka. Podobne ako ani Exuperyho Maly princ nie je moc pre deti. Skazka skazok skýva strašne veľa a vdaka originalite, zvolenej technike a vypovednej hodnote mi tak ľahko z hlavy nevyfučí. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

I když jsem si přečetl o čem to bylo (přiznám se, nepochopil jsem), faktem je, že příběh to nemělo a obrázky se mi rychle okoukaly, protože pro mě postrádaly onen smysl. Takže nemůžu jinak. Možná že potřebujete umět rusky a číst si nápisy, co občas poletují kolem, nebo musíte být někdo, kdo se rozplývá nad každým vybočujícím animáčem, abyste to ocenili, já ale nejsem ani jedno. Bohužel. Nemám rád abstraktní filmy; z hlediska někoho, kdo hledá ve filmu zábavu a ne umění, je to k ničemu. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Výtvarně niterné, technicky krásné a to tango tradičně bezchybné. Ale. Melancholii nepodléham ráda, kresleným filmům se bráním, takže po třetím a zřejmě posledním zhlédnutí jsem nucena přiznat, že během promítání jsem myslela na spoustu jiných věcí a že nejlepší animovaný film všech dob se se mnou s klidem míjí. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jurij Filipovič Norštejn byl v ČR svého času velice populární režisér, a to především díky krátkometrážním animovaným filmům. Jen na tomhle filmu, který trvá 28 minut, usilovně pracoval pan režisér přes tři roky, a výsledek ocenila jak filmová kritika, tak i běžní diváci. Kuriózní snad je ten fakt, že tenhle animovaný film o olympijských hrách byl pro účel Olympijských her v Moskvě, kterou ale USA a některé další státy bojkotovali a nezúčastnili se jí, a totéž se opakovalo o čtyři roky později, kdy zase Sovětský Svaz a jeho spřátelené státy bojkotovali OH v Los Angeles, a nezúčastnili se jí, ale právě tehdy získal tenhle film ocenění, jako nejlepší animovaná pohádka tehdejšího festivalu o olympijském umění v L.A. ()

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Lidská, natož ještě dětská mysl si nepamatuje všechny události chrono(logicky), sny častokráte později splývají s realitou, vzpomínky se prolínají s představivostí… Pohádka pohádek je spojením sekvencí, které na sebe navazují symbolicky, střetávají se a nakonec splývají dohromady, neboť konec pohádky může být i jejím začátkem (nebo naopak). Film používá několik rozdílných (i různě animovaných) postav, které spojuje postava „malého šedého vlka“ z ukolébavky. Smysl scén zůstává někdy ukryt za obrazy a často i za slovy. Nejzřetelnějším poselstvím je zobrazení smutku a utrpení v sekvenci s mizejícími tanečníky, kteří se pak jako stíny plouží do války, aby pozdější titulky novin a úryvky z dopisů oznamovaly jejich smrt. Když se v roce 1984 rozhodovalo o nejlepším animovaném filmu všech dob, byla mezi mnoha kandidáty vybrána právě Pohádka pohádek, stejně tomu tak bylo o osmnáct let později na Záhřebském festivalu animovaných filmů, na důkaz, že čas neubral nic z ponuré stínové krásy Norštejnovy animace. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Netradičný sovietsky animovaný film, ale tradičná Norštejnova práca. Tvorca na malom priestore vytvoril zaujímavé dielo striedaním obrazových sekvencií z rôznych časových období. Hlavnou postavou príbehu je objavujúci sa vlk z ruskej uspávanky, ktorý sleduje ponurý a temný svet okolo seba. Tento emotívny stret je emotívnym hlavne pre hrôzy vojen... ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Z ostatních komentářů se zdá, že nejsem jediný, kdo moc nevěděl o co ve filmu jde. Respektive atmosféra je tak úžasná a působivá, že film sledujete a prakticky ani nevnímáte jeho obsah. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

nj-těžká ruská poetika, zájímavá výtvarná stránka a atmoška.. Docela dobrý, ale hypovat to pindama o nejlepším animovaném filmu všech dob je docela úlet. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem zcela schopen pochopit tento film, protože uspávanku o šedém vlčku ani píseň Unaveni sluncem nemám z dětství zažity, nevyvolávají ve mně vzpomínky, emoce, asociace.... Ale nálada těchto útržkovitých příběhů je tak rmutně krásná, dojímavá a přesto kouzelná, že jednoho pohltí a ten zjistí, že logický děj není podstatný, že z těch emocí, obrazů, hudby se mu nakonec sestaví obraz jak ze střípků v krasohledu. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčila štylizácia. Metafory a personifikácie na spoločnosť boli tiež perfektné ale rozhodne ho nepovažujem za najlepší animovaný film všetkých čias. Má to svoje muchy a svojou poetickosťou je to až "zahuhňané" a neprehľadné, niektoré myšlienky som si iba domýšľal, po preštudovaní síce boli správne, ale aj tak. Páčilo sa mi to, ale čakal som trocha viac. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohádek je jedním z těch filmů, o kterých možná ani nebudete vědět, co si myslet. Je snový, plný symbolů, vzpomínek, děj není důležitý, důležité jsou emoce, které ve vás vyvolává. Je to těžce uchopitelný a interpretovatelný film. Pokud budete mít náladu, asi vás dokáže jeho atmosféra pohltit a vy se budete k filmu chtít pořád vracet. U mě se to tak bohužel úplně nepovedlo, možná jsem jej ještě dostatečně nepochopila nebo jsem prostě jen nebyla v tom správném rozpoložení. Byl hezký, ale nebyla to pro mě bomba. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Na moju hlavu až príliš komplikované. A pozoruhodné je aj to, že údajne "najlepší animovaný film všetkých čias", s tak vysokým hodnotením, má iba 23 komentárov, z toho v podstate ani jeden neobjasňuje, na čom Norštejn 3 roky tak tvrdo pracoval (asi jediný ma naozaj zaujal síce kratučký, ale zaujímavý komentár užívatela "adopig")... Moje neutrálne 3 hviezdičky rozhodne nie sú snahou o výkryk "Kráľ je nahý", no nemienim sa tváriť, že niečo tak ťažko uchopiteľné-pochopiteľné som ja, beztak iba filmový diletant, dokázal naplno oceniť. A komentáre o geniálnom sprostredkovaní atmosféry, snov alebo spomienok z detstva mi prídu veľmi povrchné, vágne, alibistické, dokonca až degradujúce režisérovu inteligenciu iba na výnimočnú imagináciu bez hlbšieho konceptu a jasnejšie zadefinovatelnej symboliky... prečo vĺčik (kradnúci dieťa matke), prečo tá konkrétna uspávanka, prečo rôzne druhy animácie, prečo jablká, prečo dvojča na strome, prečo Lady, prečo vrany, prečo býček-kravka so švihadlom, prečo pijúci muž následne v napoleonskom klobúku, a chlapec za ním (vlastný-nevlastný syn?) tiež v napoleonskom klobúku...? Príliš veľa otázok, aby som len-tak dal 5* ako výraz pochopenia :-/ ()

easaque 

všechny recenze uživatele

U nás doma byl tento animovaný film často "promítaný" tak ho mám naučený téměř nazpaměť. Je plný zvláštní poetiky, kterou stále nedokážu správně uchopit, ale cítím z něj úžasnou atmosféru se skvěle střídanými tempy i díky směsi různých animačních způsobů. Pohádka je v tom jen přeneseně a spíš je to hodně o reálném životě, drsném a neúprosném. Tak to momentálně cítím a doufám, že jednou pochopím. I tak však dám 5hvězdiček, protože si v něm vždycky při dalším shlédnutí v něm najdu něco nového. A pro děti by to bylo asi silné kafé .... [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Film-vzpomínka, film-obraz, film-metafora válečného dětství. Nejvýraznější detail - oči malého vlčka. Manželka autora filmu Jurije Norštejna nakreslila tyto oči podle fotky z francouzského časopisu. Na fotce bylo zobrazeno černé kotě s kamenem na krku - kotě kdosi zrovna vytáhl z vody - zachránil mu život. Podle vzpomínek Norštejna stejné oči měli lidé po válce. Šedý vlček je čistě ruská archetypální postava z nejznámější lidové ukolébavky, jejíž doslovný překlad zní: "Haja-haja-hajaja, nelehej si na okraji, přijde šedý vlček, chytí tě za bok a odnese do lesa ... ". Velké oči vlčka - to jsou oči dítěte, které se nechápavě dívá na to, co se světem provedli dospělí. Kojící matka, vojáci odcházející na frontu a letící odtud dopisy složené do trojúhelníků, ženy tančící spolu, protože se spousta mužů nevrátila z války domů - obrazy, které nepotřebují vysvětlení. "Naše dětství připadlo na konec války a my si musíme navždy pamatovat, že štěstí - to je každý den míru. Každý." - okomentoval svůj film Norštejn. ___ Samotný film: http://www.youtube.com/watch?v=-Q__Fba-gxY ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Neskutečný. Po roce 1984, i v 2002 zvolen za nejlepší animovaný film všech dob. Doufám že dokončí jednou Overcoat (Gogol), na kterém už pracuje víc než 30 let. 5/5 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Animace je opravdu nádherná a v jednotlivostech je příběh strašlivě silný, jenže tyhle jinotaje a magické realismy nejsou nic pro mě. Pohádka pohádek má naštěstí milosrdnou délku, takže jsem tu půlhodinu pozornost udržel. Stálo to za to, ale až budu vzpomínat na nejlepší animované filmy, tak se tenhle nedostane ani do top dvaceti. ()

Reklama

Reklama