Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pedofilové, homosexuálové a mimozemšťané ve svérázném podání bisexuála Arakiho. 1) Zneužívání dětí odsoudí každý, diskutovat není o čem. Ale film je tendenční. Mezi řádky podsouvá divákovi závěr, že děti s předčasnými sexuálními zážitky s ingerencí dospělých čekají buď psychická traumata anebo prostituce._____ 2) Spoiler. Nesměšujme statistickou pravděpodobnost s nutností. Zneužití Briana nemusí vést ke snaze vytěsnit tento zážitek z mysli (třeba pomocí mimozemšťanů). Zneužití homosexuálního Neila pak už vůbec nemusí končit chlapcovou prostitucí. Neil se nezačal prodávat proto, že byl gay nebo proto, že ho svedl trenér. Může za to spíš pocit osamění a touha po někom, kdo ho bude mít rád._____ 3) Spoiler. Dalším nadhozeným problémem je, jak moc si objekty sexuálního zneužívání chování svých zneuživatelů užívají. Než začneme pohoršeně křičet a odplivovat si, uvědomme si, že už pětileté děti mívají své erotické fantasie a vlastní sexuální praxi, většinou samozřejmě mnohem nevinnější, než jaké známe my, dospělí. Naše civilizace dospěla k názoru, že do určitého věku (rozdílného podle konkrétní kultury) sexuálně zabarvené chování může poškodit dětskou mysl, to ale neznamená, že ji poškodit musí. Z pohledu zákona je to asi jedno. Z pohledu morálky ale není._____ Chlapci zdánlivě prožili totéž. Brian byl zneužit proti své vůli, nelíbilo se mu to a podvědomě se snažil zapomenout. Neilovi naproti tomu se to líbilo, i když povaze konání příliš nerozuměl._____ 4) 45letý scenárista, střihač, režisér a producent snímku, bisexuál Gregg Araki, sekl do živého. Není jednoduché se vyjadřovat k tabuizovaným záležitostem, byť i v tak konformní podobě, jak to autor učinil._____ 5) 23letý Joseph Gordon-Lewitt byl stejně sexy jako obvykle._____ 6) V některých příspěvcích je patrný nedostatek vzdělání jejich autorů. Tak tedy vězte, milé děti, že_____ a) pedofílie není totéž, co pohlavní zneužívání,_____ b) toho se dopouštějí nejčastěji lidé, kteří nemají s pedofilií nic společného stejně jako malé chlapce przní často i heterosexuálové,_____ c) homosexualita je vrozená a stejně, jako ji nelze "vyléčit", nikoho jí nelze ani "nakazit",_____ d) zneužití rozhodně není jedna z příčin odlišné sexuální orientace, jak zde uvádí JANARYBA. 7) Mimochodem, víte, jak se liší pedofil od pedagoga? Pedofil má děti rád._____ 8) Vnímavý koment: aluna*****. Znalý koment: klima777**. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se sice nezdá, ale ve skutečnosti je to hodně náročné, bravurně zahrané drama, které už samotnou podstatou bylo odsouzeno k nepopulárnosti u širšího publika. V té vší depresi a bezútěšnosti se ale skrývá velké srdce, které Scott Heim do tohoto příběhu při psaní knihy vložil. A soudě podle hodnocení zdejší diváci alespoň v tomto případě dokázali nahlédnout pad tvrdou slupku a objevit jej. Že by lidé již odhodili předsudky ohledně menšinově orientovaných a začali skutečně vnímat příběhy? A k tomu dokázali rozeznat pozérství od umění? No... to asi těžko, ale mají k tomu aslepoň dobře našlápnuto. A v případě Mysterious Skin to je dvojnásobný úspěch, neboť i já považuji tento snímek za skutečně velmi... názorný. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když asi tak po 10 minutách tušíte, jak to s tim únosem mimozemšťanů ve skutečnosti bylo, je pro vás zbytek filmu, kde se ta "šokující" pointa postupně odhaluje, tak trochu ztráta času. Sledovat skoro celou stopáž nějakýho hošana, jak si za prachy nechává projíždět anál, mě fakt nebavilo. Hvězdičky si film zaslouží snad akorát za hezkou Michelle Trachtenberg a tradičně "divnou" Mary Lynn Rajskub. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*BOYZ II MEN* Príjemné pocity sa 96 percentnému divákovi budú pri pozeraní tohto filmu vyhýbať veľkým oblúkom a ten 4 percentný nebude na tom o nič lepšie. Gordon-Levitt si to za peniaze rozdáva s hocikým - užíva si feláciu od milého starčeka, i od plešatého fanúšika amerického futbalu, a taktiež aj análny sex s udržiavaným tridsiatnikom. A, verte-neverte, ako budúci džigolo už vo svojich ôsmich rokoch sprostredkováva rozkoš masturbácie svojmu zaostalému rovesníkovi. Film značne ruší svojou výrazne explicitnou formou zobrazenia homosexuality a rovnako pedofílie (nepamätám sa, že som niekedy videl malé dieťa v takých vierohodných pedo-scénkach - so strihom sa tu pracuje naozaj veľmi zručne). Záver filmu neprekvapuje, pretože všetci dobre vieme, k akému "vyvrcholeniu" sa postupne dopracujeme; vieme, že tentokrát tí ufóni pristáli v inej krajine. Verdikt v 1 vete: Film o sexuálnych deviáciách i sexuálnych orientáciách. 28.03.11 ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film, který se konečně zabývá i jednou z příčin odlišné sexuální orientace. Pedofil, který je na postu nějakého vedoucího sportovního oddílu, skautů, hudebního kroužku atd. si prostě vezme co chce a pro dítě to je většinou trauma na celý život. Tady se řeší výpadek paměti jednoho z hlavních hrdinů.....Zajímavě zpracované obdobné téma je i v norském filmu http://www.csfd.cz/film/232774-sonner/. Faye skvělý komentář!!!! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)

Reklama

Reklama