Reklama

Reklama

Dej si pohov, kámoši

  • USA Grumpy Old Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Donalda Petrieho (Mystic Pizza) je především hereckým koncertem dvou osobností – Waltera Matthaua a Jacka Lemmona. Herečtí bardi tu představují dva letité rivaly a zároveň sousedy Johna a Maxe. Oba si už vlastně ani nepamatují, čím začalo jejich „dědkovsky paličaté“ škodolibé nepřátelství, které se sestává z drobných lumpáren a zlomyslností. Karty jsou už léta rozdány a nic by se nezměnilo, kdyby se do sousedství nepřestěhovala extravagantní a stále velmi atraktivní dáma jménem Ariel. Její volnomyšlenkářské chování okouzlí oba postarší pány tak, že v nich navíc vzplane žárlivá mužská rivalita. Svérázná a temperamentní Ariel si ovšem do ničeho nenechá mluvit a vybere si podle svého. Úsměvná komedie někdy s nadhledem a někdy vážněji ukazuje, jak chutná „podzim života“. V druhém plánu sledujeme i milostné vztahy Johnovy dcery Melanie (Daryl Hannahová), která právě opustila manžela a nyní až příliš sympatií věnuje Maxovu synovi Jacobovi. Že by mladí konečně usmířili znepřátelené staříky? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Dvojice amerických důchodců s velkými domy v idylicky zasněžené Minnesotě, šišlavé urážky, drsné kanadské žerty, debaty o nemocech, smrti a rybaření, válka s exekutorem – a samozřejmě trojitá porce romantiky plus mírná životní moudrost a lehké tragično v mezích pohodlného dojetí, jsme přece v Hollywoodu. Možná to zní strašně, ale díky chytře napsanému scénáři, vkusné režii a Lemmonovi s Matthauem, kteří se nestydí být opravdu za dědky plesnivé (v dabingu se ovšem tahle kvalita trochu ztrácí), výsledek spolehlivě pozvedá i nejčernější náladu a možná by si ode mě vysloužil plný počet, nebýt zbytečného důrazu na romantickou linii a občasné prvoplánovosti hlavně v užití muziky. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

7.5/10 V dnešní záplavě levičáckých, výchovných CGI remaků je tahle „obyčejná" komedie nostalgickým pohlazením po duši. Asi stárnu, ale filmy z devadesátek mi najednou odhalují své kvality - koncem minulého století byl zjevně kvalitně napsaný scénář Hollywoodu dražší než politický aktivismus. Kde jsou ty časy. Mrzutým staříkům kraluje luxusní obsazení, takže charisma z obrazovky doslova prýští. Stopáž tak akorát, humor není nechutný ani hloupý, a pošťuchování mezi přáteli-nepřáteli vykouzlí úsměv na rtech a touhu být na tom zamrzlém maloměstě, kde dávají lišky dobrou noc, na chvíli po jejich boku. Dojemné a milé. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Lemmon a Matthau, dvojice která zaručí, že prožijete u filmu chvíle, když ne ve smíchu, alespoň s úsměvem. Co může asi tak napadnout dva staré dědky, když je očaruje bohyně lásky. Tady se názorně uplatňuje francouzské rčení: "Za vším hledej ženu!" Jsou okamžiky v životě, kdy se totálně zhroutí i na venek pevné a dlouholeté přátelství dvou starých mládenců. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Ja viem,že je to naivné a v podstate aj klišovité podanie susedských vzťahov dvoch starých ale stále čiperných pánov.....ale tá úžasná chémia aká vládne medzi predstaviteľmi hlavných úloh je nefalšovaná a originálne čarovná. Viem,že sa obaja herci poznali celý život a boli priatelia ale to je výhoda ktorú tak dobre zúročili v budovaní tejto vždy roztomilej komédie kde obaja bardi predvádzajú svoje nesporné herecké nadanie....videl som to mnohokrát a vždy ma to úprimne rozosmeje....zahreje...nie je to účelové vulgárne...nie je to umelo niekam tlačené..je to film so srdcom....dúfam,že ste obaja spolu v nebi a stále sa tak rozkošne " nemáte radi " :) Hodnotil som oba diely súčasne. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Lemmon i Matthau jsou herci ze staré školy a vidět je, jak si neustále dělají naschvály nebo se popichují je slast pro všechny diváky, kteří mají rádi mistrovské herectví. Film je v podstatě o dvou sousedech, kteří si leta nemohou přijít na jméno, samozřejmě kvůli ženský. Komedii s notnou dávkou sentimentu, dědkovského humoru a Silvestriho citlivým hudebním doprovodem mohu doporučit všem na nedělní odpoledne. Bez nadsázky mohu říct, že jde o nejlepší film režiséra Donalda Petrieho, pro kterého byl tento snímek vrcholem v jeho filmografii, kterému se už později nedokázal dalšími (pod)průměrnými projekty přiblížit. 4* ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Walter Matthau utrpěl díky mrazivým podmínkám v Minesotě zápal plic. (HellFire)

Reklama

Reklama