Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (779)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Edith je prostoreká mladá dáma z bohatej rodiny, ktorá omnoho viac ako po písaní kníh, túži po nekonečnej láske. Jej túžba sa naplní potom, ako spozná mladého, ambiciózneho gentlemana, sira Thomasa. Po smrti rešpektovaného otca Edith nasleduje svojho partnera do rodinného sídla na Crimson Peak, kde dúfa v založenie novej rodiny. Od prvého momentu po vstupe do domu ju však začínajú prenasledovať rôzne vízie s ktorými mala skúsenosti už v detstve. Jedného večera sa jej totiž zjavil duch matky, ktorý ju varoval, aby nikdy nevstupovala na Purpurový Vrch, teda Crimson Peak. Už čoskoro si mladá žena uvedomí, že varovanie zosnulej matky malo omnoho väčšiu váhu ako sa pôvodne domnievala. Musím sa priznať že som sa s hlavnou hrdinkou vžil takmer ihneď, ako prvý krát prehovorila. Zrejme to bolo jej povahovými črtami, ktorými sme si pomerne dosť podobný. "Crimson Peak" nie je typickou ducharinou v pravom slova zmysle. Obsahuje pomerne slušne spracované, snaživé atmosferické pasáže, no duch je v tomto príbehu viac menej na vedľajšej koľaji, než hlavným atribútom, ako napríklad pri "Žena v čiernom". Veľmi sa mi páčilo do akého obdobia bola samotná story zaradená, pričom keď k tomu prirátam to takmer dokonalé vizuálne spracovanie v kombinácií s kostýmami či kulisami starého hradu, nemôžem sa nijak mimoriadne sťažovať. Vystrašený na smrť som síce nebol, ale ako celok tento film na mňa pôsobil veľmi príjemne. Veľmi silné tri ☆ - 65% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem čekal na nějaké brilantní osvětlení, proč si del Toro z tuny projektů vybral zrovna tenhle. A bohužel nepřišlo. Purpurový vrch v jádru není vůbec špatný film - všechno tu vypadá nádherně a všichni hrají do puntíku to, co se od nich čeká. To ale zároveň znamená, že příběh svátečního hororového diváka jako jsem já (natož pravověrné fanoušky) vůbec v ničem nepřekvapí. Všechno se tu děje přesně podle zajeté šablony a vždycky dlouho dopředu víte, co se zhruba stane a jaká odhalení se chystají. Vyhlížení strhující nadstavby je tak bolestivě marné, a pokud nepřistoupíte na to, že si del Toro točí zcela klasickou duchařinu hlavně pro sebe, budete se v kině docela ošívat. Jak říkám, Purpurový vrch je přesně tou vypulírovanou žánrovkou, kterou očividně být měl. Jako by del Toro remakeoval svůj nejoblíbenější film z padesátých let a vůbec nic na něm nezměnil. Já jsem ale naivně čekal, že se pokusí jít o krok dál, takže jsem byl spíš trochu zklamaný než spokojený. Někdy se holt vyplácí držet očekávání na uzdě. Aspoň tak člověk nehledá něco, co zřejmě nikdy nebylo na meníčku. (6/10) ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Viktoriánsko-gotická hororová romance s nádherným, děsivým barákem, který se však rozpadá, zatéká sem a obrovskou dírou ve střeše tam padá sníh, déšť, listí a jiné smetí, takže se člověk jenom diví, že pořád nevytírali podlahu. Já bych tam asi zmrzla, že jim nebyla kosa, co?:) Obsazení výborné, u Toma Hiddlestona jsem si říkala, že pokud by měl někdo ztvárnit hraběte Draculu, tak buď on, nebo Benedict Cumberbatch. Mia Wasikowska představuje panenskou čistotu a naivitu, a Jessica Chastain, ač ji moc nemusím coby herečku, se mi zde líbila a jsem překvapena, jak dobře zvládla britský přízvuk. Snímek dokáže pracovat s atmosférou, ale není tak hustá a tíživá, ani tak děsivá a hrůzostrašná jako dokázala být třeba Žena v černém. Snad jediná "díra", kterou tento snímek má, je však tak velká, jako ta obrovská střešní díra. Ta CGI strašidýlka měla být jako děsivá? Měla jsem pocit, že i strašidla z kresleného seriálu Tales from the Cryptkeeper, který kdysi běžel na Supermaxu, byla hrozivější a bála jsem se jich víc, než těchto laciných a spíše rozpaky vzbuzujících "duchů." Když pominu tento nedostatek, funguje Crimson Peak docela spolehlivě po všech stránkách. I když je fakt, že na tak velkém prostoru chátrajícího domu se dala vytvořit mnohem hustější a strašidelnější atmosféra. Nádherný vizuál celého snímku však také vykoná svou práci. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Crimson Peak má mraky chyb a působí na mě jako by to celé Del Tora moc nebavilo - možná díky naprosté tvůrčí svobodě chyběl na režiséra trochu tlak. I tak je to film, který se zaryje pod kůži a chvílemi vyloženě pekelně zlý. Za tyhle skoky mezi omalovánkovou nudou a brutálním psycho terorem tleskám. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// del Toro je hračička, milovník filmařiny jako takové a zapálený vypravěč. Je to celkem dobrý režisér, ale bohužel ne-příliš zdatný scenárista. I přesto je však zcela svůj a jeho rukopis lze snadno rozeznat od ostatních, což je dost možná ta největší výhoda Purpurového vrchu. Je to netypický snímek, mixující hned několik žánrů najednou, s krásnou hudbou a ještě hezčí kamerou, zajímavými postavami a skvělými herci, ale zoufale neodpovídajícím příběhem. Chybí tomu moment překvapení. Chybí tomu silnější zvraty. Chybí tomu pořádná gradace. Chybí tomu poměrně dost věcí a nebudu nikomu lhát - nevyzařovat z toho snímku takové nadšení a umělecká radost, šel bych s hodnocením podstatně níž. Takhle klasických 7/10 a snad... snad jednou dostane rozum a sáhne opět po nějaké adaptaci. Třeba konečně to V Horách Šílenství. Prosím. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Tom Hiddleston požádal Benedicta Cumberbatche o požehnání, před tím, než přijal roli Thomase Sharpa, kterou měl původně hrát Cumberbatch. Ten se k obsazení Toma Hiddlestona vyjádřil slovem: "Amazing!" a požehnání svému dlouholetému kamarádovi dal. (st.bitch)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama