Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

RHK 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočené napínavé romantické drama a moderní western s krvavými válečnými scénami v životním příběhu tří bratrů (Ai.Quinn, B.Pitt, H.Thomas) a jejich otce bývalého plukovníka (A.Hopkins) na počátku 20. století na ranči v divočině v Montaně. Je to epický příběh, jak jejich životy ovlivnila vláda, 1.světová válka, prohibice a zrada a láska všech tří bratrů k jedné ženě (Julia Ormond). Je to o citech a ty vyvolává nejvíce divoký vlasatý Tristan (Pitt) a krásná, ohnivá a nešťastná Susannah (Ormond). Je to o hercích - dobří jsou všichni, nejvíce září Anthony Hopkins (zvláště v závěru - po mrtvici - je nepřekonatelný) a Brad Pitt se svým neklidným charismatem (scény uklidňování Julie před odjezdem do války a zároveň již z náznaků jasná jejich počínající vášeň, zuřivá pomsta bratra ve válce, napadení hostinského kvůli pivu pro přítele indiána, divoká jízda na koni nad srázem), dobrý je také chladný Aidan Quinn (nejlepší ve vypjatých střetech s Tristanem). Trailer: http://www.csfd.cz/film/13350-legenda-o-vasni-legends-of-the-fall/videa/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na pláních Montany i bojištích první světové se můžeme spolehnout na to, že v lásce i válce je dovoleno vše. Zaplaťpánbůh za prozíravost cornwallského imigranta pana Ludlowa, že zakoupil tak rozsáhlý pozemek, neboť počet rodinných náhrobků bude rychle narůstat.. Ať už zdivočelý Pitt dělá medvědovi manikúru, vyrábí ozdoby z kštice Hunů, svádí zadané ženy nebo zuřivě mstí příkoří, máme v té sentimentalitě najít vášeň, nicméně Zwick ji po narativní stránce nedostal na takovou úroveň, aby se o ní mohlo mluvit jako o legendární. A ve věci Hornerovy hudby si dovolím jít proti proudu. Byla přehnaně monumentální a nadužívaná v místech, kde jí ani nebylo třeba.. Je zajímavé, že Bart sice nemá rozsáhlou filmografii, ale během kariéry si stihnul dvakrát zahrát s Anthonym Hopkinsem. To zvládl i Pitt, ale ten není tak huňatý.. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velkofilm se vším všudy. Anthony Hopkins podal zase jednou skvělý výkon a tehdy začínající Brad Pitt dokázal s relativně jednoduchou postavou také dost působivé věci a určitě se neztratil - když měl být jeho Tristan prostě sladký, byl sladký, no a když se zakrvácený vracel z boje ověšený skalpy a měla z něj jít hrůza, tak z něj také šla. Zwickova rozmáchlá režie udělala z příběhu z červené knihovny epos s několika nečekanými a velmi napínavými momenty, to vše samozřejmě s vydatnou pomocí bombastické hudby Jamese Hornera. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zwick to má prostě v ruce. Na režisérském postu si nedokážu představit nikoho jiného, kdo by tak nulový děj dokázal přetavit do více než dvouhodinové epické podívané, která bude jako magnet přitahovat divákovo oko pomocí nádherně vedené kamery Johna Tolla a ani na chvilku nebude nudit. Výrazné herecké hvězdy předvádějí v rámci svých možností silný nadprůměr, což nepřekvapí u Anthonyho Hopkinse či Aidana Quinna, ale i takový Brad Pitt se snaží uhrát „něco víc“, i když chvílemi sklouzává do silně patetického přednesu své role. A i když podobně rozmáchlé epické podívané nebyly nikdy mým šálkem čaje, nemůžu si najít jediný rozumný důvod, kterým bych si ospravedlnil nedání plného hodnocení. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film, ktorý som si skoro celý preplakala. Má takú emocionálnu silu, že všetky drobné nedostatky mu okamžite odpustím. Okrem toho je to ten typ rodinnej ságy, ktorý som si už dávno zamilovala pri filme A rieka tečie. Tieto dva filmy majú okrem prekrásnej montanskej prírody a prvej polovice 20. storočia aj veľa ďalších spoločných znakov: prísneho, ale spravodlivého otca, rozvážneho staršieho a nespútaného mladšieho brata, ktorý dobrovoľne hazarduje so svojím životom a riadi sa inými či vyššími zákonmi, než stanovuje spoločnosť. Je zaujímavou zhodou náhod (a možno nie), že také podobné role si v oboch týchto filmoch zahral práve Brad Pitt. Musím uznať, že v oboch mu to veľmi sedí a v oboch má nemenej skvelých hereckých kolegov. Vynikajúca réžia, emotívny príbeh a nadpozemská hudba završujú nádherný nadčasový film. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Přesun filmování z Montany do Kanady ušetřil produkci celkem 2 miliony amerických dolarů. (PußyMagnet)
  • Příběh, který čte plukovník Ludlow chlapcům před spaním, je "Rikki-Tikki-Tavi" z knihy Rudyarda Kiplinga "The Jungle Book". (PußyMagnet)
  • Natáčanie scén z bojiska prvej svetovej vojny trvalo dva týždne a boli natočené neďaleko Morley v Alberte, pričom ako komparzisti boli naverbovaní stovky miestnych obyvateľov a niekoľko vojakov kanadských síl. (Arsenal83)

Reklama

Reklama