Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sólové filmy Terrry Jonese s těmi Gilliamovými porovnávat nesmíte. Zatímco Gilliam je větší fantasta, Jones si spíše potrpí na příběh - na Erikovi je to vidět od začátku do konce. Typický MP humor tady neslouží jako vyprávěcí prvek, ale spíše jako "ozdoby" navěšené na hlavní dějové lince... Tu necelou hodinku a půl jsem se bavil velmi dobře, ale stejně jem čekal o trochu víc. Nejlepší scény - "znásilnění", Cleesovo vydávání rozkazů k popravám a mrzačení, sborový zpěv obyvatel ostrova, neviditelný plášť, viking, který nezná strach, berserk. (To, že nejlepší momenty filmu jsou ty s Cleesem a Jonesem, nijak zvlášť vypichovat nemusím, že ne?) ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

V závěrečných titulcích se píše: TENTO FILM NEČERPÁ Z DĚTSKÉ KNIHY "SÁGA O VIKINGU ERIKOVI" OD TERRYHO JONESE (IKDYŽ TEN DOUFÁ, ŽE POMŮŽE ZVÝŠIT PRODEJ). A podobně se tváří celý film, který je směsicí fantasy a humoru v suché tradici Monty Python, kde se vám dostane podobně absurdních scén, jako je ta s problémem v zasedacím pořádku na vikingském drakaru nebo likvidace draka peřím z polštáře. Film je i podobně výpravný, jako pythonovské celovečeráky a tak člověka napadne, že by nebylo odvěci natočit remake, který by byl jen "pouhou" dobrodružnou fantasy bez komediálních podtónů, protože samotný příběh je když ne originální, tak nosný určitě. Hudba: Neil Innes. 80% ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

V Nórsku nikdy nesvieti slnko lebo ho Fenrir zakríva svojim tučným vypaseným zadkom a tak musia šľahnutý vikingovia usporiadať výpravu za magickým rohom a dostať sa ako prvý živý ľudia až do Valhaly. Treba samozrejme prekonať nejaké tie prekážky, odkýchne ich morská obluda, prívetivý ostrovania ich mučia svojim zborovým "spevom" a ide po nich aj konkurečná banda vedená Johnom "odťať hlavu" Cleesom. Pre priaznivcov fantasy príliš strelené a pre fanúšikov Montyho Pythona zasa málo strelené. Sú tu jasné MontyPajtoňácke fóry, ako keď sa potápa celé mesto a jeho obyvatelia zanovite tvrdia že sa nič nedeje aj keď im z vody vytŕčajú už len hlavy a aj bitka s "neviditeľným" bojovníkom bola dobrá. Napriek tomu som však mal pocit že to skrátka šlape na pol plynu a Terry mohol viac pritlačiť na strunu absurdného humoru. Finále s krpatým Ódinom ma nejako netento, ale v zásade to bola celkom slušná hračička. A zaujímavé bolo že Tim Robbins ( ešte predtým než sa prekopal lyžicou zo Shawshanku ) vyzeral zo všetkých najmenej vikingsky, asi to bolo tou divnou ryšavou parochňou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tady mě hodně mrzelo, že ten konec vyznívá tak nějak do ztracena a nebylo zde už nic, co by zasadilo tu poslední pomyslnou ránu. Chvílemi je to skvělé, humor je zde výborný, ale nakonec sama cesta je to hlavní, protože cíl opravdu za moc nestojí. Trikově hezké, herecky dobré, dějově holt trochu horší. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sympatická komédia s bláznivými vikingami ladená do fantasy žánru. Je tu neskutočné množstvo vtipných hlášok, ktoré častokrát ani nie sú tak vtipné ako skôr rozumné a vždy súvisia s danou situáciou. A toto všetko je obalené perfektným Timom Robbinsom. Páčila sa mi hlavne scénka, kde sa nemohli dohodnúť, kto kde bude sedieť. Zdanlivá banalitka, ale ktorá dokázala pobaviť. Dej bol plynulý, bez nudných pasáží a k tomu slušná hudba. Čo viac si želať? Možno by som trocha vylepšil toho draka, ale svojím spôsobom aj tá jeho nedokonalosť bola zábavná a scénke dodala osobité čaro. 85/100 ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Po premiéře filmu Terry Jones požádal producenty, zda by mohl pro britský trh původní více než stominutovou verzi zkrátit. Dostal sice zelenou, ale zároveň i velmi krátký čas na celou akci, takže stejně nebyl ve výsledku spokojený. Teprve v roce 2006, když se vyráběla speciální edice filmu pro dvd, sestříhal Terry Jones snímek na stopáž, jež mu vyhovovala, na 76 minut. (Rodriguez)
  • Autorem hudby je "sedmý Python", zpěvák, skladatel a spisovatel Neil Innes, který spolupracoval jak na seriálu Monty Pythonův létající cirkus (od r. 1969), tak i na dalších projektech. Zejména se pak proslavil jako autor skladeb skupiny Rutles, v níž ztvárňoval Rona Nastyho. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama