Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drew Baylor (Orlando Bloom), někdejší vycházející hvězda významné společnosti na výrobu sportovní obuvi, právě přišel o práci. Jím navržená bota zklamala na celé čáře a výrobní společnost kvůli jeho životnímu fiasku prodělá 972 milionu dolarů. A když má pocit, že už ho nic horšího potkat nemůže, sestřin telefonát mu oznámí úmrtí otce – a tak musí sednout na letadlo a vydat se do městečka Elizabethtown v Kentucky, aby zařídil převoz jeho ostatků. V letadle Drew narazí na sympatickou letušku Claire (Kirsten Dunstová), která je doslova ztělesněný optimismus, a záhy mu dokáže, že štěstí lze nalézt i tehdy, kdy to vůbec nečekáte. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (271)

Aknah 

všechny recenze uživatele

Snímek, který se nenápadně jen tváří svou průměrností, ale přitom tu lze najít nejedno ryzí zlato... Tak prvně celkový optimistický náboj celého filmu bez ohledu na hlavní téma pohřbu, dále fantastická Kirsten Dunst, ta zajímavá holka s červenou čapkou... Orlando Bloom přirozený, jako nikdy předtím, řvací děti a potom ticho. Úžasný vzpomínkový večer za dupotu stepařských bot Susan Sarandon, vtipné momenty doprovázející zavedení do příběhu lidí, co vzpomínají... Příjemné chvilky, které oddalují to, až to na vás úplně dolehne... ve spojení s láskou... nebyl to nudné ani nezáživné pojetí, spíše jsem si stále užívala tu atmosféru a perličkou byla road trip s perfektními scénami a nejlepší odměnou! Fiasko to nebylo vážení, né to né... ()

Molly 

všechny recenze uživatele

S Croweovými filmy to mám těžké - čekám od nich hodně. Jeho Singles či Na pokraji slávy jsou mými životabudiči, vždycky mě dokážou zahřát u srdce. Pak je tu Vanilkové nebe, které bylo... no, přiznám to, velkým zklamáním. Elizabethtown stojí někde mezi - nepostrádá Croweovu poetiku, vtipné dialogy ani skvělou hudbu, zato tam ale chybí to něco, co ve vás zanechá hlubší stopu a pocit uspokojení z filmu, který byl pro tvůrce něčím mnohem víc než jen prací. Bohužel, tak to cítím... Tak příště, Camerone, pořád v tebe věřím!:-) ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Z objektivního hlediska bych Elizabethtownu mohl vytýkat jistou prvoplánovitost v útoku na divákovy emoce a fakt, že příběh obsahuje nemalé množství klišé. Čistě subjektivně ale tyto neduhy házím za hlavu, neboť mi tenhle Croweův film dokonale sedl a citově na mě dobře zapůsobil poněkud podivnou romantickou linií mezi Orlando Bloomem podávajícím překvapivě kvalitní výkon a Kristen Dunst, která mi v této roli doslova učarovala a i když je z její role cítit jistá vykonstruovanost, je to právě ona a kýčovité scény typu nekonečného rozhovoru po telefonu, kvůli čemu se k Elizabethtownu rád vracím. Linie točící se kolem pohřbu otce hlavního hrdiny mě zase upřímně bavila a když už se ve filmu najde nějaká hlušší pasáž, Crowe si již tradičně vypomůže dobře zvoleným hudebním doprovodem, ve kterém se zrcadlí autorova zkušenost jakožto redaktora hudebního časopisu Rolling Stone. Scénář, ač vyprávějící značně otřepané téma, je prodchnutý nemalým množstvím dobrých nápadů (například svérázný pokus o sebevraždu hned v úvodu) a vnitřní monology hrdiny spolu s dialogy mě příjemně překvapovaly po celou dobu filmu. Když k tomu všemu ještě přičtu skvělou scénu s živou kapelou hrající boží song Blue Bird od Lynyrd Skynyrd, vyjde mi velmi příjemný zážitek, který mi vždy spolehlivě zvedne náladu a v mém případě se jedná o tak moc příjemný zážitek, že některým z těch prvoplánových útoků na divákovy emoce bez nejmenšího odporu rád podlehnu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Řeknu vám, že v poslední době se ze mě stal znalec posledních pohledů. Čili pohledů lidí, kteří si myslí, že vás vidí naposledy. Začal jsem ty pohledy sbírat.“ Hlavního hrdinu jsem si velice rychle oblíbil díky jeho vnitřním promluvám a také opravdu nezáviděníhodné situaci („Jsem v pohodě.“). Upřímně jsem se bavil, ať už jeho uvítáním v práci, přijetím u šéfa (výborný Baldwin), příchodem domů (kolo s nožem!) či následným seznámením s Claire (naprosto odzbrojující Kirsten). Pak přišlo setkání s rozvětveným příbuzenstvem a výskyt humoru bohužel klesl. A to je největší problém snímku, rodinné scény (vyloženě pobaví jen ty s přítomností Susan Sarandon, která si kupříkladu smuteční řeč vyloženě ukradla pro sebe). Některé z nich sice dokážou vyloudit člověku úsměv na tváři, ale většina z nich je naprosto obyčejná, skoro až nezáživná. Oproti tomu pasáže s titulním párem jsou výtečné, tuhle pohodovou (místy navíc docela dost vtipnou) romanci jsem si moc užíval. A tyhle 2 roviny se po celý film střídají, až se Elizabethtown překlopí na téměř čistou roadmovie (která mě, pravda, začala bavit až ke svému konci) s jedním důležitým rozhodnutím k závěru. Takhle mi to vychází někam na rozmezí 3/4* (a převažuje to spíš dolů), avšak za odkazy na Prázdniny v Římě, Snídani u Tiffanyho, stylové hudební vystoupení a rozmanitý soundtrack (teď zas budu několik dní jak magor poslouchat pořád dokola kytarové sólo z Free Bird, fakt děkuju) zvolím přece jenom vyšší variantu. „Haló.“ – „Musíš se vrátit! Máma se rozhodla, že se naučí vařit.“ – „To snad ne! Přijedu brzo!“ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ta dívka vynaložila tolik námahy na získání srdce mladíka, kterého potkala v letadle, že si plně zasloužila, aby ho nakonec získala. Doufám, že stál za tu práci. Jinak mi všichni ti lidé přišli takoví umělí, jejich chování hrozně nepřesvědčivé, jakoby to nebylo ze života, ten plán cesty na konci byl fajn, ale obdivuju to děvče, jak něco takového dokázala stvořit za tak krátkou dobu a stopáž byla moc dlouhá, prostě hodně slabé 3*. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (26)

  • Ve chvíli, kdy se Drew (Orlando Bloom) zastaví v motelu Lorraine, který se nachází v Memphisu a který se proslavil tím, že zde byl zastřelen baptistický kazatel Martin Luther King, můžeme slyšet skladbu „Pride (In the Name of Love)“ od irské kapely U2 z jejich čtvrtého studiového alba nazvaného „The Unforgettable Fire“ z roku 1984. (Trajektt)
  • V snímku se původně měla objevit Jane Fonda, ale kvůli změnám v termínech natáčení si to rozmyslela. (imro)
  • Loudon Wainwright III. ve filmu hraje strýčka Dalea. Na playlistu, který udělá Claire pro Drewa na jeho road trip je písnička "Oh What a World" od Rufuse Wainwrighta, syna Loudona. (HappySmile)

Související novinky

Cameron Crowe dobrodružný

Cameron Crowe dobrodružný

14.06.2008

Komu chyběl Cameron Crowe, režisér minimálně jednoho kultovního a jednoho oscarového filmu, ať zvedne ruku! Po vlažně přijatém Elizabethtown se tvůrce odmlčel... a ticho trvá už téměř tři roky. A… (více)

Reklama

Reklama