Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

anatheman 

všechny recenze uživatele

Seriál měl dle mého názoru naběhnuto na 5 hvězd. Minimálně tato hodnota odpovídá originalitě a svébytnosti. Tvůrci si umně pohráli se spoustou aspektů a oceňuji i to, jak se do 17. století dadaisticky zapojují pythonovským způsobem naše dnešní reálie. Za to teda velký palec nahoru. Nemohu též nezmínit vypiplanou kameru a absolutně dokonalý soundtrack kombinující folkovou a klasickou hudbu s dnešními moderními přístupy. Zase v tomto ohledu panuje nadšení. Tu jednu hvězdu ubírám zřejmě jen asi kvůli tomu, že některé linky nebyly až tak dobře dotáhnuty. Možná bych i řekl, že až poněkud banálně. Asi by tomu napomohly alespoň 2 epizody, které by trochu prohloubily vnitřní svět postav, které ale i tak toho o sobě nakecají moc - a to díky prolomení čtvrté stěny. Silné čtyři hvězdy! Tento seriál je víc Zaklínačem než ten seriál, který se tak na Netflixu sám nazývá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Toho bych se býval byl nikdy nenadál, že se duch Monty Pythonova létajícího cirkusu reinkarnuje zrovna u našich sousedů Poláků - jejich zhmotnění novověku v seriálu 1670 asi nejvíce připomene právě filmy legendární britské satirické skupiny jako Žvahlav nebo Život Briana. Druhá polovina 17. století na polském venkově nikdy nebyla tak třeskutě zábavná, trefně satirická, dokonale vymyšlená, skvěle natočená, politicky nekorektní a ve všech pádech kulervoucí jako právě v tomhle netflixovském seriálu. Polsko-litevská unie a nejslavnější Jan Pavel v polských dějinách... :-) ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Upírske variácie ma svojim sofistikovanějším a suchším humorom v napaditejších epizódkach bavili (aspoň v prvých sezónach) o trošku viac, než prvoplánovejší pšonci. Navyše, tá mockumentary forma mi tu proste prišla akosi navyše. Asi to bol pythonovký ad absurdum zámer tvorcov, ale mna tie snahy o búranie štvrtej steny a spovedanie sa do kamery televíznemu štábu v roku 1670 nejak podvedome vytrhávalo a prišlo skôr len ako taký čudný a zbytočný pokus o snahu nebyť len "obyčajným" sitcomom. Navyše, má to len osem (mierne kolísavých) epizód, no občas som už mal dojem, že sa snažia vymlátiť ešte vtip z niečoho, čo už prestalo byť vtipné dve epizódy dozadu. Našťastie kadencia humoru je fakt svižná a podaktoré nekorektné a satyrické hlášky, či celé scénky sú vyslovene lahôdkové (exorcizmus je top)... takže ten štempel najzábavnejšieho seriálu roku 2023 si to asi zaslúži. Minimálne hraného. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět historický žánr, jenž nastavuje sám sobě ironické zrcadlo. A Poláci se toho chopili skutečně důkladně! 1670 se stalo pro mě komediálním překvapením roku. O jeho příchodu jsem vůbec nevěděl. Ale o to lepší zážitek to byl. Skvělý casting! Humor! Zpracování. Tento styl komedie má v našem prostředí velkou budoucnost! Škoda jen několika slabších epizod, které nedrží tolik v úvodu nastavenou laťku. 80% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejdřív jsem si říkal, že to koukat radši nebudu, že to vypadá na strašnou blbost. Nakonec jsem to ale zkusil. A myslím si, že jsem nelitoval. Byl to příjemný seriál, na který se dobře koukalo v podstatě bez nějakého většího propadu. Na druhou stranu pupek oceánu to také nebyl. Nicméně jsem celkově spokojen a doufám v nějaké pokračování, ne přímo 1670, ale něco v podobném duchu. Asi jako bylo v Černé zmiji. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Stanisław (Michal Balicki) má v epizóde "stodolovú kapelu", ktorá zahrá áriu z „Kráľa Artuša“ od Henryho Purcella. Skladba vznikla ale až v roku 1691, teda 21 rokov po tejto fikcii. Je to však úmysel, čo režisér Buchwald vysvetľuje: "Je to dobre premyslený postup. V tejto scéne Stanisław vysvetľuje svojmu otcovi, že hrá avantgardu. Takto skutočne predbehol dobu". (Arsenal83)
  • Ako dejisko seriálu bola vybraná Adamczycha, čo je náhodne vybraný názov reálnej obce, ktorú režisér Kordian Kądziela náhodou uvidel na mape a zapáčil sa mu jej názov. Seriál však nebol natočený tam, ale v Múzeu ľudovej kultúry v prírode v Kolbuszowej. (Arsenal83)
  • V rámci marketingu boli využití aj poľskí influenceri, ktorí propagovali vrecúška s logom 1670 na svojich profiloch. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama