Reklama

Reklama

Zajatec 2. avenue

  • USA The Prisoner of Second Avenue
Trailer 2

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou lidí – Mela (Jack Lemmon) a Edny (Anne Bancroft), lidí střední třídy a středního věku, kteří spolu šťastně žijí na Manhattanu v jednom vysokém domě. Až do chvíle, kdy oba přijdou o práci a kdy je jejich byt vykraden. K tomu je navíc začnou otravovat jejich vlezlí a závistiví sousedé. Oba musí snášet jejich urážky a když se zdá, že se ocitnou na samém okraji propasti, podaří se jim postavit se na nohy a začnou svoji těžkou situaci řešit. (videofil)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (48)

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bylo na tom filmu alespoň trochu vtipné byly ty krátké dada úryvky z rozhlasového zpravodajství a i ty by třeba na takovém The Onion patřily k slabším kouskům. Film se tak vyznačuje hlavně pitvořícími se herci v hlavních rolích, vykonstruovaným scénářem a "humorem" který pravděpodobně hodně rychle zastaral (pokud byl kdy vůbec k smíchu). ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Dokonalá sonda do života "úspěšného amerického" páru ve středních letech v čele s vynikajícím J. Lemmonem a možná ještě lepší A. Bancroft. Ač většinu filmu sami, dokázali pouze svými manželskými dialogy celý film rozsvítit, i když ke konci to nebyla zase nějaká velká životní legrace. A navíc-když jsem slyšel dabing vytvořený za hlubokého komunismu paní Galatíkovou a majorem Zemanem (Brabcem), bylo mi líto,kam jsme v tomhle oboru za ta léta došli. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie s nadčasovým tématem, nám v současnosti bližší o to, co právě zažíváme, ne každý se však dokážeme zbláznit s takovou dávkou humoru, ironie a sarkasmu, jako Jack Lemmon, ne každá žena má se svým nešťastným partnerem tak hluboký pohár trpělivosti, jako Anne Bancroftová, ovšem my všichni jsme zajatci mnohem horších štací, než je 2.avenue - přesto, nebo právě proto, si i dnes lze film užít s hořko-sladkou příchutí a zachovat si optimistický nadhled. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Natočené podle známé divadelní hry oceňovaného dramatika, skvěle obsazené, poctivě odehrané i zrežírované, technická stránka kvalitní a přece je můj výsledný pocit hodně rozpačitý. Čtyřikrát jsem během filmu zaklimbal, což svědčí minimálně o tom, že mě ten snímek nestrhnul, ale především musím konstatovat, že jsem se tak nějak míjel s jeho žánrovým zakotvením. Na mě ten příběh a jeho hrdinové působili jako drama s mírným vybočením do tragikomedie, kdežto režisér a autor předlohy to celé považovali za ryzí komedii. Tomu se podřídili i herci, ale protože jsem opravdu komediální polohu příběhu neakceptoval, zákonitě mi to přišlo jako nechtěné přehrávání obou protagonistů. Tak čtyři situace mi přišly lehce úsměvné a jinak mně humor nebo pokusy o něj nepřišly účinné. Celkový dojem: 45 %. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Strasti života platící do dnes a které platit budou stále. ´Nemít prachy, nevadí...´, zpívá se v jedné české pohádkové písničce, ale jak každý ví, realita je poněkud jiná. Tuto větu mohou říkat ti, co mají dobře placenou a hlavně jistou práci. Ale pokud ji náhle ztratí, jako Mel Edison v tomto příběhu, to už do zpěvu leckomu není. A když ji ztratí i manželka, jedná se již o megaprůser. Příběh stavěný tak, jak to v životě skutečně bývá. Ale protože tu hraje Jack Lemmon, výrazná dramatičnost a depresivní nálada rozhodně diváky nečeká. A nuda už vůbec ne. Komedie stavěná hlavně na konverzaci, která ani po tolika letech nepřestává bavit i přes svůj vážný tón. Příběh o těžkostech manželského páru ve středních letech poukazující na typické potíže městského života. A vše, co tu je k vidění, je věrohodné. Proto ten nestárnoucí námět. Zajímavostí je, že stejně jako ve snímku ´Banáni´ z roku 1971, tu má malou roličku Sylvester Stallone, tentokrát coby pouliční zlodějíček a kapsář. Snímek je, jak by někdo puritánsky řekl, značně užvaněný, ale ve svém smyslu poučný. Ano, ve finále je tu jistá moralitka, ale zásadní a trefná. Takže typická lemmonovka, která neurazí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu bolo realizované v meste New York. (dyfur)

Reklama

Reklama