Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Rodinný film v balení od Dannyho Boyla není tak špatný, jak by se mohlo zdát. Problém je, že není ani nikterak výjimečný. Nemá žádnou nezapomenutelnou část a s výjimkou hlavní dětské role není ani moc, co chválit. Boyle opravdu nikde nešlápl vedle a ta hodinka a půl uteče poměrně příjemně, ale spokojené pokývání hlavou je bohužel málo. Stále platí, že mne Boyle vyjma Trainspottingu ještě nedokázal nadchnout a to už se blíží me ke kompletaci jeho tvroby. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Boyle to zase podal na stříbrné míse a já si opravdu pošmákl. Jelikož jsem viděl Milionáře už před tímhle filmem, teď mi lecos dochází. Dannyho trápí chudoba druhých. Zatímco v Milionáři diváka tvrdě staví po boku dětské bezmocnosti té nejpříšernější chudobě v Indii, zde nám spíše skrze dětskou a nezkaženou duši ukazuje věci z jiné strany. Přiznám se, že ač je venku tropická letní noc a cvrčci cvrkají jako o život, tenhle vánoční příběh mně místy dojal. Malý Alex (Damian) svojí roli podal skvěle. Nevadil mi ten náboženský podtext. Položte si sami otázku, lze kradené peníze o nichž to víte použít na dobročinné účely? Pokud se budete řídit svým svědomím, odpověď není zdaleka tak jednoduchá! Čtyři hvězdy dám, ale místy to bylo až moc pohádkové (zloděj - policista atd..). Na druhou stranu, když vezmeme, že je to rodinný vánoční film o malém chlapci a jeho spravedlivém světě, v němž jej provázejí Svatí a kteráý s nimi v Nebi hledá maminku.... Navíc film doprovází krásná hudba a moc se mi líbila i kamera. Rozhodně to stojí za vidění už jen za ten zajímavě rozehraný námět! Čtyři tašky NIKE. * * * * ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rodinný film od Dannyho Boylea. Moderní pohádka od Dannyho Boylea. Nevím, co z toho mě děsí víc, a tady je to obojí hezky pohromadě. Každopádně je to úlet o přechodu UK na "ojro" (však je taky mezi žánry SciFi;)) a o chlapečkovi, který má zálibu v křesťanství a snaží se skrz něj, respektive to jak ho vnímá svojí sedmiletou mentalitou, fungovat v současném světě. Přičemž má taky trochu problém s představivostí a zemřelou maminkou, a to takový, že to hraničí s psychiatrickou poruchou - nebo signalizuje neurologický problém:) Je potřeba to všechno vnímat s určitou nadsázkou, ale v mém světě by toho kluka už dávno někdo proplesknul a poslal k psychologovi (nebo rovnou psychiatrovi), a staršího bráchu rovnou zastřelil a zahrabal. Film nemá moc přes hodinu a půl a děje se tam toho spousta, ale i tak jsem doufal, že už bude konec. Nevím, co tím chtěl autor říci, a nemůžu se ubránit dojmu, že to buď sám nevěděl, nebo mu to někdo v postprodukci pořádně nabořil. Anebo byl na tripu - jako ostatně zjevně byli někteří svatí, nejen v Miliónech zobrazení. Já za sebe vím, že už se nikdy znovu nepodívám, i když některé obrazy jsou (u Boylea tradičně) téměř ikonické. Ostatním doporučím jen, když budu vědět, že mají rádi "poněkud netradiční" filmy. 50% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

najdivnejší film dannyho boylea, ktorý v sebe kombinuje rôzne trademarky, prvky, fragmenty a témy skoro všetkých jeho ostatných filmov (hlavne slummdog, trainspotting, shallow grave a beach) nám ponúka zaujímavú réžiu a dobrého detského neherca, ale inak pôsobí miestami moralizujúco, ku koncu čoraz viac mätúco a žánrovo nevyhranene. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tenhle počin nedovedu ohodnotit, protože jsem jej jednak nedokoukala (nejsem masochistka) a hlavně - a to především - na to ani samotný odpad nestačí. Prostředí Anglie je příjemné, kluci docela sympatičtí, ale celkově je to prostě nuda k uzívání a to navíc taková, která je prostě absolutně nesmyslná a pošetilá ( euro v UK, malí kluci co jen tak najdou tašku s kupou peněz a rozhodnou se je rozdat chudým, malý kluk mluvící se svatými.. ). Připadá mi, jakoby Boylovi někdo zaplatil, aby natočil pronáboženský film s morálním ponaučením. Kdyby to alespon nebylo tak do očí bijící, ale mně z toho bylo fakt špatně. Bleh. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Namísto výroby triček pro štáb a herce produkce darovala peníze organizaci Water Aid k postavení studen v Africe (jako to udělala rodina ve filmu). (CliffLee)
  • V jednom záběru sleduje rodina soutěž Chcete být milionářem? v televizi. Tato soutěž hrála samozřejmě velkou úlohu v pozdějším filmu Dannyho Boyla – Milionář z chatrče (2008). (CliffLee)

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama