foto

Alan Silvestri

  • nar. 26.3.1950 (68 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alan Anthony Silvestri je dnes jedním z nejznámějších skladatelů filmové hudby v USA. Narodil se 26. 3. 1950 v New Yorku. Navštěvoval prominentní Berklee College of Music v Bostonu, kde vystudooval obor Filmová hudba. Dnes žije ve městě Carmel v Severní Kalifornii a do Los Angeles létá vlastním letadlem, které sám řídí. Vlastní rodinnou vinici, má tři děti a ženu Sandru.

Začínal jako neznámý skladatel. V 60. letech jezdil jako kytarista se skupinou Wayne Cochran and the CC Riders. V 70. letech tvořil hudbu pro seriál CHIPS (1977). V roce 1984 zpracoval hudbu k filmu HONBA ZA DIAMANTEM, čímž se poprvé dostal ke spolupráci s režisérem Robertem Zemeckisem, se kterým se blízce spřátelil, a který si jej od té doby vybírá pro své filmy pravidelně. Hned o rok později (1985) vytvořil hudbu pro jeho film NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI, za který byl Silvestri nominován na dvě ceny Grammy.

Z jeho pozdějších alb stojí za zmínku hudba k filmu PREDÁTOR (1987), za niž byl oceněn cenou Saturn od Academy of Science Fiction Fantasy & Horror Films, která uděluje ceny ve zmíněných žánrech. Hudbou k tomuto filmu se vryl do paměti všem filmovým, hudebním i herním fandům, protože vytvořil motivy, které se používají v produktech s touto tématikou dodnes a ještě nikdo si je netroufl opomenout nebo nahradit.

Alan Silvestri má na svědomí i mnoho dalších hudebních doprovodů, ale z nich uvedu jen ty oceněné. Cenu Saturn získal ještě za hudbu k filmům NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI III. (1991) a VAN HELSING (2005). Vyhrál cenu Grammy za hudbu k filmům THE BODYGUARD (1993), TROSEČNÍK (2001) a POLÁRNÍ EXPRES (2005). Krom toho byl dvakrát nominován na oskara, dvakrát na Zlatý Glób, pětkrát na cenu Grammy a sedmkrát na cenu Saturn.

Silvestri je znám svojí dynamickou hudbou s výraznými dějovými motivy. Pro dramatické záměry orchestrálních skladeb rád používá bicí, žesťové dechové nástroje, klarinety a violy.

Martin "Ravi" Pražák

Skladatelská filmografie

Filmy

2020 The Croods 2
2019 Avengers: Endgame
2018 Avengers: Infinity War
Ready Player One: Hra začíná
Welcome to Marwen
2016 Spojenci
2015 Muž na laně
2014 Noc v muzeu: Tajemství hrobky
2013 Croodsovi
Red 2
2012 Avengers
Let
2011 Captain America: První Avenger
Hollywood in Vienna 2011 (TV film)
2010 A-Team
2009 G. I. Joe
Noc v muzeu 2
Vánoční koleda
2007 Beowulf
2006 Divočina
Noc v muzeu
2004 Polární expres
Revenge of the Mummy: The Ride
Van Helsing
2003 Identita
Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života
Two Soldiers
2002 Krásná pokojská
Lilo & Stitch
Myšák Stuart Little 2
Showtime
2001 Lásce na stopě
Mexičan
Mumie se vrací
2000 Falešná hra
Po čem ženy touží
Pod povrchem
Trosečník
1999 Myšák Stuart Little
1998 Magická posedlost
Past na rodiče
Správná dvojka II
Svatý muž
1997 Hon na myš
Jen blázni spěchají
Kontakt
Sopka
1996 Dlouhý polibek na dobrou noc
Likvidátor
Seržant Bilko
1995 Dej si pohov, kámoši 2
Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?
Perezovi
Rychlejší než smrt
Soudce Dredd
1994 Forrest Gump
Sám doma a bohatý
Totální okno
Zděšení
1993 Dej si pohov, kámoši
In Search of the Obelisk
Jeden a půl policajta
Rozsudek noci
Super Mario Bros.
1992 Diner
FernGully: Poslední deštný prales
Mistr kickboxu
Osobní strážce
Smrt jí sluší
Stůj, nebo maminka vystřelí!
1991 Bublifuk
Dutch aneb Bláznivá cesta
Hlava rodiny
Ricochet: Odražená střela
Ztracená totožnost
1990 Drsná čtvrť
Mladé pušky II
Návrat do budoucnosti III
Predátor 2
1989 Návrat do budoucnosti II
Propast
Ruce pryč od mé dcery
1988 Falešná hra s králíkem Rogerem
Krásná mimozemšťanka
Mac a já
1987 Critical Condition
Predátor
Přes palubu
Rozkacená sudba
1986 American Anthem
Delta Force
Malý navigátor
Nemilosrdně
1985 Fandango
Kočičí oko
Návrat do budoucnosti
Vydařená dovolená
1984 Honba za diamantem
Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir
1978 People
The Fifth Floor
Tiger Man
1976 Amazing Dobermans, The
1975 Las Vegas Lady
1973 The Mack
1972 Doberman Gang, The

TV seriály

1995 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
You, Murderer (S06E15)
1993 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Till Death Do We Part (S05E13)
House of Horror (S05E07)
1992 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Beauty Rest (S04E05)
1991 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Yellow (S03E14)
Abra Cadaver (S03E04)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
And All Through the House (S01E02)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Jak připravit profesora o hlavu (S02E08)
1983 Manimal (TV seriál)
1977 CHiPs (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)

Dokumentární

2014 Kosmos - časoprostorová odysea (TV seriál)
Unafraid of the Dark (S01E13)
The World Set Free (S01E12)
The Immortals (S01E11)
další epizody (13)
1999 Siegfried & Roy: The Magic Box
1993 Pod nátlakem: Jak se dělal film Propast

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 416)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace