Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barrandovský filmový zázrak, který byl po devět dekád synonymem české kinematografie, ale také odrazem doby, jež formovala jeho snímky, řemesla i osobnosti v často dramatických zápasech o filmovou tvorbu... Unikátní celovečerní dokumentární film režiséra Romana Vávry rozkrývá příběh devadesátileté historie Barrandovského filmového studia a současně ukazuje dobu a společensko-politické dění, které zásadně ovlivňovalo filmovou tvorbu. Od první klapky v roce 1933 se v Barrandovských studiích natočilo přes pět tisíc filmů. Sedm z nich získalo Oscara a dalších devět bylo na toto ocenění nominováno. Stavba filmového komplexu na kopci nad Vltavou zajistila plnohodnotný servis pro výrobu filmů i jejich postprodukci. V průběhu let přibývaly i jednotlivé variabilní ateliéry, jichž je dnes v provozu třináct. Kromě toho byly fenoménem také dílny, kde se tvořily veškeré stavby, dekorace, rekvizity, šily kostýmy. Některé z těchto filmařských profesí si dokonce na Barrandově sami vychovávali ve svých vlastních učilištích, kde se rodili mistři jednotlivých filmových oborů. Skrze svědectví vybraných tvůrců a herců nahlédneme barrandovský kinematografický zázrak, jeho snímky i umělecké osobnosti, které stály za vzestupem nejvýznamnějších filmových ateliérů u nás, jež se staly synonymem české kinematografie. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Za těch 99 minut by se asi dal stihnout odvyprávět základní příběh Barrandovského filmového studia. Jenže tady asi dvacítka pamětníků vzpomíná na historii českého filmu obecně, včetně ukázek z filmů, které sice tenkrát prošly barrandovskou laboratoří a postprodukcí, ale vznikaly úplně na jiných místech. Takže další nezaostřený dokument, který se honí za příliš mnoha zajíci. Pokud se o domácí kinematografii zajímáte, nejspíš se tu nedozvíte nic, co byste neznali (50%). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O samotném Barrandově by se nejspíš dalo vyprávět na hodiny a hodiny historek a vzpomínek stovek lidí. Z toho nejhlavnějšího, co se dozvíme v tomto dokumentu je zcela určitě vznik slavných studií. Bohužel se ale tvůrci vydali cestou vzpomínání pamětníků především na samotné filmy než na Barrandov jako takový. Snímky a dobu jejich vzniku. Barrandov tak divák má možnost vidět ze vzduchu, ale jeho technické zázraky ne, jelikož dovnitř se nepodíváme, vyjma několika dílen. Nemáme možnost nahlédnout pod současnou pokličku ani nakouknout do zákulisí. Exkurze je zapovězena. A přitom jsem si jistý, že právě to by diváky zajímalo určitě nejvíc. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Formou a informativní hodnotou průměrný dokument o historii českého Hollywoodu, přičemž si člověk uvědomí jaký byl Miloš Havel frajer ( on i ten Plesl ho tak svtárnil v Bohémě (2017)). První polovina je fajn, druhá už spíš jen jako  přehled českých filmů ( jakýsi jednodušší prequel Rozmarná léta českého filmu (2010)). jenže jako příznivec domácí tvorby mi tenhle dokument emočně sedl a ty záběry making of věcí ze třicátých let byly exkluzivní. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument, místy sice trochu monotónní, ale stále k věci. Příjemně vybraný hlas Petra Formana, který doprovází legendy českého filmu. Obzvlášť oceňuji přítomnost Bočana, Svěráka, Smyczka i Olmera. Mnoho informací, souvislostí a témat už jsme znali z předchozích dokumentů a pořadů, nicméně celovečerní zpracování si to žádalo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasická přehledovka pro laiky. Tak stručná, až problematická. 30. léta jsou jen Klubíčko, Vančura, Osvobození a Bílá nemoc. Válka zas jen Kristian, případ Letenská a Otomar Kobelář jako Körbeler, který byl sice během natáčení filmu Liebe, Leidenschaft und Leid přeobsazen (a tudíž ve finálním filmu nehrál) a nikdy žádný jiný německý film ani neroztočil, ale co naplat. Z marginálie se stalo téma, z dokumentu to působí zcela jinak. Ostatně celý dokument jsou jen emoce, ledabylé ukázky. Klasika jsou vzpomínky na filmy z jiných studií... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • V záběrech se z 21. srpna 1968 je k zahlédnutí na jednom z vozů rádio Havana 431B z roku 1965 od výrobce Tesla Pardubice. (sator)
  • V dokumentu se opakovaně objevují velké plakáty, a to „Hamburg America Steamship Company“, což byl byl transatlantický přepravní podnik založený 1847, a „In Service With The SS America United States Lines“. United States Lines byl obchodní název organizace United States Shipping Board, Emergency Fleet Corporation vytvořené pro provozování německých parníků zabavených Spojenými státy v roce 1917. (sator)

Reklama

Reklama