Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dávno předtím, než jsem dokázala plně ocenit ságy z počátku 20. století, zamilovala jsem si strasti rodiny tří synů plukovníka Ludlowa odehrávajícící se nejprve v magickém čase před 1. světovou válkou a po té zasahující až do doby prohibice. Dokonalá výprava, výtečné obsazení (Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas, Karina Lombard a Gordon Tootoosis) a gradace dramatu v nadčasové podobě, dělá z Legendy o vášni smělého nástupce legendy o Tristanovi a Isoldě, jen s tím malým rozdílem, že v této verzi získá Tristana mladičká míšenka Isabel. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Zachycení kruté doby počátku 20. stol někde uprostřed USA. Dnešní člověk je rád, že v takové době nežije... Zajímavé bylo i ono prolnutí indiánské kultury s novou americkou kulturou. Film podobného námětu jsem dosud neviděla. V jádru je to ale příběh o bolestných osudech v lásce i v rodinných vztazích. Musela jsem obdivovat některé herecké výkony, obzvlášť Brada Pitta, Julii Ormond a Anthonyho Hopkinse. Je radost na jejich výkony koukat. A samozřejmě je zcela jasné, že tohle je jeden z filmů, kterým si Brad Pitt v 90. letech získal srdce mnoha fanynek. ~(4,2)~ ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je červená knihovna, pak je epická červená knihovna, a pak je něco tak rozmáchlého, výpravného, okázalého, skvělými herci natřískaného, že to dokáže natočit jen Edward Zwick. Bohužel se na tento film nedokážu dívat s vážnou tváří více než deset minut v kuse:) Ty dějové kličky a krucánky, prokládané osudovými deklamacemi, vyznáními a trpitelstvím, jsou na mě zkrátka moc, i když samozřejmě kamera Johna Tolla a hudba Jamese Hornera dělají vše pro to, abyste byli "jen" ohromeni ságou rodiny, jejíž muže zasáhly láska, válka, politika, a další podobné spinpointy. Legenda O Vášni zkrátka není film pro mě. 60% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Epos o jedné rodině je natočen takovým stylem, že mu bez okolků odpustíte i ten rozmáchlý a přeromantický děj. Mládě Pitt, charismák Hopkins, krásná Karina Lombard a bohužel opět nehezká Julia Ormond, která se v jednom kuse tváří jako hrouda neštěstí. James Horner si opět vybral silnější chvilku...i díky němu jsou ty obrázky tak hezký. Z pohledu Julie to je film o jedné ženštině mezi třemi chlapáky, z nichž dva chce, ale je nucena vdát se za třetího. Proč ale sáhne po alternativním odchodu, mi zůstalo pocitově utajeno (ten důvod mi moc neseděl). Z pohledu Hopkinse film o tom, že zkrátka existují rodiny, kde se ženy moc dlouho nezdrží...Isherwood: nulový děj?????? Tos mě rozesmál, nedovedu si představit, jak by podle tebe vypadal epický film. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl zafixovaný jako úžasný kousek, ale když jsem ho teď viděl znovu, musím z pětihvězdičkového hodnocení slevit. Ačkoli se stále jedná o výborný film, nemohl jsem se ubránit dojmu, že je až nuceně melodramatický, přehnaně tragický a slzyždímající. Pittův hrdina byl zase moc nepřirozeně a knižně nezkrotný divoký nevyrovnaný překrás s tak nelehkým osudem, že to musí každého chytnout za srdéčko. Celá hrdinova fixace na medvěda je vcelku směšná, vhledem k tomu jak je okrajově nakousnutá a jak zasahuje do děje. Postavy jsou poměrně předvídatelné, charakterově značně neoriginální a tragické okamžiky jsou příšerně kýčovitě natočeny. Přesto film je velmi zajímavý a zábavný, dostatečně napínavý, výpravný, se skvělou hudbou a perfektními hereckými výkony. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Prvním promítacím víkendem film vydělal 14 milionů dolarů, celkově pak 66 milionů dolarů. (PußyMagnet)
  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)
  • Plyn, s ktorým sa Samuel (Henry Thomas) stretáva, je plynný chlór. Je známy podľa svetlozelenej farby, pričom v pľúcach, očiach a na koži sa spája s vodou a vytvára kyselinu chlorovodíkovú, ktorá ničí pľúcne tkanivo a spôsobuje slepotu. Vôňa bola opísaná ako kombinácia ananásu a korenia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama