Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek NEŽ SE SETMÍ vypráví příběh kubánského básníka a spisovatele Reinalda Arenase (oscarový Javier Bardem). Arenas vyrůstal ve čtyřicátých letech minulého století na Kubě v provincii Oriente, kde se zrodila jeho celoživotní láska k moři a vodě. Coby dospívající mladík odchází z domova a stěhuje se do Havany, kde propadne revolučnímu zápalu a připojí se k okruhu spisovatelů a umělců. Jeho první román "Celestýna před svítáním" je vydán na Kubě, kde však sílí represe Castrova režimu a Arenas začne být coby homosexuál a politický spisovatel tvrdě pronásledován. Poté, co je falešně obviněn ze sexuálního obtěžování, je Arenas zatčen a uvězněn v pevnosti El Morro. Když je po nelidském zacházení z vězení nakonec propuštěn, uprchne Arenas v roce 1980 z Kuby na lodi Mariel Harbor. V New Yorku, kam se uchýlí se svým přítelem Lazarem Gomezem Carillesem, jsou Arenasovy naděje na lepší život rozmetány nemocí AIDS, na kterou v roce 1993 ve věku pětačtyřiceti let zemře. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (92)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po čertech dobrý film,který staví na strhujícím výkonu Javiera Bardema (bez nadsázky životní role).Příběh o tom,že příslušníci sexuální menšiny a nekonformní jedinci to mají těžké vždy a v totalitní diktatuře zvlášť.Film o vystřízlivění z politických a životních iluzí je depresivní a vzhledem k pomalému tempu vyprávění a použitému filmovému jazyku není snímkem pro každého.Některé scény-výslech,hostina v rozpadajícím se kostele nebo únik balonem obsahují surrealistické prvky. Deep se filmem spíše mihne ale svůj štěk si patřičně vychutnal.Slizký vyšetřovatel v jeho podání utkví v paměti. Filmu lze vytknout některé formální nedostatky ale vzhledem k obsahu a Bardemovu hereckému koncertu dávám 5 hvězdiček.Celkový dojem 90%. ()

Hanquita 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějším filmů vůbec, na který bych se mohla dívat pořád znova a znova... Ze snímku přímo odkapává hutná kubánská atmosféra, se vší tou nesvobodou, nuznými podmínkami, zašlou krásou architektury, salsou a všudypřítomnou hudbou i lepivým parnem. Jeden působivý obraz střídá druhý, přičemž zaručuji, že na některé výjevy se už nedá zapomenout - scéna s horkovzdušným balónem v kostele, záměrně klaustrofobní kobka ve vězení nebo neúspěšný pokus o sebevraždu po rovněž neúspěšném útěku z ostrova na nafouknuté duši... Přiznám se, že mám velkou slabost pro latinskoamerickou literaturu magického realismu, a kdybych měla jmenovat jeden film, který by byl dokonalým převedením tohoto stylu na plátno, zvolila bych tento. Z celkem obyčejného životopisu ne zcela obyčejného básníka se tak stává úchvatná mozaika život definujících epizod a obrazů, občas úžasně doplněná Arenasovými vlastními texty. Navíc hluboce smekám před hereckým koncertem Javiera Bardema. A jako malá třešnička na dortu skvělý Johnny Depp v malé dvojroli... ()

Reklama

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Výborný a poutavý začátek, který oslní poetikou... pouze na začátku máme možnost sledovat postavu jako vyjímečně citlivého básníka/ spisovatele. Zbytek filmu je o všech možných částech Arenasovi osobnosti, ale o jeho díle je zde zoufale málo. Arenase si budu pamatovat jako homosexuála z Kuby, nikoliv spisovatele! ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Film o homosexuálním spisovateli co se zprotivil kubánskému režimu. Mno, filmy o homosexuálech jsem nikdy nemusel. Celý film, a zvláště ke konci jsem se docela suverénně nudil. Fakt bída. Ovšem potěšil mě skvěle jetý Bon Bon a vyšetřovací důstojník v jedné herecké osobě - Johnny Depp. Díky němu tři hvězdy, jinak bych s klidem dal dvě. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Kým sa zotmie je primárne o homosexuálovi Reinaldovi a nie o kubánskom spisovateľovi Reinaldovi. Upoprednila by som viac informácií o jeho živote a menej o jeho sexuálnych eskapádach v šokujúco rozsiahlej komunite kubánskych gayov. Bardem ho dal na výbornú, aj keď niekedy až zbytočne pridával teplotu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Režisérova manželka Olatz López Garmendia hraje ve filmu matku Javier Bardemovi. A všechny režisérovi děti se ve filmu taktéž objevují. (formelin)
  • Národní rada pro přezkoumání cen (Board of Review Awards) udělila roku 2000 tomuto snímku první cenu v kategorii Svoboda projevu. (Terva)
  • Film je natočen podle stejnojmenné autobiografie, kterou napsal kubánský básník, prozaik a dramatik Reinaldo Arenas. (Terva)

Reklama

Reklama