Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Ve filmu je zmíněno, že přibližně po půl dne cesty od vesnice se nachází stezka, která vede k plotu. Půl dne cesty pěšky odpovídá přibližně 50–60 kilometrům, které Ivy Walker (Bryce Dallas Howard) zdolává s pauzami kvůli dešti a spánku přibližně den a půl. Zcela logicky se tedy vesnice musí nacházet přibližně uprostřed takového pozemku, aby izolace byla ze všech stran stejná. Celá rezervace by tudíž měla mít minimálně 7580 km², což odpovídá 1/10 rozloze ČR. Kdyby tedy Edward Walker (William Hurt) měl v plánu takto izolované místo vybudovat, stálo by jej to i s cenami pozemků v přepočtu nejméně 200 miliard korun, nepočítaje minimálně 20 strážních věží (které jsou podle strážného rozmístěné po 16 km) a dalších náklady. Se všemi fakty režisér M. Night Shyamalan evidentně počítal, protože z novinového článku lze zjistit, že Edward Walker byl (dolarový) miliardář. (LucasAbelle)
  • Natáčelo se od 8. října do prosince 2003 v Pensylvánii, New Jersey a v Delaware (USA). (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. července 2004 v Brooklynu (New York, USA). (Varan)
  • Pro natáčení byla postavena vesnice čítající přibližně dvacet budov. Nenatáčely se zde jen exteriéry, ale i veškeré interiéry, což štábu ztěžovalo práci, neboť se často jednalo o těsné prostory. Proto se některé stěny daly odsunout, což bývá obvyklé u kulis, postavených ve studiu. (Kroup4)
  • Na oblečení postav byly použity pouze dobové materiály, jako len, vlna a bavlna. (Kroup4)
  • Oděvy všech obyvatel vesnice mají přírodní barvy. Jen na oblečení Ivy (Bryce Dallas Howard) byla použita sytá modrá a indigová, aby se zdůraznila její výjimečnost. (Kroup4)
  • Joaquin Phoenix (Lucius Hunt) během přípravy na život ve stylu 19. století vytvořil pro Bryce Dallas Howard dřevěnou vycházkovou hůl. Na rukojeť vyryl jméno hereččiny postavy - Ivy. (Morien)
  • Produkce byla téměř zrušena, když začalo sněžit a ochladilo se o 14 stupňů. Během jedné noci ale zase zapršelo a sníh roztál. Brzy poté se kopala jáma v lese, která hraje v příběhu důležitou roli, a kvůli onomu dešti je tak rozbahněná a realističtější. (Morien)
  • Postavit kulisy pro samotnou vesnici zabralo členům štábu celých jedenáct týdnů. Oddělení pro stavby a scenérie čítalo přibližně 300 členů. (becki_tu)
  • Herci před natáčením strávili tři týdny v bývalém skautském táboře, kde se učili vše, co potřebovali lidé 19. století k životu. Chodili v historických kostýmech a navštěvovali funkční historické farmy, kde se učili stahovat zvířata, vyrábět svíčky, stříhat ovce, dojit, orat a podobně. Znalost těchto činností ale nebyla zásadní. Shyamalan především chtěl, aby si herci vyzkoušeli život v takové komunitě a pochopili vzájemné vazby. (Kroup4)
  • Původní název filmu byl „The Woods“, ale práva na něj už vlastnilo jiné studio. (imro)
  • 60milionový film se během prvního víkendu (30. 7.-1. 8. 2004) dočkal skvělého 50milionového výdělku, ale už následující týden ho postihnul 68% pokles. Celkově si z amerických kin odnesl 114,2 milionu, a i když byla tato suma zklamáním, pro studio Disney to byl nejvyšší výdělek za posledních 6 měsíců. Souhrn celosvětových tržeb pak byl 256,7 mil. (imro)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama