Reklama

Reklama

Sósó no Frieren

(seriál)
  • Japonsko Sousou no Frieren (více)
Trailer 6
Japonsko, (2023–2024), 11 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Kanehito Jamada (komiks), Cukasa Abe (komiks)

Scénář:

Tomohiro Suzuki

Kamera:

Akane Fušihara

Hudba:

Evan Call

Hrají:

Acumi Tanezaki, Jódži Ueda, Kana Ičinose, Hiroki Tóči, Nobuhiko Okamoto, Čiaki Kobajaši, Acuko Tanaka, Hiroki Jasumoto, Masafumi Kobatake, Meiko Kawasaki (více)
(další profese)

Epizody(28)

Obsahy(1)

Desítky let po jejich vítězství se Frieren na pohřbu jednoho ze svých přátel setkává se svou vlastní takřka nesmrtelností. Vydává se proto splnit poslední přání svých kamarádů... (mikki089)

Recenze uživatele gumbo k tomuto seriálu (13)

Sósó no Frieren (2023) 

Říkal jsem si někdy v průběhu minulého roku, že svět anime je v krizi. Ve chvíli, kdy jistoty typu Mušoku tensei zoufale zklamávaly, světové davy se rozplývaly nad naprosto plochým a dějově zmateným Šingeki no kjodžin, většina nových anime byli generické isekaie, středoškolské blbinky, zaměnitelné šouneny a nezábavné a neromantické shoujo, jsem moc neviděl světlo na konci tunelu a chtěl jsem si dát od anime pauzu. Ale podzimní sezóna 2023 a navazující zima 2024 mě vyvedly z omylu. Urodilo se totiž tolik skvělých věcí, že takovou úrodu za 25 let co sleduji anime nepamatuji. A nad vším na piedestalu zaslouženě ční Friren. Masterpiece, který je strašně těžké hodnotit slovy, jelikož člověk není zvyklý ze sebe sypat jen samé superlativy a zároveň si připadat, jako že to nevychválil dostatečně tomu, jaké to má kvality. Naposledy jsem u anime podobnou věc zažil, když jsem před 25 lety viděl svého prvního Miyazakiho, konkrétně Princeznu Mononoke. To že jsou díla studia Ghibli etalonem kvality anime je dnes asi už daná pravda. A tak nějak jsem si myslel, že lépe to už udělat nejde. Jenže dnes musím říci, že to není pravda. Frieren je totiž lepší! Je to nejen nejlepší anime seriál všech dob, ale nejlepší anime věc, který kdy vznikla. Vše dělá skvěle a já se teď těším, jak si celou první sérii dám teď znova budu vyzobávat další střípky, kterých jsem si při prvním shlédnutí nevšiml. To jak je to dobré nebudu už více rozebírat, protože bych byl moc dlouhý. To už jsem víceméně hodnotil u jednotlivých epizod a jiní to zde jistě shrnou znovu za mě. Nakonec už zbývá říci jen jedno. Já chci víc. 100 % ()

Bóken no owari (2023) (E01) 

Už po prvním díle si troufnu říci, že tohle bude pecka. Filmový look, skvělá animace, perfektní hudba, vynikající opening a ending. Tady je vidět na první pohled mistrovská práce. Některé "kamerové záběry" jsou opravdu skvěle vymyšlené a udělané a vytvářejí už od začátku pocit něčeho výjimečného, co se neobjeví každý den. Někoho možná odradí pomalejší tempo a filozofické otázky, kterými to asi bude prošpikované, ale pro tyhle lidi to není určené. Potenciální kandidát na anime roku, možná i víc. 95 % ()

Dantódai no Aura (2023) (E09) 

Tak si tak sledujete hodně filozofické anime, které je naprosto skvělé a říkáte si, že už to nemůže být lepší. A najednou přijde díl, který je prakticky jen plný soubojů a ... ty souboje jsou naprosto boží. Boží choreograficky, výstavbou i graficky. Troufnu si říct, že jsou dokonce lepší než v Kimecu no jaiba (seriál) (2019) což je co do výstavby soubojů absolutní špička. A to nás ten "velký" souboj teprve čeká. Já jsem prostě nadšený. Tenhle seriál je zkrátka zázrak a já chci víc. Jestli se něco někde nepokazí, tak tohle bude nej anime dekády!!! ()

Cujoi mahócukai (2023) (E10) 

Epický fight, kde se jen mluví? Zní to divně, ale je to tak. 🤩 Naprosto miluji tu dějovou výstavbu, kdy nám souboj slouží jako můstek do dalšího poodkrytí minulosti hlavní postavy a všechno to krásně organicky zapadá do sebe. A ani si nemůžu stěžovat, že další díl je až za týden, protože se mi hned vybaví v hlavě Freiren jak říká "Pouhý týden?" 😁 ()

Kitagawa šokoku no fuju (2023) (E11) 

Tak co budeme chválit dnes? Dnes to bude soundtrack (který ještě nevyšel pokud vím). Ale jaký asi bude (nápověda: bude boží), když třeba v tomto díle, který není nijak výjimečný (a ve chvíli kdy se vlastně nic neděje) najednou zničehonic začne hrát toto. Navíc v každém díle nám hraje originální orchestrální hudba (hodně inspirované keltskými motivy), máme tu skvělý opening a boží ending....takže tu nakonec budeme mít soundtrack v cca 30 originálními skladbami... bože já už ten soundtrack chci. Tahle dokonalost je prostě neskutečná. 105 % ()

Honmono no júša (2023) (E12) 

Řekl bych že zatím možná nejslabší epizoda. Ale i tak je to 90% ze 100. Asi to bude tím, že ždímání emocí přes dárek k narozeninám a flashbacky už jsme tu měli. Ale co, pořád to skvěle funguje. Jen tam něco k té naprosté dokonalosti předchozích dílů chybí. ()

Dózoku ken'o (2023) (E13) 

Tentokrát už musím o hvězdu dolů. Paradoxně mi to přišlo na jednu stranu moc rozvláčné a na druhou příliš uspěchané a zkratkovité. Seriál totiž doteď vynikal hlavně v tom, že postupně budoval věci, spojoval postavy, místa a pocity do nečekaných souvislostí a vždy se vytasil s něčím co divák nečekal. Ale tady to bylo jasné, přímočaré a překvapivě místy ploché. Ale pořád to jsou výtky v kontextu celého díla a ve skoro každém jiném anime, by tohle byl nejlepší díl série. Tedy je to zatím bohužel ten nejslabší a já  tak musím dát jen "slabých" 85 % 🙀 ()

Džá genki de (2024) (E17) 

Držet někomu blízkému ruku, když je nemocný a říkat "bude to dobré, jsem tu s tebou" není nikdy zahanbující. Opět nádherný díl. A k tomu tu ještě máme krásný nový opening a ending. Pěkné dary nám to autoři dali do nového roku. 🥰 100 % ()

Njúnen na keikaku (2024) (E19) 

Je to až neskutečné, jakou tenhle seriál nasadil vysokou laťku. V tomhle díle máme skvělou naháněčku a brilantně vymyšlený plán, perfektní souboje mágů a přesto cítím, že mi tam něco chybí. Prostě už očekávám, že mi to každou postavu v záběru nějak přiblíží, představí její pocity motivace a minulost nějakou zajímavou a neotřelou formou. A nejednou tu mám kupu postav o kterých krom jména nic nevím a mě to nejednou chybí. Jasně tentokrát na to nebyl moc čas a doplníme si to asi v příštích dílech. Ale prostě mi tam to koření nějak chybělo a tak tentokrát dávám jen 4*. 85% ()

Meikjú kórjaku (2024) (E23) 

Úplně jsem nevěřil, že to prozkoumávání dungeonu bude příliš zajímavé. Jenže omyl. Nejenže tam máme spoustu vtipných momentů, ale závěr dílu slibuje ukrutně epické věci. A hlavně díky tomu strašně chci vědět co (tedy spíš kdo) nás čeká dole. 98 % ()

Čimeiteki na suki (2024) (E25) 

Autoři to zase dokázali. Neznám jiné dílo, které dokázalo doprostřed graficky epického souboje naprosto organicky vložit tisíc let staré vzpomínky na filozofickou debatu dvou elfek, díky níž jsme se mohli lépe seznámit s charakterem, který jsme doposud ani nepotkali. Zároveň nám to vše okolo mělo ukázat, že Frieren není tak úplně OP jak jsme si doposud mysleli a tudíž by jsme se možná měli více bát o její život. Když k tomu přidám obrazově kompoziční bonbónky skryté pro citlivé oko, např. léčivé kouzlo při kterém postavy připomínají nějakou středověkou kostelní fresku (čas 4:00), tak já si prostě mlaskám blahem. 100 % ()

Ningen no džidai (2024) (E27) 

🌻🌷🪻🌹🏵️🪷🌷🌻🌺🌼🌸💮🌻🌺🌷🌷🪻🏵️🌹🏵️💮🌹🌻🌺🌻💮🏵️🪻🌷🪷🌼🌸🌼🌸💮🌻🏵️🏵️🪻🌷🪷🌼🌸💮💮🌸🌸🌼🪻🏵️🌹🌻🌺🌹🏵️🪻🪻🌷❤️❤️❤️💖 100% ()

Reklama

Reklama