Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další krásný film o geniálním/šíleném matematikovi. Srovnání s Čistou duší se neubráním, i když je to přeci jenom jiné a jedinými pojítky těchto filmů jsou šílenství, genialita a matematika. Jinak je to povedený příběh nejen pro matematiky, je se na co dívat a jedná se o poměrně dobře obasazený film. Narážky na teoretické fyziky mě opravdu dostali, protože jsem se zrovna učil na zkoušku z TF :) ()

k212 

všechny recenze uživatele

Hodinka a půl ve společnosti tohoto matematicko-psychologického filmu rozhodně nemůže uškodit, je to komorní drama o čtyřech lidech a jejich spřízněnosti - profesní a osobní, také o velmi nepatrné hranici mezi šílenstvím a normálností. Což je v podstatě v Důkazu tou největší otázkou předloženou, nicméně nezodpovězenou. Herecké výkony jsou opravdu obdivuhodné a nejen bezchybné postavy Catherine a otce v podání Gwyneth Paltrow a Anthony Hopkinse, ale rovněž Hal Jakea Gyllenhalla a pragmatická sestra Hope Davisové. Jemný a bolestný koncert dvou excentrických, dvou relativně normálních postav, je umocňován citlivou hudbou a přesnou režií. Co víc chtít od takového filmu? Snad onen důkaz? Těžko říct. ()

Reklama

Janek 

všechny recenze uživatele

Prkna skřípají jen co je pravda....pravda i je, že bych raději zašel na divadelní hru, než do kina na hraný film...tady to ale zachraňují herecké výkony - ty jsou pozoruhodné, film je pomalý, ale má určité tempo, které vás chytí (teda mě alespoň ano), takže těšil jsem se v celku oprávněně - kvalitní filmařina, která má sice pár hluchých míst, ale nicméně i tak poslouží jako kvalitní a koukavé drama... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já v podstatě nemám tomuhle filmu co vyčíst. Snad jen to, že mi přijde pravděpodobný jeden rozhovor mezi tvůrci před natočením snímku: "Hele, máš nějakej nápad o čem udělat film"? "Ne, fakt nemam, teď mě zrovna nic nenapadá". "Tak to je jedno, něco začnem a ono se z toho něco vyvrbí". To, že cítím při sledování nějaký intelektuální růst (což je stejně jenom můj pocit), neomlouvá celkovou nijakost. Důkaz se nesnaží nic dokázat, snaží se být jen obyčejným filmem. Pěkné herecké výkony, slušná hudba, ale film, na který se taky velice snadno zapomene... ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

S matematikou jsme se moc nikdy nekamarádili a tak jsem se trochu obával, že si zadělávám na další noční můru :-) Nakonec jsem se dočkal klidného spánku a hlavně příjemného filmového zážitku. Snímek se svou krátkou stopáží svižně uplyne a potěší zejména po hudební a herecké stránce (především Gwyneth svoji roli zvládla na výbornou). ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Přibližně v 1 hodině a 7. minutě se ve scéně dialogu v kuchyni několikrát při střídání záběrů mění účes Catherine (Gwyneth Paltrow), přesněji prameny vlasů v culíku. (othoson)
  • Auburnova původní dvadelní hra obsahuje jen čtyři postavy, a to Catherine, Claire, Roberta a Hala. Rebecca Miller, která spolupracovala na scénáři, přidala ve své adaptaci několik dalších vedlejších postav. (80s Martin)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. září 2005 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (BMW12)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama