Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Filmová balada. Príbeh jednej rodiny, ku ktorej bol osud nemilosrdný a predsa ich obohacoval o tie najkrajšie dary. Ťažko by som hľadal vhodný ekvivalent k tomuto filmu. Takéto niečo už dnes v kinách neuvidíte. Horner tlačí na city ako ešte nikdy netlačil, ale funguje mu to. Zwick je totiž režisér, ktorý vie zvládnuť pátos. Je ho tam veľa a každú chvíľu môže skĺznuť do samoúčelnosti, ale nestane sa tak. Zwick totiž nechce dojímať. Chce byť len romantický. Neštíti sa ale krutosti, alebo drsnosti. Uvedomuje si akú hodnotu má vojna a tragédia a ako znázorniť lásku v jej najčistejšej podobe. Dejové zvraty sa jednoducho stanú. Nemá tendenciu sa v nich pyplať a práve preto ho považujem za jedného z výborných amerických režisérov. Ktorý by ale mohol točiť viac filmov s historickým podtextom. Tie mu totiž fungujú dokonale. Legenda o vášni, ale nie je dokonalá. Je to príbeh malých víťazstiev a veľkých prehier. Je podaný z citom a doplnení o fantastické výkony Brada Pitta, Anthonyho Hopkinsa a Aidana Quinna. Filmárčina v tej najlepšej podobe. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Wetsernový romanťák s Bradem Pittem a Anthonym Hopkinsem. Film se odehrává na začátku 20. v Americe a jsou v něm určité časová skoky. Okrajově se věnuje se velkým tématům jako je 1. světová válka nebo prohibice. Stejně je to ale hlavně o osudové lásce, která prostě neprobíhala tak, jak si hlavní postavy přály. Prostě Bradovi a Julii Ormond nebylo přáno. Škoda, že jsem s ní neviděl víc filmů. Brad se k ní choval jak vůl a během své cesty za poznáním sebe sama, procestoval celý svět. Film se i okrajově věnuje indiánům a jejich diskriminnaci v tehdejší době. "Byla to hezká smrt." ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zwickovy filmy jsou pro mě synonymem kvalitních blockbusterů. Neboli kvalitních výpravných spektáklů, které dokážou oslovit jak náročnějšího, tak i běžného diváka. To celkem splňuje i Legenda o vášni, jenže narozdíl od Zwickovo pozdějších Samurajů a Diamantů je plná patosu, který ale není ukočírovaný v mezích, které u podobných snímků čekám, což následně podlamuje zážitek, který by třeba jen i samotné herecké obsazení mělo jistojistě nabídnout. 6/10 ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film, ktorý som si skoro celý preplakala. Má takú emocionálnu silu, že všetky drobné nedostatky mu okamžite odpustím. Okrem toho je to ten typ rodinnej ságy, ktorý som si už dávno zamilovala pri filme A rieka tečie. Tieto dva filmy majú okrem prekrásnej montanskej prírody a prvej polovice 20. storočia aj veľa ďalších spoločných znakov: prísneho, ale spravodlivého otca, rozvážneho staršieho a nespútaného mladšieho brata, ktorý dobrovoľne hazarduje so svojím životom a riadi sa inými či vyššími zákonmi, než stanovuje spoločnosť. Je zaujímavou zhodou náhod (a možno nie), že také podobné role si v oboch týchto filmoch zahral práve Brad Pitt. Musím uznať, že v oboch mu to veľmi sedí a v oboch má nemenej skvelých hereckých kolegov. Vynikajúca réžia, emotívny príbeh a nadpozemská hudba završujú nádherný nadčasový film. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Moc jsem kdysi to nadšení kolem filmu nechápal. Na mě působil zdlouhavě, křečovitě a jeho emoce na mě moc nefungovaly. Možná vinou nesypmatických postav. A možná jsem měl po ohlasech okolí příliš velká očekávání. Řekl jsem si, inu, dám tomu čas. Jenže ani po letech to při repríze nebylo lepší. Těžkopádné, zdlouhavé a plné klišé, která se však berou příliš vážně, to jsou hlavní pocity, které přetrvaly. Legenda a já jsme si zkrátka nepadli do noty a nejsme si souzeni. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Prvním promítacím víkendem film vydělal 14 milionů dolarů, celkově pak 66 milionů dolarů. (PußyMagnet)
  • Calgary bylo vybráno pro filmování hlavně kvůli suchému podnebí. Jakmile se začalo filmovat, tak štáb zažíval rekordní srážky. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama