Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Recenze (84)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebojím se říct, že na sklonku roku 2023 tady na mě Netflix tenhle seriál vytasil jako takového králíka z klobouku, o kterém jsem neměl ani tušení, ale účel splnil maximálně. 1670 je totiž polská reakce na Co děláme v temnotách. Akorát z prostředí polské šlechty 17. století, která jak kdyby se stále utápěla ve středověku. Vtipné a boží zároveň Poláci opět dokázali předčit sami sebe. Chci víc...doufám, že v nadcházejících letech dostanu víc. Tenhle seriál nemůže skončit jednou sérií. Na to jsou ty archaické postavičky v něm tak geniální, že by to byla škoda. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Toho bych se býval byl nikdy nenadál, že se duch Monty Pythonova létajícího cirkusu reinkarnuje zrovna u našich sousedů Poláků - jejich zhmotnění novověku v seriálu 1670 asi nejvíce připomene právě filmy legendární britské satirické skupiny jako Žvahlav nebo Život Briana. Druhá polovina 17. století na polském venkově nikdy nebyla tak třeskutě zábavná, trefně satirická, dokonale vymyšlená, skvěle natočená, politicky nekorektní a ve všech pádech kulervoucí jako právě v tomhle netflixovském seriálu. Polsko-litevská unie a nejslavnější Jan Pavel v polských dějinách... :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JMENUJU SE JAN PAWEL ADAMCZEWSKI. MÝM ŽIVOTNÍM CÍLEM JE STÁT SE NEJSLAVNĚJŠÍM JANEM PAWLEM V POLSKÉ HISTORII“…  Fóry z idiotství, momentky k pousmání i spousta trapnejch situací u kterejch nevíte… Jednoduchej satirickej koncept, kterej si dělá prdel z národních zvyků a zlozvyků a kterej mixuje černej humor se … vším! Začalo to dost pozvolně, ale postupně jsem tomu přišel na chuť - i když celý to je vlastně o jednom fóru (ovšem jako prase!) na epizodu. /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Inspirací pro scénář byla kniha „Fantomowe ciało króla: Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą“ od sociologa Jana Sowy. 2.) Tvůrci byli překvapení chválou polských kritiků. 3.) Thx za titule “Michael Novotný“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  **  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ani mne nikto nič nedal zadarmo. Všetko som musel zdediť sám." Je to ako mockumentárny poľský Borat zmiešaný s Monthy Pythonom, no hláškuje sa hlavne v prvých častiach. A výrazne. Potom seriál upadá do príbehovej línie a tiež dodáva netflixovské nutné vsuvky. No vtipným spôsobom a trefné poznámky ostávajú. A tak napriek tomu, že seriál odporúča aj progresívna stoka z Denníka N, tak sa nedá hodnotiť inak ako pozitívne. Lebo srandu si treba robiť zo všetkého, aj z tradícii a konzervatívnych tém, navyše sebairónia tu bola umiestnená aj na green témy ako "klimatické zmeny", na ktoré sa čaká už skoro 400 rokov. A históriu Poľska ani netreba poznať, pretože fór typu „Zúčastnil som sa všetkých najdôležitejších porážok našej armády." pochopí naozaj každý. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Středověké Polsko prošpikované satirou. Silně připomínající The Office, a to kamerou a způsobem vyprávění, ale také i rozvržením postav - především hlavního hrdiny. Obyčejná vesnice fungující trochu jako korporát paroduje současnost s jejím přístupem k práci a vedení životů lidí napříč hierarchií. Úžasný počin. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Originálny poľský počin. Ich voľakedajšiu záľubu v historických eposoch z vlastnej minulosti skromným spôsobom použili do tohto satirického seriálu, ktorý dokáže pobaviť svojou bezprostrednosťou. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Seveřané po polsku. Podobný druh humoru i herectví, jiná země, jiná doba. Tak nějak mě to nakonec vtáhlo a oslovilo, ale Seveřani mi přišli vtipnější. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Zbytočne pokazené korektnosťou Netlfixu, ale strašne v niektorých momentoch, ale v keď sa jednalo o historickú satiru tak to svoju úroveň malo, hviezdička naviac za Exorcistu... ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Upírske variácie ma svojim sofistikovanějším a suchším humorom v napaditejších epizódkach bavili (aspoň v prvých sezónach) o trošku viac, než prvoplánovejší pšonci. Navyše, tá mockumentary forma mi tu proste prišla akosi navyše. Asi to bol pythonovký ad absurdum zámer tvorcov, ale mna tie snahy o búranie štvrtej steny a spovedanie sa do kamery televíznemu štábu v roku 1670 nejak podvedome vytrhávalo a prišlo skôr len ako taký čudný a zbytočný pokus o snahu nebyť len "obyčajným" sitcomom. Navyše, má to len osem (mierne kolísavých) epizód, no občas som už mal dojem, že sa snažia vymlátiť ešte vtip z niečoho, čo už prestalo byť vtipné dve epizódy dozadu. Našťastie kadencia humoru je fakt svižná a podaktoré nekorektné a satyrické hlášky, či celé scénky sú vyslovene lahôdkové (exorcizmus je top)... takže ten štempel najzábavnejšieho seriálu roku 2023 si to asi zaslúži. Minimálne hraného. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Boží satirická pecka, která se prostřednictvím polské vesnice sedmnáctého století trefuje do aktuálních témat a od začátku až do konce je to parádní komediální jízda. Tady se poláci trefili do černého…85% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Od prvního momentu vtipná a lehká satira, která vlastně nikoho moc neurazí a každého pobaví. The Office v 17. století. Dejte tomu 5 minut a myslím, že si to zamilujete. Nutné samozřejmě v polštině s titulky! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět historický žánr, jenž nastavuje sám sobě ironické zrcadlo. A Poláci se toho chopili skutečně důkladně! 1670 se stalo pro mě komediálním překvapením roku. O jeho příchodu jsem vůbec nevěděl. Ale o to lepší zážitek to byl. Skvělý casting! Humor! Zpracování. Tento styl komedie má v našem prostředí velkou budoucnost! Škoda jen několika slabších epizod, které nedrží tolik v úvodu nastavenou laťku. 80% ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Supervtipný to je. Skvělá výprava i hudba. Ale dofoukával jsem to asi napětkrát, protože je to úplně bez děje. Ano, takhle už jsem se nenasmál dlouho. Ale je to prostě jako sestříhaný sled scének dohromady. V tomto jsou třeba Norsemen nebo Plebs jinde. Ale i tak hrozně vtipný. 7/10 ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejdřív jsem si říkal, že to koukat radši nebudu, že to vypadá na strašnou blbost. Nakonec jsem to ale zkusil. A myslím si, že jsem nelitoval. Byl to příjemný seriál, na který se dobře koukalo v podstatě bez nějakého většího propadu. Na druhou stranu pupek oceánu to také nebyl. Nicméně jsem celkově spokojen a doufám v nějaké pokračování, ne přímo 1670, ale něco v podobném duchu. Asi jako bylo v Černé zmiji. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Čistě mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale nakonec přilepšuji, protože takový festival invence, zábavy a originality, to se vidí sotva jednou za rok. Po celou dobu bylo vidět, že to celý štáb strašně moc bavilo a že si tvůrci dali záležet na každé minutě. Poláci zas jednou na špičce. 90% ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

"Recommendations" na tenhle seriál jsem dostával z české i polské strany a musím říct, že zatímco většinou je u nás doma seriál spíše porodem, nebo lépe řečeno maratonem, prostě během na dlouhou trať, tentokrát to byl - téměř! - sprint a za chvíli bylo dokoukáno. Myslím, že mnoho hlášek mi utkvěje i do budoucna, i když ty nejlepší jsou servírovány tak jedna až dvě na díl. Samozřejmě, že je to někdy prvoplánovité, byly věci, které mě vysloveně obtěžovaly (romance mezi litevským moulou a levicovou aktivistkou, byť sebeladnější), ale celkově se jedná o strašně zábavný koktejl, jehož všeobecná obliba poukazuje na to, že se běžný smrtleník pobaví, aniž by detekoval správně všechny narážky na současnou polskou společnost a politiku, případně polské puny. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Bober kurwa. Polaci umi a tady to rozjeli na plne gule. Nastavili zrcadlo dnesni spolecnosti diky genialne prostemu a hloupemu slechtici a jeho okoli. Skvele postavicky, skvely humor. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

ale jo, dávám pět, protože to bylo fakt cajk, postavy jsou super, fórky fajn a věřím, že kdo má větší přehled o polských reáliích, najde tam toho ještě víc - ale budete se bavit i bez toho. předpokládám, že je šance na pokračování :) ()

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama