Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký akční film vystavěný z tradičních žánrových prefabrikátů nepostrádá nic z toho, co od něj fanda očekává, zejména pak akci, přestřelky a boj muže proti muži na všechny způsoby. Hlavní postavou je vynikající bojovník Nick Gunnar, který vede skupinu mezinárodních žoldáků na nevelký ostrov v jihočínském moři. Jejich úkolem je donutit domorodce, aby prodali jisté společnosti těžební práva na obrovské nerostné bohatství, které se tu marně snažili získat už mnozí. Jsou tvrdí, precizně vycvičení, až hazardérsky odvážní, sebejistí a připravení bojovat do posledního dechu. Jenže všechno je nakonec tak trochu jinak, protože Gunnar se ostrově setká s přátelským přijetím, je ohromen jeho nádherou, kterou by těžba nerostných surovin zcela zničila a navíc se zakouká do jedné z místních krasavic a skamarádí s jejím malým synkem. A tak se nakonec parta žoldáků postaví na stranu domorodců aby hájila jejich zájmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Podle mě je Švéd parádní akční film, ve kterém je Ludgren ve skvělé formě. Příběh je prostý. Nick Gunnar je najat na to, aby přesvědčil domorodce na jednom ostrově o opuštění svého bydliště, kde chce společnost těžit nerostné suroviny. Gunnar si sežene tým žoldáků nejrůznějšího kalibru a jde na věc. Domorodci ostrov opustit nechtějí a Gunnar se rozhodne domorodce chránit proti blížící se invazi, která je nevyhnutelná. Film má pěkný akční scény, dobrý hlášky a povedené obsazení. Pro mě je tento film klasikou žánru na kterou se vždy rád podívám, i když má nějaký ten nedostatek. Za mě 90% :) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Americký akční film s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli vysloužilého vojáka, který je najat na nový zvláštní úkol. Nick Gunnar, jak se jeho postava jmenuje, musí zpacifikovat domorodé obyvatelstvo jednoho malého ostrova v Jihočínském moři, neboť se nich objevilo bohaté naleziště nerostné suroviny. Nick dá dohromady tým z jeho bývalých spolubojovníků a chystá se úkol splnit, avšak na malebném ostrově nalezne mírumilovné obyvatele, s nimiž se brzy sblíží. Dochází k rozkolu mezi jeho muži, přičemž největší problémy dělal urostlý černoch T. Lister, někteří se přidávají na stranu těžební společnosti a Dolph se rozhodne se zbytkem týmu ostrov bránit. Výsledek je každému zřejmý, Dolph s pomocí místních obyvatel zničil všechny pokusy o dobytí ostrova a závěrečné šarvátce efektně zabil hlavního protivníka, arogantního zabijáka Kiefera (T. Goddard). V menší roli drsňačky, která bojovala na Nickově straně, se objevila C. Bell. Bohužel švédský kulturista mě v tomto snímku příliš nepřesvědčil, bojových scén bylo málo, neboť příběh se hodně věnoval obyčejnému životu na onom tropickém ostrově. Snímek se natáčel v roce 1994, tedy v době kdy éře nejslavnějších béčkových akčňáků pomalu odzvonilo a na filmu P. Langa je to znát. Nepřesvědčivost a nezábavnost filmu je dána možná i tím, že Dolph Lundgren prostě nemá tolik charismatu jako jeho svalnatí herečtí konkurenti, ale hlavně toho i díky chabému scénáři moc nepředvedl. ()

Reklama

walkingdead 

všechny recenze uživatele

Obsazení tomu dávalo potenciál na kultovní béčko, ale je to bohužel jen průměrné béčko. Tiny Lister a Trevor Goddard jsou dokonalí, od Dolpha je to jen rutina. Český název zaslouží 8 hvězd, kdyby takhle kreativní byli zaměstnanci Oddělení pro tvorbu českých názvů zahraničních filmů u všech Lundgrenových kousků, bylo by to fajn. Pětiboj se mohl jmenovat Švéd z NDR, Střelec by byl Švéd v Praze a třeba Pohyblivý terč mohl mít úplně geniální název Švéd 2 nebo dokonce Švéd se vrací. Ve videopůjčovně by si to určitě půjčilo víc lidí, protože by bylo každému jasné, že v tom hraje ten Švéd, co hrál Švéda ve Švédovi a proslavil se hlavně filmem Rocky vs. Švéd ze SSSR. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol kedysi film pre mňa. Drsní chlapi, rozumný velitel, krásna domorodkyňa... A bazuka. Hlavný hrdina bojuje za tých, ktroých prišiel postrieľať (už je jasné odkiaľ to má POSLEDNÝ SAMURAJ s Cruisom :)). Slušná (ale hlavne zábavná) odpoveď na RAMBA, kde chýba otázka vietnamskej, či afgánskej vojny. Na akčnú zábavu to stačí... A všimli ste si, že Cameronov AVATAR môže mať totožnú anotáciu s týmto filmom??? ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Dolphík a jeho volný pád, tady skončil skoro až držkou o beton, zabrzdilo to jen to akčnejší zakončení. Jinak to balancuje mezi béčkem a céčkem jak, scénáristický klišoidní, s rádoby mystickýma blábolama, žoldákem Gunnarem, který dojde prozření pri čumendě na domorodku a taky při tom když si stařešina kmene usekne hnátu a rambovsky ji připálí v plápolajícím ohništi. A ta bazuka ... 25 % ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film sa premietal v kinách po celom svete, okrem USA, Anglicka a Nemecka. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama