Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šílený doktor Mirakle (Bela Lugosi) unáší mladé ženy a dělá na nich pokusy s opičí krví, aby dokázal příbuznost mezi lidmi a opicemi. Opakovaně se však setkává s neúspěchem, neboť ženy umírají. Jednoho dne se setkává s mladým studentem medicíny Pierrem Dupinem a jeho snoubenkou Camille a rozhodne se, že Camille bude obětí jeho dalších experimentů… (liquido26)

(více)

Recenze (17)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Další Lugosiho bezchybná kreace, i když tentokrát trošku jiná. Na rozdíl od nemrtvého hraběte z Transylvánie či třeba vúdú guru z Haiti je totiž trošku psychopatický doktor Mirakle příliš posedlý svou věcí - chybí mu chladná logika a vypočítavost, Mirakle dělá i chyby, pochybuje o sobě, není si jistý. A to jde Belovi zahrát přece jen trošku hůř než elegantního chladného padoucha s pěti tahy rozmyšlenými dopředu. Ani to by nevadilo, kdyby byl hlavní postavou a příběh se točil kolem něj - to se ale neděje, ústřední postavou je Pierre Dupin, takže prostor dostala i spousta zbytečných scén s jeho snoubenkou nebo spolubydlícím. A to je škoda, protože i opičák stojí za nejeden pohled. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vynikající je výtvarná stránka, vliv expresionismu je znát. Rovněž skvělých je pár jednotlivých scén, třeba ta s náhodnou obětí doktora Mirakla by se neztratila ani v moderních exploitation horrorech. Velmi dobrá je pak i hravá kamera, některá kouzla byla až nadčasová (houpání na houpačce). Ovšem zbytek stál doslova a do písmene za verbalovo vyliž. Přehrávající herci, zejména Lugosi se skutečně "vytáhl", na Draculu zapomeňte, plytký příběh a skřípající a nadbytečný humor. Zatím nejhorší Universal a vratké tři. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Poté, co mu Universal sebral možnost režírovat Frankensteina, natočil Robert Florey tento horor volně inspirovaný povídkou E. A. Poea (ve finální verzi z ní zbyly jen některé dílčí motivy). Mnohem více společného má snímek s Kabinetem dr. Caligariho. Látka Floreymu nabídla spoustu příležitostí k uplatnění expresionistických postupů - od stylizovaných kulis, přes vysoce kontrastní svícení až po netradiční úhly kamery (Karl Freund). Potěší rovněž scéna s houpačkou. Právě vizuál vyvažuje všechny potenciální nedostatky. Výkon B. Lugosiho je pak samostatnou kapitolou - je pouze špatný, nebo je tak špatný, až je vlastně dobrý? To už musí zvážit každý sám. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Z Poeovy povídky zůstaly jen některé motivy, ale to vůbec nevadí. Lugosi je v roli šíleného vědce opět nepřekonatelný (ten rozcuchanej účes mohli trochu vychytat). Mimo to je to tohle jeden z mála UNiversal hororů, kde se docela povedl i kladný hrdina, kterej konečně nevypadá a nechová se jako idiot :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Finále snímku „Murders in the Rue Morgue“ je v podstatě variací na finále filmu „Frankenstein“. Lidé jdou po monstru, aby to monstrum, které je vlastně zhoubou svého pána, nakonec schytalo. Není v tom nijak moc velké ponaučení, není v tom nic světoborného, prostě se jedná o variaci na ohrané téma a snahy režiséra natočit, co původně chtěl, i když nutně trochu jinak, když dali „Frankensteina“ Whaleovi. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Mezi karikaturami namalovanými na zdi Dupinova bytu je jedna připomínající E.A. Poea, který napsal povídku podle které byl film natočen. (liquido26)
  • Anachronismus: Film se odehrává roku 1845, ale zmiňovaná Darwinova teorie evoluce byla publikována až roku 1859. (liquido26)

Reklama

Reklama